Kreatori i alati: Vukašin Nikodijević, softverski inženjer

Vukašin voli da protegne prste u front-end, back-end i DevOps disciplinama i obožava kad ima dobrog dizajnera u timu.
Ove nedelje deli sa nama alate koje koristi, kako na poslu, tako i van njega.

Nevenka Rangelov - 17. Jun, 2017.

Vukašin se uskoro sa porodicom seli u Berlin gde će raditi za inovativni startap MovingImage24 kao Senior Full Stack Developer.

Crta u Angular, piše u TypeScript, komunicira preko SSL/TSL, priča sa REST Mikroservisima.

Naučio je da priča PHP (Symfony, Laravel, SlimFramework), Typescript/Javascript (Angular, jQuery), HTML5/CSS3/SasS (ovde malko muca), MySQL/PostgreSQL/MongoDB i može da se priseti .NET i JAVA.

Slobodno vreme provodi sa porodicom.

Radno okruženje

Bitno je da kancelarija/radni prostor bude zanimljiv — Startit Centar je dobar primer. Bitna je dobra stolica, jer ipak provedemo aktivno između 5-6h dnevno u istoj. Probao sam više puta da radim od kuće, ali sa porodicom je to slabo izvodljivo.

Bez aparata za kafu u kancelariji smatram da uslovi za rad nisu humani. :) Dok radim obavezno slušam muziku, jer mi pomaže da se kompletno isključim i fokusiram na posao — tu mi pomažu Deezer i pozamašna lokalna mp3 kolekcija.

Pokušavam da radni dan započnem čitanjem Twittera (koji isključivo koristim kao news feed), Github daily digest liste i Hackers News. Ovo su meni 3 najbitnija izvora informacija za dnevna dešavanja u IT svetu.

Pratio sam razne podkaste, ali na kraju nisam pronašao neku veću vrednost, i dalje je stara dobra dokumentacija + startpage/Google najbolji izvor znanja. Slično je i sa video tutorijalima.

Od opreme koristim isključivo laptop, privatno MacBook Pro 15, a kada radim za klijenta koji obezbedjuje opremu onda je to Lenovo Thinkpad serija sa instaliranim Fedora Linux. Windows sam poslednji put koristio pre 10 godina i smatram da nije pogodan OS za programere. Ne koristim periferije: monitor, miš, tastaturu.

Apple OSX je solidan presek Linuxa i Windowsa — volim da kažem da objedinjuje najbolje iz oba sveta. Iskreno najviše uživam da radim u Linux okruženju — volim slobodu i mogućnosti koje pruža.

Šifre su poverene LastPass Password Wallet servisu — osim što je veoma siguran servis imaju odličnu desktop aplikaciju za OSX što mi olakšava život.

Development

Za kodiranje koristim primarno JetBrains InteliJ IDE jer je prosto IDE bez konkurencije. Uz određeni plugin dobijate najboljeg pomoćnika. Što se tiče neke lakše varijante, a mislim na editore, tu koristim VisualStudio Code i VIM za konzolu.

VisualStudio Code je jedan jako dobar editor i za front-end development sa ekstenzijama (kojih ima više nego dovoljno i odlične su) čini čuda.

Terminal je sama srž razvoja i bez njega bi development bio nemoguć (bar u mom slučaju). Na OSX koristim njegov ugrađeni terminal sa BASH interpreterom.

Google Chrome je osnovni pretraživač dok za Development koristim Chrome Canary (verzija Google Chrome-a prilagođena za developere). Google kao pretraživač ne koristim, već startpage.com — cenim anonimnost na internetu.

Dosta koristim Docker za razvojna okruženja i verzionisanje istih.

Organizacija i saradnja

Zavisno od projekta koristim Github ili Gitlab platforme i po pravilu usvojeni model je GitFlow.

Code Review je obavezan i sam po sebi integriše niz pravila/zahteva koji moraju da budu zadovoljeni kako bi bio uspešan. Ovim postižemo unificiran development proces sa punom kontrolom nad istim.

Za organizaciju taskova koristim Atlassian Jira koji je de facto standardni alat sa 1001 opcijom i podrškom za Scrum. Takođe odlično se integriše sa Github/Gitlab platformama što daje opciju automatizacije workflowa.

Trello, Github Projects i Gitlab Board su odlične besplatne alternative i za manje projekte su sasvim OK.

Komunikacija

Privatni i poslovni email je hostovan na ProtonMail platformi (enkriptovan email servis hostovan u Švajcarskoj).

Nemam određenu aplikaciju za chat — koristim sve, jer potrebe posla to zahtevaju.

Moj favorit je Signal App (enkriptovani chat) dok za potrebe posla uglavnom koristim Slack i Fleep koji su dizajnirani za timsku komunikaciju.

Za video pozive najčesće koristim Google Hangouts, ali Slack i Skype ne zaostaju mnogo.

Beleške/Dokumentacija

Uglavnom koristim Google Docs, a po potrebi i Microsoft Office ako je to zahtev.

Za tehničku dokumentaciju koristim Markdown sintaksu i live preview kroz Visual Studio Editor plugin — ovaj format je široko usvojen, a Github i Gitlab ga podržavaju u osnovi.

Google Keep je odličan za brze beleške koje sinhronizuje na sve uređaje — ovo sam našao kao jako korisno.