Kreatori i alati: Tatjana Kecojević, Data Scientist

Tatjana je neko ko obožava statističko računarstvo i ove subote sa nama deli alate koje koristi da bi se bavila onim što voli.

Tatjana Kecojević je Data Scientist i provela je mnogo godina radeći kao viši predavač u univerzitetskom sektoru u Britaniji. Ima doktorat iz Statistike sa Mančesterskog univerziteta, objavila je mnoštvo članaka i radova iz oblasti kvantilne regresije i započela je različite forume i inicijative iz oblasti analize podataka. Tatjana je tako i osnivačica i jedan od organizatora R-Ladies u Mančesteru, Beogradu i Novom Sadu, vodi R-Forwards tim, a takođe je i WiDS ambasadorka. Trenutno je osnivačica i direktorka SisterAnalyst.org, organizacije čiji je cilj da osnaži žene najrazličitijih profesionalnih zaleđa uz pomoć data pismenosti.

Nije iznenađenje da je Tanja R entuzijasta i uz njeno angažovanje oko podrške ženama u STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) aktivnostima posvećena je i stvaranju inkluzivne kulture razvijanjem inicijativa koje podržavaju sve nedovoljno zastupljene grupe u okviru DS zajednice.

Hardver

Kada počnem rad na bilo kom projektu važno mi je da imam miran prostor. Ako je uključen radio ili puštam muziku to mora biti samo šum u pozadini, išta glasnije i ne bi se mnogo posla obavilo. Moram da imam uredan sto, ali kako posao napreduje, napreduje i nered na njemu. Kada počinjem, volim da napravim vizuelni feel-good faktor, te su objekti kojima se uvek okrećem tehnička olovka i nekoliko uni-ball olovaka u finim bojama. Moja Moleskine sveščica mi je uvek pri ruci i volim da verujem da je prepuna korisnih informacija. Da kažemo, ne bih volela da je izgubim.

Ranije sam koristila i Windows i Mac, ali po mom mišljenju „mekovi” pobeđuju bez dileme. Moj MacBook Pro od 15 inča uglavnom svuda ide sa mnom, a kada sam za stolom moji „magic” miš i tastatura čine iskustvo prijatnijim.

Moj posao podrazumeva da se konstantno konsultujem sa knjigama, obično onim najobimnijim pa ih, ako je moguće, držim na svom iPad-u. Tako na mom urednom stolu polako počinje da se pravi gužva kada se društvu pridruži i iPad. Na policama iznad stola držim Mac Air i nekoliko starijih MacBook-a, koje znam da iskoristim za brauzovanje i proveravanje mejlova, a iMac koji koristim je uglavnom za gledanje filmova. Povezivanje svih uređaja je vrlo jednostavno uz Airport Time Capsule, koja je fantastična i za čuvanje sve naše muzike. Muzika nam radi u principu sve vreme i iako volim tišinu dok radim internet radio ne može da mi ne proleće kroz podsvest.

Ne bih rekla da sam preveliki ljubitelj telefona, ali kada bi neko čuo da to kažem verovatno bi se nasmejao. Stoga ću reći, ne mislim da ih koristim koliko deluje da ih drugi koriste. Još uvek sam veoma vezana za svoj stari iPhone 5C i korsitim ga da slušam radio. Moj trenutni telefon je iPhone 6 i za sad nisam bila u iskušenju da ga apgrejdujem, ali ko zna, verovatno ću se predomisliti.

Ispostavlja se da nam je iskustvo sa internet provajderom izuzetno naporno. Naš fensi hardver setap je postao nefunkcionalan od silnih prekida usluge. Napravili smo ogromnu grešku ne uradivši domaći o nivoima usluge provajdera. Trenutni ugovor nam uskoro ističe i jedva čekamo da se prebacimo. Ovaj put ćemo detaljno proučiti sva sitna slova iz ugovora.

Softver

Verovatno nije neko iznenađenje, pošto sam statističar sa zaleđem u računarstvu, da obožavam statističko računarstvo. Po mom mišljenju za ovu disciplinu apsolutno se izdvaja R. R je open-source programski jezik za statističko računarstvo koji je fantastičan za istraživanje i eksperimentisanje podacima. Njegova osnovna vrlina je mogućnost da intuitivno reflektuje način na koji pristupam bilo kom statističkom problemu.

Koristim R proteklih 15 godina  i naravno da se primete promene u njegovom razvoju i opsegu primena tokom tolikog perioda. R je prerastao u najsofisticiraniji program dostupan analizi podataka i Data Scientist-i ga veoma cene. Dodatak integrisanog razvojnog okruženja za R poznatog kao RStudio pomogao je da R postane pristupačniji onima koji su zainteresovani za šire primene nauke o podacima. Njegova arhitektura sadrži sve moguće olakšice neophodne da se zadovolje multidisciplinarni zahtevi savremenih analitičara. Ako moram da koristim vizuelno kreativne interpretacije data projekata koristim RStudio, ako treba da promovišem nalaze na namenski rađenom sajtu, RStudio, fensi garfike, RStudio, prezentacije i izveštaji, RStudio, jasno vam je. Kao da se ne primeti, ogromni sam fan R-a. 

Nedavno, verzionisanje koda je postalo esencijalno za praćenje rada na DS projektima, kao i na zajedničkim projektima. RStudio podržava rad sa Gitom, distribuiranim open source sistemom kontrole verzija, koji je jednostavan za korišćenje kada se ukombinuje sa GitHub-om.  Sav moj kolaborativni rad sa R zajednicom događa se na GitHub-u i Slack-u. Takođe, volim da postavim većinu svojih projekata na GitHub (kao rezervnu kopiju).

Često me iznenadi moja potreba da se upustim u različite pristupe rešavanja problema, zbog čega sam verovatno otvorena za „isprobavanje” različitih softvera i platformi. Mada možda ni ne bi trebalo, rešavanje problema me je u startu i gurnulo na ovaj karijerni put, nek se dugo i nastavi.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Sanja Vatić

  • Saturday, 5. October 2019.

    Iz teksta se jasno vidi da je obozavalac Apple uredjaja stoga to poredjenje koji su racunari ili koji je OS bolji nije objektivno…

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu