Moje ime je Tatjana Savić. Skoro tri godine radim u kompaniji Eipix. Trenutno sam na poziciji Lead Premium Programera. Mi se bavimo proizvodnjom casual (HOPA – hidden object puzzle adventure i F2P – free to play) igara. Svaki moj radni dan je izuzetno dinamičan.

Počinje šoljom kafe praćenom različitim aktivnostima. Moja obaveza je da organizujem programere oko više različitih projekata, određujem prioritete i delegiram konkretne taskove. S obzirom na to da sam i mentor novim programerima, upoznajem ih sa našim game engine-om, skriptnim jezikom, kao i sa ostalim alatima koje koristimo za sastavljanje igre.

Uporedo rešavam programerske taskove na aktivnim projektima, a ukoliko nekome zatreba pomoć – uvek sam dostupna za razrešavanje nedoumica. Na kraju dana, radim presek stanja, zakazujem sastanke i planiram aktivnosti koje će pratiti jutarnju kafu.

startit0

Računar: Desktop PC.

Telefon: iPhone 5s – brz poslovni telefon koji uz to pravi i odlične fotografije. Pošto sam konstantno u pokretu, odgovara mi telefon koji mi omogućava da budem u toku sa poslom preko aplikacija koje koristim i na PC-ju kakve su Gmail, HipChat, Trello, Skype i slično.

Brauzer: Definitivno Chrome, zato što je jako user friendly. Koristim ga od davne 2010. godine i teško bih ga se sada odrekla. Volim njegov minimalizam.

Programski jezici i frejmvorci: Za programiranje korstim Eipixov skriptni jezik. Osim njega najčešće koristim C++. Mada provuče se tu ponekad i HTML, CSS i Python, pošto sami pravimo skripte za naše alate (GIMP i Blender).

IDE: Koristim Notepad++ još od studentskih dana. Veoma je zgodan zbog raznih plaginova i najviše mi odgovara za skiriptni jezik, naročito jer dozvoljava multiprikaze i bojenje koda po želji. Za C++ tu je naravno Visual Studio Express.

Verzionisanje koda: TortoiseSVN, najbrža kornjačica na svetu. Omogućava nam da čitav tim edituje skipte u isto vreme i radi u istim scenama. Sadrži sjajnu opciju Show Log uz pomoć koje fajlove možemo da vratimo na prethodnu reviziju, kao i da vidimo kako i kad je neko iz tima menjao kod.

Razni dev alati: GIMP, Blender – kreativni alati u programerskom poslu. Blender je odličan open source program uz pomoć kojeg oživljavamo naše scene, dodajemo vizuelne efekte i animiramo. Dosta je jednostavan za korišćenje tako da se i mi programeri možemo okušati u pravljenju animacija i efekata kad imamo slobodnog vremena.

Kolaboracija: Nekada smo koristili activeCollab, međutim kako smo kao firma krenuli da rastemo postepeno smo prešli na Trello. Zbog jednostavnog korišćenja i odlične preglednosti Trello se pokazao kao odlično rešenje za podelu taskova i organizovanje posla.

startit2

startit1

Eipix traži VFX Artista u Novom Sadu i BeograduStoryBoard Artista, takođe BG i NS.