Stanislava Stojanović Novoselac za sebe kaže da je “dizajner digitalnih proizvoda danju, organizator DaFED događaja noću”. Trenutno radi kao kreativni direktor u kompaniji Eton Digital, gde grade kompleksne veb i mobilne aplikacije, najčešće društvene mreže i kolaboracione platforme.

Stanislavin posao obuhvata kompletan dizajn digitalnog prozvoda od trenutka kada je samo ideja u nečijoj glavi, pa do lansiranja gotovog prozvoda. Njena konkretnija zaduženja su osmišljavanje funkcionalnosti digitalnih proizvoda i pič pred klijentima, izrada funckionalne specifikacije, kreiranje informacijske arhitekture i sajt mapa, wireframe-ova, interaktivnih prototipa, dizajn korisničkog interfejsa i iskustva.

Kaže da najčešće rade sa startapima, pa su i projekti na kojima radi veoma zanimljivi i inovativni. U poslu joj je najdraže to što u prijateljskoj atmosferi radi sa ljudima koji imaju izuzetno jak timski duh.

Računar: Desktop PC za 90% posla. MacBook Air za sastanke i putovanja, zbog male težine.

Telefon: Google Nexus, prvenstveno zbog lepog i jednostavnog interfejsa. S obzirom da su proizvodi na kojima radim najčešće društvene mreže, moram biti u toku šta se na tom polju dešava. Na telefonu imam instalirane sve društvene mreže koje koristim (Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram, Swarm, Foursquare…), kao i sve email naloge tako da sam što se tiče posla (kako Eton Digitala, tako i DaFEDa) dostupna skoro uvek.

Browser: Firefox i Chrome podjednako. Uvek imam otvoreno minimum 15ak tabova, pa radi bolje preglednosti koristim oba.

Dizajn alati: Za dizajn aplikacija, tačnije izradu mockup-a, wireframe-ova i obradu fotografija koristim Adobe Photoshop. Mislim da je po mogućnostima i performansama i dalje vodeći alat u web dizajnu. Za crtanje ilustracija, ikonica i sajt mapa, koristim Adobe Illustrator. Ukoliko se ukaže potreba da napravim brošuru ili branding style guide, za to koristim Adobe InDesign.

stanislava feat

Prototyping: Oduševljena sam InVision aplikacijom. U njoj pravim interaktivne prototipe, tako što u nju ubacim izdizajnirane stranice ili wireframe-ove u vidu slika koje su prethodno napravljene u Photoshopu, a zatim ih međusobno linkujem, tako da korisnik dobija osećaj kao da je proizvod funkcionalan i kroz koji može da klikće. Za prototipe mobilnih aplikacija je čak moguće odabrati i transitions i gestures efekte. Odličan alat ukoliko je potrebno napraviti demo proizvoda, a naročito za pičeve.

Prezentacije: Za pičeve najčešće koristim Prezi. Kod tog alata mi se najviše sviđa to što nema standardne slajdove, već umesto toga ima beskonačno platno, pa se kroz prezentaciju krećemo pomoću zoom in/zoom out opcije što daje mogućnost da se prezentuje šira slika ideje, a zatim ulazi u sitne detalje. Kolaboracija je takođe moguća, pa istovremeno može više nas da radi na prezentaciji.

Verzionisanje koda: Iako se iz samog imena može zaključiti da su alati za verzionisanje koda više namenjeni programerima, u Eton Digitalu ih koriste i dizajneri. Dok svi naši programeri koriste Git, mi dizajneri smo se zadržali na Tortoise SVN zbog veoma lake integracije sa Windowsom i jednostavnog procesa komitovanja. Tortoise SVN nam omogućava da sve verzije dizajna jedne strane držimo u jednom PSD fajlu, ali sa mogućnošću da se uvek vratimo na neku od prethodnih verzija.

Ova šaljiva slika kruži društvenim mrežama i prikazuje kako izgleda evolucija imena PSD fajla svakog dizajnera. Iako SVC alati ne rešavaju problem čestih izmena koje nekima mogu biti frustrirajuće, barem rešava organizaciju fajlova, pa umesto 15 Final fajlova imamo samo jedan.

final designer

 

Kolaboracija: Za komunikaciju u timu i sa klijentima koristimo Skype. Za management taskova u Eton Digitalu koristimo Redmine, a u DaFEDu Asanu. Iako mi Asana ima mnogo lepsi UI i što je bitnije bolji UX, za kompleksnije projekte mi se čini da je Redmine bolja opcija. Redmine smo instalirali na našem serveru, tako da je privatnost veća, neke delove je moguće i kastomizovati prema našim potrebama, moguća je integracija sa SVN-om i Gitom itd. Za kolaboraciju koristimo Google apps, najviše Drive.