Kreatori i alati: Petar Partlov, Backend Technical Lead

Petar radi na backendu koji koriste milioni širom sveta i koji ima preko 100 servera. Ovom prilikom, piše o hardveru i softveru koji svakodnevno koristi.
partlov-backend-workspace

Petar Partlov je Backend Technical Lead u Nordeusu, najvećoj srpskoj gejming kompaniji i kreatoru Top Eleven fudbal menadžera.

Nedavno je sa nekoliko kolega osnovao Belgrade Java Community. U okviru meetupa zajednice, prošlog meseca održao je predavanje o konkurentnom programiranju u beogradskom Startit Centru.

Petar ima izazovan posao — radi na backendu koji koriste milioni ljudi širom sveta i koji ima preko sto servera.

Hardver

Za rad koristim Lenovo ThinkPad W530. Ovaj model ima monitor od 15.6” i 16GB RAM memorije. Iako ima više od 3 godina imam utisak da je neuništiv. Sviđa mi se što je veoma robustan i ima sve moguće portove (čak i čitač kartica koji može da pročita naše lične karte i vozačke dozvole). Prošle godine sam uzeo novi MacBook Pro, ali sam ubrzo shvatio da to nije račnar za mene i veoma sam se brzo vratio na stari. Mana mu je što je nešto teži (mislim da ima skoro 3kg), ali s obzirom da ga 99% vremena držim na docku i da čak ni ne podižem monitor, to mi i nije neki problem. U stvari, kao klasičan laptop ga koristim samo kući. S obzirom da je TopEleven živ 24h dnevno 7 dana u nedelju, laptop redovno nosim kući da bih mogao brzo da reagujem ako dođe do nekog problema.

Laptop je preko docker-a redovno zakačen na dva Dell U2412M monitora. Monitor laptopa podignem samo kada mi je potreban i treći monitor (uglavnom da pratim neke logove na serveru dok radim nešto drugo). Koristim bežičnu tastaturu i miš Logitech MK520. Imaju veoma dobar odziv, a i baterija im veoma dugo traje.

Po svim zidovima u kancelariji može da se piše, tako da redovno imam na stolu markere u nekoliko boja. Pisanje po zidovima je dosta brz i jednostavan način da se neke ideje prodiskutuju sa kolegama i da ostanu neko vreme dok se ne završi realizacija. Radni sto ima elektromotor koji može da ga podigne i da se radi u stajaćem položaju. Praktikujem da bar sat vremena dnevno radim na ovaj način.

partlov-backend-workspace

Softver

Što se tiče softvera uglavnom biram što jednostavniji, sa minimumom opcija koje zadovoljavaju moje potrebe. Ono što mi je veoma bitno je da postoji i aplikacija za mobilni i da se sinhronizuje sa računarom tako da mogu lako da vidim ili uradim nešto na brzinu a da ne palim računar. Nije mi bitno da je softver atraktivan izgledom, samo da je jednostavan za korišćenje i stabilan.

Razvoj

Backend Top Elevena je kompletno urađen u Java programskom jeziku, tako da kao obavezan paket moram imati JDK. Osnovni alat za rad je Eclipse IDE, koji je i pored mana koje ima, i dalje jedno od najpopularnijih okruženja u radu sa Javom.

U radu koristimo dosta plug-inova koji nam omogućavaju da donekle olakšamo neke mehaničke poslove i da kontrolišemo kvalitet i stil koda koji proizvodimo. Neki od osnovnih su:

  • Checkstyle – Analizira kod i proverava da li je u saglasnostima sa standardima koje smo postavili
  • m2e – Integracija Mavena sa Eclipsom
  • Protocol Buffer Editor – Editor za rad sa Google Protobuf fajlovima

S obzirom da koristim Windows, a često imam potrebu da radim iz konzole ili da se povezujem na servere preko ssh klijenta, koristim Cygwin Terminal.

Za manipulaciju šemom baze podataka koristim MicroOLAP, a za bazu koristimo PostgreSQL.

Kolaboracija

Za sve organizacione stvari u timu koristimo Atlassian alate.

Tu je pre svega JIRA koju koristimo za rad sa taskovima i bagovima.

Za reviewe kolistimo Crucible, a za manipulaciju Git repozitorijumima koristimo Bitbucket.

Confluence je tu kao kompanijska “socijalna mreža”.

Za komunikaciju koristimo Slack, na kojem sada ima bezbroj kanala za sve moguće teme koje nekoga mogu da interesuju (pored posla tu su i zabava, sport, planovi za odmor i sve ostalo).

U Nordeusu koristimo Google alate za Mail, Kalendar, Office (Sheets, Docs i Slides).

Za redovan rad sa Gitom koristim Git Extensions, alat koji pruža dosta mogućnosti kada je potrebno vizelno prikazati Git grane, manipulisati mergovima i rešavati konflikte.

Za vođenje neke lične TODO liste i praćenje rada koristim Trello. Zaista fantastičan i jednostavan alat, a ima i aplikacije za Android i iPhone. Za čuvanje beleški koristim Evernote.

Privatno za komunikaciju koristim manje više sve, šta drugima odgovara: Viber, Hangouts, WhatsApp, Messanger.

Ostalo

Od browsera koristim Chrome. Eksperimentisao sam sa različitim browserima i ranije sam koristio Firefox. Sada mi se čini da je Chrome dosta bolji, tako da uglavnom radim sa njim.

S obzirom da sam jedan od organizatora Belgrade Java Community-ja u zadnje vreme često koristim Meetup kao platformu koja mi pomaže da organizujem ovu grupu.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Dimitrije Milenković

  • Saturday, 31. December 2016.

    Svaka cast za Java backend developera koji programira na Windowsu i za koga Linux i Mac nisu.. To zaista vise nije tako cest slucaj ni kod nas a jos manje u svetu!

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu