Kreatori i alati: Petar Ačanski, Saturized

Petar je samouki dizajner i frontend developer. Stoji iza odeće Bitanga clothing, a entuzijastično se bavi i fotografijom i type dizajnom.

Marija Gavrilov - 10. Septembar, 2016.

Petar radi kao frontend developer za Saturized. Često preskače na dizajn. Nema formalno obrazovanje. Entuzijastično se bavi fotografijom, type dizajnom i gura Bitanga clothing. Za sebe kaže da je multidisciplinovani dizajner a.k.a. pomijar.

Hardver

U kancelariji koristim Mac Mini sa dva HP ZR24w koji su odlični monitori, a zimi mogu da rade i kao radijator pošto lepo greju. Apple numerička tastatura i vrlo neugledan Logitech miš. Kičmu krivim u Herman Miller Quarterback stolici za stolom krem boje, tri ploče uradi-sam brenda.

Kod kuće i remote koristim retina MBP 13″, nekada PC sa nepoznatom konfiguracijom.

Kada koristim MacBook uglavnom radim na trackpadu. Jako mi se dopada kako funkcioniše i s obzirom da posle svih ovih godina nisam savladao slepo kucanje pozitivno mi utiče na fokus, jer ne moram da posežem za mišem i sve mi je kompaktno na tom laptopu. U retkim situacijama koristim i Wacom Bamboo.

Entuzijastično fotkam sa Canon 60D sa 50mm i 24mm i popriličnom željom da pređem na full-frame. Za selektovanje, sortiranje i inicijalnu obradu koristim Lightroom, posle stvari lickam u Photoshopu.

Uglavnom imam neki papir ispred sebe da škrabnem nešto. To mi je kao antistres terapija. Za papir i olovku koristim: Pilot parallel pen, Faber Castel, Tombow, Pentel brush pen i gomilu markera.

 img_9601-1

Komunikacija

Za internu komunikaciju koristimo Flowdock, koji mi nije omiljeni alat, ali radi posao. Skype mi je u redu i njega koristim kao alterantivu.

Za mail koristim nativnu OS X aplikaciju i ona mi savršeno radi posao.

Dizajn

Za dizajn koristim Photoshop i sramota me je što još uvek nisam probao Sketch.

Za vektorsko crtanje koristim Illustrator. Još uvek sam vrlo razočaran koliko su neke stvari bolje rešene u CorelDraw-u, u koji se još uvek kunem i kome se rado vraćam iako mi je nezgodno da ga koristim, jer sam se sada previše navikao na Illustratorove shortcute. Spoj ova dva programa bio bi idealan.

Sa font dizajnom sam krenuo u Fontlab-u, ali sam progledao kada sam pronašao Glyphs.

Invision koristimo interno i za kolaboraciju sa klijentima.

Developoment

Kôd kucam u Sublime-u. Probao sam Atom, ali sam shvatio da ne želim da trošim vreme na promenu rutine koja savršeno funkcioniše. Toliko volim Sublime da i tekstove kucam u njemu.  iTerm 2 kao terminal, Bitbucket, Gulp

Produktivnost

Nativni OS X Calendar i Reminders su mi svakodnevna rutina. Naravno, tu je Trello koji valjda samo još dedi nisam preporučio.

Još jedan bitan deo svakodnevnice mi je Dropbox, bez koga bi mi rad bio mnogo teži.