Peđa Rusić je dizajner koji je posle devet godina rada sa globalnim firmama odlučio da svoje iskustvo i znanje podeli kroz svoju školu Tipsy Pixel sa onima koji žele da nauče kako da prave lepa i moderna vizuelna rešenja.

Računar

Za main koristim iMac 2011 27”  2.7 GHz Intel Core i5 na 16GB rama, a sa strane mi pomaže Mac Book Pro Retina 2012 15” 2.3GHz quad-core Intel Core i7 na šugavih 8GB rama.

Na iMac-u mi konektovan Wacom Cintiq 22HD sa gotivnim wall mount-om iz Uradi Sam, što sam dobio na random za rođendan od drugara kom nije trebao. Ovaj setup od svih prošlih mi je definitivno najudobniji i baš sam zadovoljan njime. Od eksternih stvari koje koristim tu su Apple keyboard i trackpad koji mi super leže ispod Cintiq-a, tako da kada pomerim Cintiq skroz do mene da mogu da crtam ko čovek, ruke imaju mesta da budu ispravljene – nema nekog grčenja i sličnih neprijatnih pozicija za rad.

Takođe, pored toga mi bleji Logitech G700 koji je meni definitivno omiljeni miš ikada. Kad me smori Magic trackpad prebacim ruku na miša, tako čisto da bude zanimljivije. Na mišu je trenutni bag da kad klikneš jednom registruje double click, pa onda bude zabavno kad magično kroz tri klika uđeš kroz 100 foldera.

Mobilni, foto-aparat i usisivač

Za mobile koristim iPhone 5s i iPad mini onaj prvi crni što je izašao. iPhone mi je najbolji fon i cenim da ga neću menjati dok mi ga neko ne uzme iz moje hladne mrtve ruke. Mada se slažem da je smor ako radiš za nove generacije dizajn aplikacija što ne možeš da testiraš first-hand (ali život je bezveze i bez toga tako da je sve OK. Šalim se, život je super i sve je super!).

Kao i svaka osoba što tripuje umetnost dobio sam od drugara Fuji X-E1 koji je super i dao mi je mount za Nikon objektive pošto imam dosta starih Nikon objektiva manuelnih, pa onda tek mogu da tripujem hipsterizam i slične forice.

Imam super neki usisivač koji sam kupio u Tehnomaniji, lep je i narandžast, ali to vas valjda ne zanima, idemo dalje.

Slika-prostora

Softver za pos’o

Dosadan sam što se tiče ovog dela. Nekada davno sam jurio tonu third party appova, a danas koristim samo stvari koje znam da mi trebaju i život mi je super jednostavan zbog toga.

Adobe Photoshop CC koristim pošto, leba mu, šta drugo ima sve te funkcije koje mi trebaju – gde mogu da crtam i da kreiram interfejse, ali da imam dobre layer kontrole, rastere i vektore.

Evernote za sve vezano za tekst i audio. Skontao sam, ko oni stari detektivi iz doba crno-bele slike na TVu što su koristili diktafone, ovo je super forica što lako mogu da dodajem sve moguće medije i da se sync-uje sa svim uređajima tipa odma’.

Nylas N1 novi mail klijent – ima još dosta da rade na njemu da bude kuliša, ali za sada je lep i malo drugačiji od ostalih, pa reko’ da probam da vidim kako to može da izgleda kroz sve iteracije i update-ove koje će da izbace. (Tražite invite na njihovom sajtu pa vidite da probate).

Telegram furam za chat, samo me smara što moram da teram ljude da krenu da ga koriste. Tako da trenutno pričam sa ljudima koje ne volim nešto preterano, ali je stvarno super messenger servis.

Firefox koristim, pošto Chrome mi je post’o baš bezveze – nikada ne radi, sporiji je od svega ostalog i ne kontam čemu to. Tako da Firefox furam. Nemam neke ekstenzije i slične stvari. Važno mi je da radi kako treba.

Safari furam za Netflix, Hulu, Crunchyroll i slične servise, pošto dođavola, ako ima bolji browser za media playback… (Psst! Ako želite da koristite željene servise, plaćajte Unlocator).

Dropbox, kao i svaki normalan čovek. Polako ću napuniti ovaj paket od 1TB pošto nikad ne znaš kad će ti zatrebati blu-ray rip od 18GB nekog francuskog arthouse filma. A tu su i radni file-ovi koji život znače.

Skala da vidim kako izgledaju stvari na mobilnim uređajima.

Schnapps je kidačka aplikacija od drugara jednog. Nađite, kupite, baš kida – neću da vam spoilujem šta tačno radi.

Blowup (Alien Skin) za povećanje dokumenata u Photoshop-u. Skoro sam štampao neke stare ikonice koje su pretežno bile 512px na 2500px i bukvalno đavo je unutra pošto ono sve izgleda previše oštro i super.

Ako se pitate šta koristim za prototype-ing – pa ništa stvarno. Pričajte više sa ljudima, klijentima, timovima i dođite do gotivnog rešenja iz glave samo. Mada mene ljudi mrze kad odradim dobar posao bez ikakvih prototipova i sličnih stvari, tako da, pazite se!

Softver za svaki dan

XtraFinder radi tabove kako treba, mogu da coristim cmd+,2,3, x za tabove k’o u browserima i to mi je super, cmd+u merguje dva taba pa moš lako da drag’n’dropuješ.

Cinch je super za prozore u Finderu, pošto su podosta retardirani. App ima sličnu kontrolu kao u Windows OSu (ne znam koja verzija je prva to napravila). Bukvalno ga povučes ka gornjem delu i on se stretchuje, ili levo ili desno da zauzme pola ekrana. Sigurno ima tona drugih boljih appova za slične stvari, ali ovo sam platio pre Isusa Hrista pa mi glupo da uzimam nešto novo, pošto ovo radi posao.

Archiver za sve moguće vrste kompresije.

Bowtie za lep prikaz muzike koje pustam iz iTunes-a.

Astro ako vas smara FB chat, da imate samo putem browsera ili messengera na fonu.

Focus Timer je super zato što mogu da tripujem da sam vredan.

Skinsot

Lite Icon ako ste i dalje na Yosemite ili sličnom OSu, pošto lepo možete da menjate ikonice k’o čovek i da izgleda sve dosta lepo.

Đe sedim

Brutalno važna stvar ako već ne furate standing setup. Ergonomska stolica iNET je kidačka stolica koju sam uzeo u Anaksu za nekih 38k RSD. Valjda je jeftinija sada ako vam se ne daju pare za sve one spejs stolice od 1000€.