Kreatori i alati: Nikola Vuković, softverski inženjer

Za ovaj vikend Nikola iz startapa Decenter je pisao koje alate koristi jedan frontendaš na poslu i van njega.

Sanja Vatić - 9. Septembar, 2017.

Nikola je softverski inženjer u domaćem startapu Decenter, gde istražuje tehnologije decentralizacije interneta. Najviše voli da piše lep frontend za web.

Hardver

U kancelariji imam prilično standardnu postavku sa 15″ Mekbukom iz 2015, kojom sam skroz zadovoljan. U nekoliko navrata sam pokušao da koristim tastaturu i miš, ali sam se uvek vraćao tastaturi na laptopu. Prvi razlog je što često ne radim za stolom, pa stalno treba da se privikavam na različit raspored odvojene i laptop tastature, a drugi je što mi mnogo znači tačped na dohvat ruke dok kucam. Takođe, tastatura i tačped na ’15. Meku su fenomenalni.

Osim toga, volim da imam priključen i dodatni monitor kada radim na ozbiljnijem projektu. Trenutno u kancelariji koristimo HP-ove IPS-ove od 27″ koji su skroz kul.

Za lične potrebe takođe koristim Mekbuk iz 2015. ali manju verziju. Odlučio sam se za njega jer mi je trebalo nešto lako prenosivo, a mislim da je ovo ubedljivo najbolji balans između snage i prenosivosti.

Telefon je Nexus 5X. Nije savršen ali se drži okej, a još je i plastičan, pa nije problem ako mi ispadne negde (ili ga bacim). Slušalice mi redovno crkavaju na mesec dana, tako da nemam preporuku.

Iako trenutno koristim neki nasumičan HP-ov ranac za laptop, već neko vreme tražim izgovor da naručim ovo. Takođe, moram da pomenem koliko cenim dobar par patika (i obuće generalno). Trenutno mi je omiljeni par Adidas PureBoost DPR LTD.

Softver

Prvo najvažnije, editor. Veliki sam fan Sublime Text-a. Brz, fleksibilan i pouzdan. Nikad nisam imao nijedan problem s njim. Lično volim da što više stvari uradim preko tastature i prečice mi mnogo znače, a Sublime-ovo Cmd + D i editovanje na više mesta istovremeno je neprevaziđeno. Ovo su neki od paketa koji su mi instalirani: Soda Dark tema, ColorHelper, Solidity syntax highlighting, Pretty JSON. Koristim Sublime za sve manje stvari koje treba da napišem/izmenim, dok za rad na većim projektima ipak koristim WebStorm.

Mislim da je Chrome postao default svim frontendašima zbog dev alata. React i Redux dodaci mi olakšavaju život. Korisni su i Color picker, JSON Formatter, Full Page Screen Capture i Wappalyzer. Nevezano za development, često koristim Pocket i Pushbullet.

Nekoliko nasumičnih (Mek) aplikacija koje su se pokazale korisnim: Scroll Reverser (obrnut skrol na tačpedu i mišu), Resize Master (smanjivanje slika), Double Shot (blokira sleep), Unified Remote (telefon kao daljinski), i Parity (kad čačkam Ethereum). Ponekad koristim Bear (Markdown <3), ali pretežno koristim jednu aplikaciju za pisanje/čuvanje tekstova koju sam davno sam razvio. I ovaj tekst je napisan u njoj.

Osim toga, tu je i OneDrive za sinhronizaciju i bekap, kao i Sketch, Illustrator i Photoshop, ali mislim da se oni već podrazumevaju.

Nekoliko Android aplikacija: Reddit Sync za reddit, Strava za trčanje, Weather Timeline za prognozu, Pocket Casts za podkaste (prati li iko Vergecast?), QuickPic za galeriju. Ostalo je sve prilično standardno (osim što se osećam kao da sam jedini na svetu koji nema Viber).

Produktivnost

Počeo sam da isključujem sva obaveštenja na telefonu dok radim, osim poziva. Toplo preporučujem.

Papir i olovka su mi uvek pri ruci za skiciranje ideja. U timu često praktikujemo rad na projektima u paru, i u takvim situacijama mnogo znači da možeš brzo i lako da objasniš ideju partneru.

Muziku obično ne slušam ako radim na nečemu što zahteva razmišljanje. Inače, ako na primer treba da sredim neki CSS, koristim Spotify. Probao sam Play Music, Deezer i sl, ali Spotify ima najbolji mehanizam preporuke nove muzike tako da mogu samo da pustim Daily Mix i ne razmišljam o biranju sledeće pesme.

Trenutno ne mogu da zamislim organizaciju bilo čega bez Trello-a. Imam ličnu tablu koja mi funkcioniše kao to do lista, a za sve veće stvari pravim posebnu tablu. Bio to projekat na kome radim ili putovanje koje planiram, najbolje je ako je na kartici.

Kalendar za sve: rođendani, sastanci, podsetnici, raspored predavanja. Koristim Google nalog za to – sinhronizovani su mi rođendani kontakata i eventovi iz Gmaila. Aplikacija za Android je skroz okej dok na računaru koristim Fantastical 2.

Kako ovde često koristimo ekstremno nove tehnologije, veoma je bitno da imamo efikasan način da podelimo znanje. Trenutno testiramo Read the Docs za centar znanja. Naravno, komunikacija se primarno odvija preko Slacka.

Sve pozadine u poslednje dve godine sam skinuo sa unsplash.com. Jasno mi je da ovo nije baš „produktivnost”, ali super su.

Ovo je skroz nasumičan savet, ali: filteri + tagovi u Gmailu. Imam „Read this” tag i kreiran filter u Gmailu koji mailove sa adresa koje sam odredio označava labelom i sklanja iz inboxa. Ovako imam prazan inbox, a u isto vreme dobijam nekoliko newslettera. Preporuka za Charged Newsletter. Zgodno je jer stiže svake nedelje ujutru, što je odličan trenutak da uz kafu pročitam šta se desilo te nedelje.