Kreatori i alati: Nemanja Divjak, preduzetnik

Kao osnivač startapa, preduzetnik i programer, Nemanja koristi veliki broj alata, a sa nama je podelio bez čega ne može da zamisli svoju svakodnevnicu.

Nemanja Divjak je preduzetnik koji radi u poljima Media Asset Management i Gaming, konkretno na Hyper-casual video igrama. Divjak se u prošlosti pretežno bavio programiranjem, ali je u međuvremenu fokus raširio na veći broj aspekata poslovanja svojih kompanija. Spisak alata koje redovno koristi je, iz tog razloga, zaista bogat.

Hardver

Bukvalno je do juče moja primarna mašina bila MacBook Pro iz 2015. Od danas je to novi MacBook Pro 2019 sa ekranom od 15 inča i 16GB memorije. SSD hard od 512GB je i glavni razlog zašto sam ga uzeo. Pored njega, osnovni hardver mi je i 27-inčni monitor BenQ Gaming Series koji se takmiči ruku uz ruku sa Retina ekranom.

Pored primarne, imam i desktop mašinu, na kojoj je Windows. Koristim je s vremena na vreme za opuštanje uz video igrice ili da izvršim neke dugotrajne automatizovane operacije uz pomoć ZennoPoster-a.

Stolica „Neka ergonomska” koju sam kupio pre 10 godina nije hardver, ali je za mene jedan od najbitnijih delova setapa i još uvek je nisam zamenio. Vodim se politikom da ne postoji skupa stolica, skup monitor ili komp, kao i dušek za spavanje. To su stvari na kojima nikad neću štedeti, jer posao kojim se bavimo zahteva ponekad i do 20 radnih sati dnevno. Ako sam već izložen svim negativnim efektima jedino šta mogu da uradim je da ih ublažim.

Što se tiče slušalica, obične Apple žičane su mi ubedljivo najbolje koje sam koristio. S obzirom na to da dolazim iz sveta Pro Gaming-a, probao sam desetine modela slušalica i ove nemaju konkurenciju.

Mobilni telefon, bez koga ne mogu obavljati poslovne delatnosti, je Iphone X sa kojim se družim već pune dve godine. Pomaže mi da budem u kontaktu sa klijentima kad god je to potrebno i da me podseti na sastanke.

Softver

Pošto nisam fokusiran samo na jednu delatnost, probaću da podelim alate koje koristim u nekoliko kategorija.

Komunikacija

Iz gornjeg dela priče očigledno je da su OSX i Windows sistemi nesto što koristim na računarima. Što se tiče programa, oni bez kojih ne mogu su:

 • Skype, koji koristim za komunikaciju i sastanke kad sam sa nekim u dužoj saradnji.
 • Slack, za kolaboraciju sa kolegama. S obzirom na to da sam u 10 workspace-ova, mislim da mi je Slack jedan od najbitnijih alata. Spaja me sa kolegama i drugim osobama u poslovnom svetu i stvarno je alat bez koga je danas nezamislivo raditi. Služi mi da dobijam informacije u real time-u u vezi sa svime što se dešava unutar firmi. Preko botova sam uvezao reportovanje koje sadrži: nove registracije korisnika, plaćanja, support pitanja, praćenje taskova na Asani, ko je iz tima šta odradio, release build-ove za video igre…

Programiranje

Više nisam toliko aktivan na programiranju, ali bar jednom nedeljno se susrećem sa sledećim alatima:

 • Android Studio za proveru SDK-a za startap čiji sam osnivač — Publitio. Takođe ga koristim ako imam potrebu da update-ujem ili release-ujem neku Android aplikaciju.
 • Apple Xcode koristim skoro svakog dana na par minuta za proveru SDK-ova za Publitio, testiranje i release-ove video igara na kojima radim kroz Tummy Games — studio čiji sam suvlasnik. Apsolutno nezaobilazan program.
 • Unity je alat koji prosto obožavam i bez koga ne mogu. Koristim ga za razvoj video igara i u njega sam se 2012. u potpunosti zaljubio. Ne bih promenio game engine ni da mi plate, tako da ako želite da se bacite u gejming, Unity je must have.
 • Microsoft Visual Studio za C# kodiranje vezano za game engine logiku.
 • Sublime Text je deo mog svakodnevnog workflow-a jer u njemu zapisujem sve šta mi treba i na čemu radim. Koristim ga takođe i za HTML, CSS testiranja.

Analytics

 • GameAnalytics za analizu i performans igara koji nam služi za detekciju hit igara.
 • Google Analytics i Facebook Analytics za web.

Marketing

 • Kad pričamo o marketingu i akviziciji korisnika uglavnom setapujem Facebook Ads i Google Adwords kampanje. Za analizu tržišta koristim Facebook-ovu biblioteku reklama ili SpyFu koji mi pokazuje koje reklame koristi konkurencija i slični biznisi, pa na osnovu njihovog uloženog kapitala mogu proceniti da li treba kreirati kampanje u tom smeru. Za praćenje svih kampanja obavezan je Google UTM builder.
 • Page builder koji koristim je Unbounce preko koga na lak način kreiram landing stranice za kampanje i merim performans kampanja.
 • Adobe Photoshop koristim za sečenje grafika koje su nam potrebne za blog postove ili za Facebook Ads. Ovo je alat u kom znam da koristim tipa 15 funkcija i to je to, ali odrađuju posao :)
 • FirstPromoter za organizaciju affiliate-a Publitia preko koga pratimo učinak naših affiliate partnera kroz detaljnu analitiku.

Automatizacija

 • Zenno Poster i Zenno Project Maker. E ovo je alat za koji još nikog nisam čuo da ga koristi sem mene :) Zenno koristim za kreiranje repetativnih taskova ili kada želim da automatizujem neki crawling proces — primera radi kada želim da izvučem sve follower-e sa nečijeg Twitter-a. Ovaj alat je jedan od najmoćnijih koje sam ikada video i naravno RUSI stoje iza njega.
 • Pored njega, koristim Zapier ili Integromat preko kojih automatizujem web procese. Primera radi, kada želim da analiziram neku kompaniju i njihov e-mail sistem, nakon par nedelja njihovog slanja elektronske pošte, pomoću Integromata izvučem sve mejlove od njih. Zatim ih ubacim u Excel za dalju analizu načina na koji oni komuniciraju sa klijentima.

Sales

 • Sales process i komunikacija sa klijentima i poslovnim partnerima je jedan od primarnih poslova koje obavljam na dnevnom nivou. Za ovaj deo posla pod obavezno idu Gmail, Google Calendar i HubSpot — alat koji koristim za praćenje svih kontakata i komunikacije sa njima.
 • HubSpot koristim za praćenje svih dogovora i poslovnih projekcija.
 • Takođe, HubSpot Sidekick koristim kako bi znao ko je kad otvorio e-mail-ove, kako bih mogao u pravo vreme da pošaljem neki odgovor ako je potrebno ili pak da znam sigurno da su dobili i pročitali e-mail.
 • Za sastanke koristim uglavnom Zoom ili UberConference jer se poverenje ipak gradi kada vidiš onoga s kim komuniciraš.
 • DocuSign koristim za potpisivanje i analizu ugovora sa poslovnim partnerima.
 • Stripe i Paypal mi služe za procesiranje uplata korisnika.

Edukacija

 • Camtasia Studio koristim skoro na svakodnevnom nivou. Služi mi za snimanje tutorijala, objašnjenja korisnicima ili ako pravim neki edukativni materijal.
 • Final Cut Pro za dodatno editovanje tutorial videa.

Misc

uTorrent :) jer uvek ima nešto što treba.

Web

Chrome mi je primarni browser u koji sam ulogovan sa četiri naloga. Na dnevnom nivou verovatno najveći procenat vremena provedem uz njega. Koristim plugin-ove Adblock, Facebook Pixel i HubSpot ekstenzije. Što se tiče šifara, sve ih pamtim. Smatram da većina ljudi ne razmišlja o bezbednosti i misli da im korišćenje eksternih alata daje bezbednost.

Publitio

Naš servis Publitio koristim za WordPress offloading, koji mi omogućuje da sve slike i video snimke sa WordPress-a optimizujem i bekapujem sa Publitiove CDN infrastrukture. Ponosan sam na to što smo napravili one-click alat da ovo radi.

Takođe, svi moji video i marketinški materijali koje korisitim na landing stranicama su uploadovani, procesirani i isporučeni kroz Publitio.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Marko Marković

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu