Kreatori i alati: Nemanja Divjak, preduzetnik

Kao osnivač startapa, preduzetnik i programer, Nemanja koristi veliki broj alata, a sa nama je podelio bez čega ne može da zamisli svoju svakodnevnicu.

Marko Marković - 12. Oktobar, 2019.

Nemanja Divjak je preduzetnik koji radi u poljima Media Asset Management i Gaming, konkretno na Hyper-casual video igrama. Divjak se u prošlosti pretežno bavio programiranjem, ali je u međuvremenu fokus raširio na veći broj aspekata poslovanja svojih kompanija. Spisak alata koje redovno koristi je, iz tog razloga, zaista bogat.

Hardver

Bukvalno je do juče moja primarna mašina bila MacBook Pro iz 2015. Od danas je to novi MacBook Pro 2019 sa ekranom od 15 inča i 16GB memorije. SSD hard od 512GB je i glavni razlog zašto sam ga uzeo. Pored njega, osnovni hardver mi je i 27-inčni monitor BenQ Gaming Series koji se takmiči ruku uz ruku sa Retina ekranom.

Pored primarne, imam i desktop mašinu, na kojoj je Windows. Koristim je s vremena na vreme za opuštanje uz video igrice ili da izvršim neke dugotrajne automatizovane operacije uz pomoć ZennoPoster-a.

Stolica „Neka ergonomska” koju sam kupio pre 10 godina nije hardver, ali je za mene jedan od najbitnijih delova setapa i još uvek je nisam zamenio. Vodim se politikom da ne postoji skupa stolica, skup monitor ili komp, kao i dušek za spavanje. To su stvari na kojima nikad neću štedeti, jer posao kojim se bavimo zahteva ponekad i do 20 radnih sati dnevno. Ako sam već izložen svim negativnim efektima jedino šta mogu da uradim je da ih ublažim.

Što se tiče slušalica, obične Apple žičane su mi ubedljivo najbolje koje sam koristio. S obzirom na to da dolazim iz sveta Pro Gaming-a, probao sam desetine modela slušalica i ove nemaju konkurenciju.

Mobilni telefon, bez koga ne mogu obavljati poslovne delatnosti, je Iphone X sa kojim se družim već pune dve godine. Pomaže mi da budem u kontaktu sa klijentima kad god je to potrebno i da me podseti na sastanke.

Softver

Pošto nisam fokusiran samo na jednu delatnost, probaću da podelim alate koje koristim u nekoliko kategorija.

Komunikacija

Iz gornjeg dela priče očigledno je da su OSX i Windows sistemi nesto što koristim na računarima. Što se tiče programa, oni bez kojih ne mogu su:

Programiranje

Više nisam toliko aktivan na programiranju, ali bar jednom nedeljno se susrećem sa sledećim alatima:

Analytics

Marketing

Automatizacija

Sales

Edukacija

Misc

uTorrent :) jer uvek ima nešto što treba.

Web

Chrome mi je primarni browser u koji sam ulogovan sa četiri naloga. Na dnevnom nivou verovatno najveći procenat vremena provedem uz njega. Koristim plugin-ove Adblock, Facebook Pixel i HubSpot ekstenzije. Što se tiče šifara, sve ih pamtim. Smatram da većina ljudi ne razmišlja o bezbednosti i misli da im korišćenje eksternih alata daje bezbednost.

Publitio

Naš servis Publitio koristim za WordPress offloading, koji mi omogućuje da sve slike i video snimke sa WordPress-a optimizujem i bekapujem sa Publitiove CDN infrastrukture. Ponosan sam na to što smo napravili one-click alat da ovo radi.

Takođe, svi moji video i marketinški materijali koje korisitim na landing stranicama su uploadovani, procesirani i isporučeni kroz Publitio.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.