Kreatori i alati: Nebojša Savičić, freelance motion designer

Njegov posao je da pravi animirane video klipove, a taj posao mu prilično olakšavaju alati o kojima će biti reč u narednim redovima.

Moje ime je Nebojša Savičić, i bavim se Motion Design-om. S obzirom na količinu zbunjenosti na koju nailazim kada kažem čime se bavim objasniću jednostavnije: moj posao je da pravim animirane video klipove kakve obično viđate u marketinškim kampanjama, na početnoj strani nekog veb-sajta, na društvenim mrežama i sličnim situacijama. U mom opisu posla je smišljanje, dizajniranje i animacija tih video klipova, a trenutno sam freelancer i remote radim za marketinške agencije i produkcijske kuće.

Hardware

S obzirom na to da moj posao zahteva malo jaču mašinu, radim sa desktop računara koji se nadograđuje iz godine u godinu. Imam takođe i laptop Lenovo IdeaPad 720-15 koji mi služi da uradim neke laganije projekte kada putujem.

Računar je povezan na dva Dell U2412M monitora koji su skroz kul i nemam nijednu pritužbu. Da sad kupujem, verovatno bih uzeo jedan ultra wide zakrivljeni monitor. Miš i tastatura mi ne znače mnogo, tako da sam uzeo one koji su mi se činili kvalitetnim a da su bežični.

Ono što mi je totalno važno je moj Wacom Intuos S. Ova mala grafička tabla je nešto što koristim svakodnevno i kombincija nje i tastature mi je savršena. Razlog zašto koristim manju verziju je zato što je dosta lagana i prenosiva, tako da je nosim svuda sa sobom. Treba vremena kako bi se navikli ali kada se naviknete miš više nećete dirati. 

Još jedna stvar bez koje ne mogu da zamislim radni dan su papir i olovka, nisam od onih koji kupuju skupe rokovnike i olovke ali mi je važno da je rokovnik na spiralu (da papiri mogu lako da se kidaju) i da olovka lako klizi. Uvek oko sebe imam neko parče papira u koje mogu brzo da upišem ideju ili pokušam nešto da skiciram. 

S obzirom na to da radim iz coworkinga, slušalice su mi jako važne. Bubne opne mi trenutno probija Skullcandy Hesh 3 i sjajne su — udobne, baterija dugo traje i dovoljno su glasne.

Proizvodim sadržaj za društvene mreže na nedeljnom nivou, tako da sam morao i malo u audio i video opremu da uložim. Ne volim da posedujem mnogo stvari, jer komplikuje život tako da sam se odlučio da kupim telefon koji će mi posluziti kao kamera kada zatreba, trenutno je to Samsung Galaxy S10 e (Imam male šake i normalna 10 ili 10+ mi je totalno neudobna). Uz dobru rasvetu, ne biste verovali kakve rezultate možete postići sa telefonom. Kako je video samo pola posla, kupio sam Rode SmartLav+ mikrofon koji je sjajan, mislim da je ovo jedna od najboljih „investicija” u poslednjih šest meseci.

Software

Browser

Mislim da sam postao nesvestan toga, ali Google Chrome danas da nestane gadno bih nadrljao. Sinhronizovanost svih naloga preko svih uređaja me u isto vreme i oduševljava svaki put, a i plaši. Trudim se da nemam previše plugin-a kako ne bih komplikovao stvari, ali imam njih nekoliko koje koristim svakodnevno:

Chrome remote desktop

Sjajna stvar, zamenila mi je TeamViewer. Ova aplikacija mi omogucava da pošaljem projekte na render čak i kada nisam u kancelariji. Sa Chrome remote desktop-om mogu vrlo lagano da pošaljem projekte sa laptopa na render i to mi omogućava da radim dosta efikasno kad sam van kancelarije.

Grammarly

Koliko god neko znao engleski, nekada smo u žurbi i ovaj sjajan plugin brzo i jednostavno ispravlja greške.

Milanote

Ovo je jedan od mojih omiljenih plugina. Povezan je sa njihovim sajtom koji mi omogućava da vrlo lako skupljam reference i inspiraciju prilikom ranih fazi projekata. Sjajan servis za kreativce i moodboard-ove.

1Password

Svi znamo ovu aplikaciju, čuva sve vaše lozinke na jednom mestu. Zaboravite ono gore sto sam rekao, ako OVO prestane da radi gaaaaadno sam nadrljao.

AdBlock

Baš sam pre neki dan slušao muziku sa YouTube-a na telefonu i shvatio sam koliko sam zahvalan za ovu aplikaciju.

Komunikacija

Svu komunikaciju sa klijentima obavljam preko e-maila. S obzirom da radim remote, dnevni/nedeljni sastanci su u opisu mog posla i tada koristim ili Skype ili Zoom. Pokušavao sam razne alate za project management ali nažalost nijedan od njih mi nije legao. Za sada se drzim Excell-a i papira i olovke.

Work Related Software

Ono što meni omogućava da radim tako lako i efikasno remote je Dropbox. Na njemu su mi svi projekti u deljenim folderima koji su uredno organizovani tako da klijent i zaboravi da sam ja oko 2.000km daleko. 

Ono u čemu svakodnevno radim i korisim za izradu klipova je Adobe CC paket. 

Ilustrator

Za dizajn scena i izradu svih potrebnih asseta. Pre sam mnogo više koristio Photoshop i Ilustrator me je iskreno plašio, ali sada Photoshop skoro i ne uključujem. Ključna razlika između Ilustratora i Photoshopa je to što Ilustrator pravi vektorsku grafiku i ona može da se uvećava i smanjuje koliko želite bez gubitka kvaliteta.

After Effects

Kada sam dizajnirao i napravio sve assete, After Effects koristim za animaciju. Ovo je standard u industriji animacije i vizuelnih efekata. Ako imate neku ludu ideju na umu, uz malo vežbe u After Effects-u je možete realizovati. 

Premiere Pro

Kada sam napravio video, potrebno je dodati muziku koju ponekad morate malo da „izmontirate”. Premiere mi omogućava lako da sečem i premeštam video i audio kako ja želim. 

Photoshop

Photoshop koristim za izradu tekstura i nekih finijih detalja. 

Cinema 4D

Cinema je program koji se koristi za 3D svet. Ono sto je After Effects za 2D, Cinema je za 3D i ono što je sjajno je to što After Effects i Cinema savršeno rade zajedno tako da u Cinemi pravim sve što je potrebno u 3D-u.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Nebojša Savičić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu