Kreatori i alati: Miloš Mihajlović, softverski inženjer

Miloš Mihajlović iz slovenačko-američke kompanije PovioLabs ove subote deli sa nama alate koje svakodnevno koristi.

Nevenka Rangelov - 24. Jun, 2017.

Trenutno radim kao vođa tima od 7 menadžera projekata i oko 20 razvojnih inženjera za slovenačko-američku kompaniju Povio Labs. Taj posao je vrlo dinamičan i zahteva veći stepen organizacije, kako vremena, tako i zadataka.

Hardver

Prva stvar koju ne želim da trošim uzalud je vreme. U tome mi moj MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2015) savršeno pomaže. Postoje laptopovi koji su lakši, verovatno postoje oni koji imaju bolji hardver, ali MacBookov hardver je više nego solidan, težina nije toliki problem, a ekran, kućište, dužina trajanja baterije, tastatura i TrackPad su blizu savršenog.

Otkad imam MacBook Pro ne koristim eksterni miš. Sa TrackPadom vam miš jednostavno nije potreban, niti eksterni monitor. To je možda zbog toga što manje programiram u poslednje vreme, pa mi nije neophodno da nekoliko prozora konstantno držim otvorenim.

Kad nisam pri laptopu, tu je Nexus 5X. Sasvim pristojan pametni telefon za cenu za koju se prodaje sa uvek svežom verzijom Androida (što nije uvek jednako poželjno). Često mi se dešava da moram da obavim stvari u pokretu, i tu je telefon nezamenljiv.

Po prelasku na MacBook jedino što je još imalo kabl su bile slušalice. Pre nekog vremena sam nabavio JBL Reflect Mini BT i za sada me fino služe.

Softver

Google Chrome se uklapa u moj stil. Evo nekih ekstenzija koje koristim:

Zadržimo se još malo na Google aplikacijama. Realno, šta bismo radili da sutra krenu da nam naplaćuju Gmail? Imam otovren nalog na ProtonMail, ali ne mogu da kažem da ga aktivno koristim. Inače, preporučio bih ga onima koji bi da povedu računa o bezbednosti svojih mejlova.

Od kada imam Google Drive sa 100 GB raskrstio sam sa čuvanjem fajlova u lokalu.

Google Keep mi lepo služi da se organizujem na dnevnom nivou, ili pred putovanje, ili za nabavku i slično.

Pošto živim od pisanja koda zgodno je biti efikasan u tome. JetBrains IntelliJ IDEA je jedini uslov koji postavljam pred developere. U suštini nemam problem sa bilo kojim editorom ako developera čini efikasnim. Ipak, ako izuzmemo vim ili emacs, čini mi se da je IDEA (ili bilo koji drugi JetBrains IDE) najrazvijenija. Brže se programira uz prečice i snippete uz udoban UX.

Real-time poslovnu i privatnu komunikaciju obavljam uglavnom preko Slacka, Hangoutsa i Skype-a. Slack je sjajan za posao, Skype mi je više nužno zlo, a Hangouts uglavnom koristim za chat sa prijateljima i porodicom.

Bilo da organizujete razvoj softvera ili razvoj firme, ako postoji nekakav workflow ili pipeline, Trello je očigledan izbor.

μTorrent. Ne treba ga posebno predstavljati. Da nije torenata, ja ne bih bio ovo što jesam, ne bih znao ovo što znam. μTorrent je skladna kombinacija minimalizma i funkcionalnosti.

Gore sam pomenuo Awesome Screenshot, međutim, skoro sam otkrio Kap za screencast kada mi nije otvoren Chrome (što se, zbilja, vrlo retko događa).

Desktop #1

Razonoda

Uveče, posle radnog dana često pogledam neku seriju ili film na Netflixu ili pustim muziku preko Deezera. Koristeći Chromecast utaknut u TV to mogu da uradim preko telefona. Zaista sam zadovoljan ovom spravicom, naročito što mi pride omogućava da pustim seriju ili film sa laptopa uz pomoć Videostream for Google Chromecast.

Ko voli da sleće u ekstremnim uslovima i usput nauči da prepoznaje zvuke aviona može da proba Extreme Landings. Ko zna, možda jednom sednem u kokpit.

Skoro sam se navukao na Factorio po preporuci CGPGrey-a. Što me podseti — YouTube je još jedan neizostavan izvor informacija i zabave.

Ponekad u banci ili u radnjama primete moj novčanik pa postavljaju radoznala pitanja. Radi se o Secrid MiniWallet.

Toliko od mene. Nadam se da ste čuli nešto novo i korisno. Pozdrav!