Kreatori i alati: Milica Ostojić, softver developerka

Milica Ostojić, softver developerka u kompaniji Pirate Technologies, ove subote sa nama deli alate koje koristi na poslu i van njega.

Milica je pirat i softver developerka u kompaniji Pirate Technologies. Članica je udruženja PHPSrbija, uglavnom radi na organizaciji mesečnih meetupa gde se deli znanje, pije pivo i upoznaju mnogo super ljudi. Pored toga je mentorka na RailsGirls radionicama gde pokušava da svoju veliku ljubav prema programiranju prenese na druge devojke. Voli da posećuje konferencije dok skuplja hrabrost da krene da predaje na njima.

Hardver

Računar koji koristim je MacBook Pro 15’’. Iskreno, teško bi mi bilo da se sad prebacim na nešto drugo, jer smatram da je Mek savršen kompromis između računara za rad i svakodnevnu upotrebu. Ne mogu da zamislim da programiram pod Windows operativnim sistemom ili da za svakodnevnu upotrebu korisitim Linux, naravno sve je to stvar afiniteta i navike. Jedina stvar koju bih eventualno promenila je da bih ipak odabrala MacBook Pro 13’’ jer je mnogo lakši, pa samim tim praktičniji, s obzirom na to da računar nosim uvek sa sobom.

U kancelariji imam i HP Z27n monitor na kome su mi uglavnom otvoreni alati za programiranje, jer je mnogo veći pa samim tim i pregledniji, dok na laptopu koristim Browser, Skype i sve ostale sporedne stvari.

Koristim Macovu tastaturu koja mi je najzgodnija, ali mi je Mac miš najneudobniji miš koji postoji, pa koristim Logitech Corded Mouse M500.

Slušalice koje imam su Sennheiser HD 201, za koje odgovorno tvrdim da su najbolje slušalice koje se mogu kupiti za taj novac. U planu mi je da uskoro kupim neki bolji model istog proizvođača.

Softver

Za pisanje koda najčešće koristim PHPStorm i mislim da je ubedljivo najbolji IDE kada je PHP u pitanju, bez prave konkurencije. Osim toga Editor koji ponekad koristim je Sublime Text 3.

Za rad sa SQL bazama koristim Sequel Pro što je nekako logičan izbor ako ste korisnik Maca.

Terminal koji koristim je iTerm sa dodacima ZSH i Oh my ZSH koji omogućava koriščenje raznih pluginova. Mnogo vremena provodim u terminalu, tako da su mi ovi dodaci jako bitni i volim da setapujem Terminal tako da mi bude najzgodnije i najlepše da ga koristim.

Browser koji najviše koristim je Google Chrome, povrmeno upalim i Safari. S obzirom na to da se trudim da što manje kucam bilo kakav kod koji ima veze sa frontendom nisam u obavezi da koristim druge browsere.

Kolaboracija i komunikacija

Na poslu uglavnom koristimo Atlassian alate. Za task menadžment — Jira, za komunikaciju — HipChat, za pisanje dokumentacije Confluence. Probala sam jos neke slične servise za task menadžment kao sto su Asana i Trello i ok su za neke manje projekte sa malim timovima, ali Jira je ipak daleko moćnija.

Za komunikaciju u okviru PHPSrbije koristimo Slack, koji mi je ubedljivo omiljeni alat te namene. Naravno koristim i Skype kako privatno tako i za poslovnu komunikaciju.

Za čuvanje i deljenje koda goristimo GitLab. Koristila sam i GitHub, Bitbucket, Stash i rekla bih da svaki od njih ima dobre i slabe strane. GitLab me je prijatno iznenadio, a posebno mi se sviđa njihov alat za Continous Integration. Gitlab CI mi se mnogo više svideo od Atlassianovog Bamboo-a. Kada pričamo o kontinualnoj integraciju svakako vredi spomenuti i Jenkins koji je posle dugo vremena izbacio novu verziju.

Ostalo

brain.fm — nije bas alat, ali je sajt koji koristim za slusanje “muzike”, tj zvukova za fokus i koncentraciju.

AnyDo — aplikacija koju koristim za planiranje

Alfred — jedna od omiljenih aplikacija, nešto kao Finder samo na steroidima

LastPass — Menadzer za šifre, jednostavno nemoguče ih je pamtiti sve

Charles — Web Debugging Proxy

Postman — Alat za kreiranje i debagovanje API-a

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Nevenka Rangelov

Unesite termine za pretragu