Kreatori i alati: Milan Jovanović, UX dizajner

Ove nedelje svoje alate predstavlja Milan i to na nešto drugačiji način od uobičajenog za tekstove ove rubrike, pa ga s obzirom na njegov specifičan stil pisanja objavljujemo gotovo od reči do reči.

Milan Jovanović zvanično prima platu kao marketing menadžer u jednoj agenciji za kreativnu obradu podataka. Ali to za šta zvanično prima platu nije i ono za šta je inicijalno zaposlen. Naime, najpre je došao da radi kao UX dizajner. Međutim, prema njegovim rečima jednoj agenciji koja se bavi mašinskom obradom podataka treba mnogo više od samo UX-a, te menja uloge iz nedelje u nedelju.

U slobodno vreme je na kafi ili pivu ili jelu ili filmu ili čemu god sa prijateljima — samo da mu ekran nije ispred lica. Ipak, ovih dana igra Legend of Zelda Breath of the Wild (poverava nam da je pre neki dan igrao osam sati bez prekida). Kako sam kaže, bira šta mu prija, kad i s kim. 

Alati koje nerado koristim 

Moram da koristim Trello. Volim ga privatno, ali mi je previše sistematičan za kreativni rad. Učim se da ga privolim i poslovno jer glavna ideja je da izveštavam šefa šta se dešava i kuda sve ovo ide. Radije bih koristio Notion… pa polako guram tu tajnu agendu. 

Bože koliko mrzim Google Slides. Poslednjih mesec dana sam polu-čovek polu-prezentacija: dizajniram preziće za meetup-e, konferencijske nastupe, internu komunikaciju. Nije mi ispod časti niti problem — uživam da lepo pakujem informacije — nego je Slides bukvalno izderotina poslednja i žali bože tima koji se oslanja profesionalno na to. Podržava GIF-ove, eto to mi je dobro. 

Alati koje rado koristim

MacBook Pro 13” (2017) — prešao pre dve godine sa Windows-a i iskreno jeste super, ali operativni sistem ko operativni sistem; ionako smo većinu vremena u pretraživaču. Nemam problem sa tastaturom, taman su mi plići tasteri jer puno kucam.

Figma!!!!! Jao, smaram kao svi figmaši ALI NIJE BEZ POKRIĆA. Voleo sam Sketch, stvarno jesam, na Apple akademiji u Italiji smo samo u tome disali, ali druže ako otvorim fajl sa malo više artboard-ova na MacBook Pro 13” odmah zapucava. Figma ni ne trepne. Zaista nema razloga za bilo šta osim Figme. Nek je Sketch-u sa srećom (čujem dobili su brdo para za dalji dev). 

Palica. Nekad treba da teramo ljude na odmor. Nekad moram da se odbranim od zahteva sa viših nivoa. Nekad treba na lep način da kažem „ne može” :) 

Slušalice pod obavezno. Sony WH-H900N, udobne, poštene. Pre sam koristio one njihove studijske za masterovanje muzike, ali prešao na bežične jer gajtan manje. 

Miš Logitech MX Master 2S kojeg sam isprva mrzeo, hteo da vratim, i vrlo brzo zavoleo. Sad je izašao 3S i nećkam se da ga uzmem jer miš mi je spasio ruku od touchpad-a (koji je strava inače, ali kad drndaš piksele ceo dan počne da boli šaka).

VisBug za veb dizajn stvari. Jednog dana, veb-pregledač možda zaista postane IDE za front-end dizajn (okokok Visual Studio Code neće skoro nestati) i Visbug ide u tom smeru, baš je ludo.

iA Writer — sve zapišem prvo ovde. Ideje, koncepte, persone, blogove, kratke priče, štagod. Toliko je zen da mi ukroti pažnju (džaba što uzmem telefon i skrolam Instagramom).

Papir i olovka. Osnovni kroki crteži, samo grubo jer mi se sviđa kako na papiru ne moram da impresioniram nikoga i ne mora da izgleda lepo, dovoljno je da je šturo nacrtano i sve se razume. Voleo bih iPad, da se okušam. Obećavaju mi na poslu, ali evo dan 127. ja ajpeda bez. Pozdrav Sanji iz kadrovske. 

Kao i svi, pričamo na Slack-u.

Kultura na poslu. Ovo nije baš fizički alat, ali sredina u kojoj radim mi je možda najvažniji faktor za rad. Svi ovi alati su tehnička podrška i omogućavaju mi da stvorim kreativni rad/rešim probleme/komuniciram ideje. Što je super, ali po čemu se kultura radnog mesta razlikuje od npr. Sketch-a? Prvo, ne košta 99 dolara godišnje. Drugo, ni po čemu. Na idejnom nivou oba omogućavaju da se ostvari kvalitetan proizvod. Dobro, neće kultura moći da eksportuje PNG-ove u @1 @2 i @3. Ali. Moći će da mi pruži mir i sredinu u kojoj sam motivisan da radim — jer šta je Sketch bez motivacije? Motivacija bez Sketch-a? Poštar bez adrese? Pilot bez stjuardese? Dara od Radojka? 

Stvarno mogu bez sramote potpuno neplaćeno da kažem da mi je strava da radim u SmartCat-u, kao što mi je strava i ekipa sa kojom radim. Ozbiljno. 

Opa, već je 16č, odoh da igram Zeldu.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

NAPISAO/la članak     14/09/2019

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu