Kreatori i alati: Mihailo Konatarević, UX dizajner

Ove subote, Mihailo deli sa nama hardver i softver koji koristi za dizajn, komunikaciju, ali i druge stvari van posla.

Nevenka Rangelov - 12. Avgust, 2017.

Mihailo Konatarević je freelance UX Designer/Researcher. Bavi se dizajnom korisničkog iskustva već 7 godina, učestvovao je na preko 15 projekata i iza sebe ima iskustvo u dizajnu aplikacija za Web, Android i iOS platforme.

Hardver

Što se radnog okruženja tiče, dosta je jednostavno. Svoju kompletnu opremu za rad uvek nosim sa sobom i za to je zaslužan pre svega ranac Pacsafe Instasafe Z500 Anti-Theft Daypack. Prilično je lagan i napravljen od kvalitetnog materijala sa sistemom protiv krađe, a zbog ugrađene čelične mreže unutar postavke, skoro je nemoguće da se iseče ili pocepa. Izuzetno je udoban za nošenje i otporan na sve vremenske uslove, čak i jaku kišu.

U njemu se nosim računar MacBook Pro 15” (mid 2015) i otkad postoji ugrađen Force Touch Trackpad na novijim modelima, ne koristim miš, niti ostale periferije poput tastature i eksternog monitora. Fenomenalna je stvar što na taj način nemam nikakvo ograničenje gde mogu da radim, bilo da je kod kuće, na poslu, kafiću pa čak i na klupi u parku držeći laptop u krilu. Pored računara u rancu nosim MagSafe2 punjač, lightning kabl, micro USB kabl, bluetooth slušalice Skullcandy Ink’d Wireless Earbud, Powerbank, Ethernet adapter, sredstvo za čišćenje i mikrofiber krpicu, olovku i blokče kad treba da skiciram ili hvatam beleške.

Telefon koji koristim je iPhone SE 64GB Space Gray, jer mi se nikada nije svidjao zaobljeni dizajn na šestici i sedmici. Pošto je trenutno to najbolji 4” telefon na svetu, a i mnogo je lakše da upravljam i kucam jednom rukom nego na većem telefonu, to je bio moj savršeni izbor. Naravno, nisam se odlučio za Android baš zbog Apple ekosistema i  dobre sinhronizacije koju iPhone pruža sa MBP.

Softver

Safari browser, jer znatno manje troši bateriju od ostalih i super je za cross-device. Konkretno, ukoliko gledam neku web stranicu na telefonu, bez ponovnog traženja ili kopiranja adrese, mogu da otvorim istu na laptopu i nastavim ukoliko mi je lakše za čitanje. Pored Safari-a tu su Apple Mail za formalnu komunikaciju, Calendar, Contacts, Notes, Reminders, Maps koji mi znatno olakšavaju život.

Desktop

Za UX koristim uglavnom Apple iWork za istraživanje, pravljenje User Persona, User Story-a, Scenario-a, Use Case-a, Red Route-a itd. Za sve vrste planiranja, vođenja projekata, brainstorming ili organizaciju tu je jedan sjajan alat MindNode bez kojeg ne mogu da zamislim jedan uspešan radni dan. Ovaj mind mapping alat se plaća, ali ima dosta alternativa koje su free i rade sličan posao.

Ukoliko je nemoguće face-to-face intervjuisanje korisnika, koristim Typeform. Pokazao se kao najefikasniji alat i ekstremno je lak za upotrebu. Za low fidelity wireframeove tu je Balsamiq Mockups. Izbegavam da koristim papir i olovku, jer mi ovaj alat pruža znatno brži rad. Zbog ogromne biblioteke UI komponenti, za jako kratko vreme se može skicirati kompletan flow. Za obradu fotografija koristim Polarr koji je sjajan i od kad sam ga otkrio nemam potrebu za Photoshopom, tako da sam pre par meseci zvanično prestao da koristim ijedan Adobe tool.

Sketch, naravno, za UI i po mom mišljenju je bez konkurencije trenutno. Od plug-inova neizbežan je samo Craft. Za prototyping koristim InVision zbog nestvarno dobre komunikacije sa dizajnerima i developerima, a tu je i Mirr.io po potrebi, koji sam nedavno otkrio i još uvek ga testiram. Odlična stvar je što se u njemu može pregledati prototip u lokalu kao poseban prozor, a tu je i privremeni link za deljenje ukoliko je potrebno brzo slanje na validaciju ili user testiranje. Za kompleksne interakcije i mikro interakcije na samoj stranici, tu je neprikosnoveni Facebook Origami Studio. Iako mu je learning curve malo teži, odlično radi posao i čini se da nema limita po pitanju mogućnosti. Hotjar za usability i analitiku, a ako je ikako moguće, ponovo, face-to-face feedback od korisnika je ipak najbolji.

Za timsku komunikaciju tu je Slack kao najkompletniji, a za komunikaciju van posla tu su FaceTime, iMessage, Messenger, Skype, Viber i WhatsApp.

Druge korisne aplikacije:

Ostalo

Generalno se trudim da mi sve aplikacije budu upaljene u full screen mode-u, kako bih iskoristio maksimalno radnu površinu na ekranu i lakše manipulisao prozorima sa split screenom ili multitouchem na trackpadu. Minimize i Close skoro da ne koristim uopšte, a oslanjam se na sve default prečice na OS X-u kako bi ubrzao rad. Kad nisam za laptopom ili telefonom, koristim Siri za informacije o vremenskoj prognozi, postavljanje podsetnika u Calendaru ili podešavanje budilnika.