Kreatori i alati: Marko Purać, dizajner i ilustrator

Marko je dizajner i ilustrator. Osnivač odevnog brenda Over, i ortak u firmi koja pravi WordPress teme — Themes Kingdom.

Nevenka Rangelov - 11. Mart, 2017.

Hardver

Zvučaće prilično čudno za većinu dizajnerske populacije, ali kako kod kuće — tako i na poslu imam vrlo sličnu hardversku konfiguraciju na Windows 10ki. Sve to je rezultat dugogodišnje navučenosti na CorelDraw koji je na Macu bio kratkog veka. Uostalom, probao sam jednom prilikom na nekoliko meseci da radim sa virtuelnom mašinom na MBP, nije mi se svidelo. Šteta je terati Windows na Macu, a i Corel je jednostavno PC trip.

Od ostalih komponenti tu su 2x Dell 24″ IPS monitora, praktično bilo koji miš srednje veličine sem Apple-a koji su ergonomski grozni, dok je Apple numerička tastatura apsolutna suprotnost koju smatram nezamenjivom.

Dosta bitna stavka u hardverskom okruženju jeste to sto je moj računar zakačen na 5.1 Genius zvučnike (ne znam oznaku, ali ok su) preko kojih svakodnevno namećem ostalima u studiju svoje muzičke preferencije.

Neizbežna stvar su takođe papir, patentica i lajneri za skice koje služe za neku vrstu visual remindera, a koje kasnije direktno crtam u vektoru — skoro nikad nisam skenirao i precrtavao. Retko kad imam potrebu da skiciram UX, iz prostog razloga jer ne moram nikome da obrazložim ideju.

Softver

Za potrebe web dizajna i ilustracije svakodnevno skačem između CorelDrawa i Photoshopa. Od toga sam krenuo, i do sada mi i dalje radi posao — 12 years and going. Ono što je jedina začkoljica je što ne postoji jednostavan copy/paste u shape, kao i to što pri exportu iz .cdr fajla u .ai ne prepoznaje transparenciju i još neke efekte, koje praktično nikad i ne koristim u radu sa vektorima.

U suštini, posle toliko vremena, proces rada mi je sam po sebi postao toliko brz da bi ga bilo čim novim samo usporio (recimo prebacivanje na sketch ili ilustrator), a benefiti ne bi bili primetni na samom gotovom delu/proizvodu.

Browser

S obzirom da frekventno radim na web projektima koristim i Firefox i Chrome radi testiranja, mada ipak više koristim ff bez nekog konkretnog razloga.

Jedine ekstenzije koje zapravo koristim su uBlock (Adblock za ff), Firebug (Sve do marta meseca — ugašen je) i Firesizer (Resizer prozora za testiranje skaliranja).

Komunikacija i kolaboracija

Za potrebe interne komunikacije sa timom koristim Slack, o kom i dalje nemam najlepše mišljenje. Sporo vuče history, i ne radi dobro pri limitiranoj konekciji. Da ne spominjem to što nisu uspeli da reše neke osnovne UX probleme, poput mogućnosti da se dopisujem dok gledam zumiranu sliku. Za spoljnu komunikaciju i dalje koristim Skype.

Iako imam i koristim Gmail, i dalje podjednako koristim i Yahoo, da ne zaboravim kako je živeti u prošlom veku.

Trello koristim za potrebe organizacije i planiranja stvari u vezi sa Overom, poput nabavke materijala, ulaska u štampu, rasporeda fotkanja, social kampanja, kao i generalna to-do lista za taskove vezane za Over web shop, dok Gdocs koristimo u okviru Themes Kingdoma za pisanje to-do liste izmena, dorada i bagova u vezi sa temama koje su u tom trenutku u developmentu. Za konkretno taj deo posla najviše uporedo koristim i Jing za hvatanje screenshota radi lakšeg naglašavanja problema.

Za čuvanje i deljenje fajlova, tu je Dropbox.

Informisanje

Iako je generalno dosta važno biti obavešten po pitanju vesti iz industrije, često mi je po produktivnost pogodnije da se (koliko mogu) isključim iz dnevne poplave informacija. Twitter i Instagram mi u tome ni malo ne pomažu.

Što se tiče dizajna povremeno ispratim blogove poput: It’s nice that, 99u, Eye on Design, FormFiftyFive.

Package: The Dieline

Web: Awwwards i httpster

Ostalo: Highsnobiety/Hypebeast