Kreatori i alati: Luka Paunović, Communications i CSR Specialist

Za ovaj vikend je Luka pripremio tekst o alatima koje koristi kako bi se bavio internom i eksternom komunikacijom u kompaniji koja razvija video-igre.

Pre nego što je postao Communications i CSR Specialist u sadašnjoj firmi, Luka Paunović je stekao višegodišnje iskustvo u projektnom menadžemntu. Trenutni posao radi u francuskoj kompaniji koja razvija video-igre. Od 2016. godine ova kompanija ima studio i u Beogradu, gde je Luka zadužen za internu korporativnu komunikaciju, odnose s javnošću i implementiranje CSR aktivnosti. Glavni fokus mu je na razvijanju i realizovanju kampanja za brendiranje poslodavca. 

U slobodno vreme Luka prati preveliki broj televizijskih serija, igra društvene igre (nedovoljno igra video-igre😊) i trči. 

Radno okruženje

Moje radno okuženje je prilično standardno za jednu IT firmu: sto i stolica u open space prostoru. S obzirom na to da sam jedini član našeg communications department-a, sedim sa koleginicama iz HR-a, jer sa njima najviše sarađujem. Ceo studio je opremljen u IKEA-i, što mene čini prilično srećnim jer sam veliki fan. Ne mogu da kažem da puno vremena provodim za svojim stolom. Veoma često jurim ljude po firmi i odrađujem sastanke gde stignem: pored tuđih stolova, u salama za sastanke, na terasi… Trudim se da sa svakim članom našeg studija ostvarujem redovan kontakt tako da je ceo studio na neki način moja kancelarija. 

Moram da napomenem da, iako radim u IT firmi, obožavam papir i olovku. Uglavnom beleške zapisujem ručno u našu brendiranu svesku. Koristim i rokovnik Moleskine. E, sad možemo da pređemo na hardver koji koristim.

Hardver

Oko hardvera koji koristim se nisam previše pitao. Sve što koristim je prilično standard issue kod nas u studiju. Kompjuter koji koristim je DELL laptop Latitude 7490 sa 14-inčnim ekranom i 8GB RAM memorije. Iako ga nisam birao ja, već mi je dodeljen, mogu reći da sam prilično zadovoljan ovim računarom. Zbog prirode mog posla nemam desktop računar, za razliku od većine mojih kolega u studiju. Ovo mi omogućava da radim u kuhinji ili na terasi uz kafu, ali to retko činim. Skoro stalno sam nakačen na dva DELL P2419H monitora preko Dell dock-a WD15. Ova dva monitora su ubedljivo najvažniji komadi hardvera koje koristim. Posle nekoliko meseci u firmi morao sam da kupim drugi monitor za svoj set up kod kuće. Razmazio sam se i postalo mi je jako teško da radim na jednom monitoru. 

Periferije mi nisu preterano važne. Koristim HP miš i tastaturu kojima ne znam ni oznaku, ali sam zadovoljan jer vrše posao. Slušalice su mi malo važnije jer dosta vremena provodim na Skype pozivima. Koristim JBL E500BT od skoro i prilično sam zadovoljan. Bežične su i udobne. Kada mi nisu potrebne slušalice sa mikrofonom, već samo neke za slušanje muzike, najčešće pređem na svoje Sony MDR7506. Ove slušalice su moj drugi omiljeni komad hardvera jer 90 odsto vremena dok radim slušam muziku. 

Dosta vremena provodim na telefonu. Veliki sam fan IOS-a i dugo sam koristio iPhone SE, ali sam veoma smotan. Ni jedan ekran na prethodnih nekoliko telefona nije trajao dugo, tako da sam odlučio da uzimam telefone na ugovor i tako sam od skoro ponosni vlasnik Nokia-e 7.1. Zanimljivo mi je što ima Android One operativni sistem i nema nepotrebnog clutter-a koji me je izluđivao na prethodnom telefonu, Pocofone-u F1.

Softver

Na prethodnom poslu, ali i privatno, sam godinama koristio MacBook Pro. Potpuno sam se odvikao od Windows-a i moram da priznam da me je malo nerviralo što me je ograničavao. Kao što sam napomenuo, ne bih sebe nazvao gejmerom, ali mi se s vremena na vreme, zbog društva, javljala želja da isprobam neku video-igru. 

Otprilike u isto vreme sam na poslu dobio na korišćenje Dell laptop a za sebe sklopio skromnu gejming mašinu. Mogu reći da mi je prelazak na Windows prošao prilično bezbolno. Kao firma koristimo kompletan Microsoft paket. Od najosnovnijih softvera izdvojio bih Office, Skype i Teams. Malo mi je bilo čudno da se posle nekoliko godina korišćenja gmail-a prebacim na Outlook. Uz pomoć Outlook-a zakazujemo sastanke unutar studija, a preko Skype-a ili Teams-a učestvujem u pozivima sa kolegama iz drugih studija širom sveta. Iako se bavim i odnosima s javnošću, veliki deo mog posla obavljam sa ljudima iz naše kompanije. 

Što se tiče ostalih aplikacija za komunikaciju, imam instalirane desktop aplikacije Whatsapp, Viber i Telegram. Viber retko palim. Nisam ni siguran iskreno koliko dobro radi aplikacija. Ne koristim ga jer mi je UI mnogo ružan. Gotivim stikere, a i oni mi na Viber-u nisu preterano zanimljivi. Telegram mi je definitivno favorit. Imam sreće da se ljudi u IT-u slažu sa mnom, tako da dosta njih ima instaliran Telegram.

Aplikacija koja mi nije neophodna za obavljanje posla je ujedno možda i najbitnija koju imam instaliranu. Deezer. Konstantno slušam muziku dok radim i stvarno ne mogu da zamislim radni dan bez ove aplikacije.

Kada je u pitanju veb browser, koristim Firefox. Imam nekoliko ekstenzija: AdBlock i Reddit Enhancement Suite.   

Za organizaciju/kolaboraciju koristimo Asanu. Asana nam je veoma korisna jer sa kolegama iz HR-a radim na organizaciji raznih događaja i kampanja vezanih za employer branding. Ukoliko radimo na organizaciji nekog meetup-a (ili npr. većeg dogđaja kao game jam-a) veoma nam je korisno da u svakom trenutku znamo ko je koliko napredovao u obavljanju svog zadatka na projektu. Ovo, naravno, pod uslovom da je svi ažuriraju redovno. Definitivno bi trebalo da ažuriram Asanu redovnije. 

Generalno, najazanimljiviji deo posla mi je kontakt s ljudima. Zato su mi sve aplikacije koje koristim za komunikaciju ubedljivo najkorisnije. Unutar firme, uglavnom komuniciramo preko Teams-a. Ovo uključuje ozbiljnu poslovnu komunikaciju, ali i deljenje meme-ova. Najstresniji deo posla je uspostavljanje saradnje sa ljudima van naše kompanije zbog toga što je veoma teško naći pouzdane partnere. U tom slučaju, ne postoji ni hardver ni softver koji mi može pomoći. 


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Sanja Vatić

Unesite termine za pretragu