Kreatori i alati: Igor Kopanlija, UI/UX dizajner

Igor Kopanlija je devetnaestogodišnji freelance dizajner i ove subote nam piše o hardveru i softveru koji svakodnevno koristi.

Nevenka Rangelov - 16. Septembar, 2017.

Igor Kopanlija je freelance UI/UX dizajner. Dizajnom se bavi već 5 godina i iza sebe ima iskustvo u dizajnu za Web, Android i iOS platforme.


Jutro mi počinje, pored kafe (bez kofeina se ne može), slušanjem lagane muzike na Spotify-u, kao što je već neko napomenuo, znamo jednog medveda koji odlično obavlja svoj posao. Ne volim previše da čitam novine i knjige, ali ujutru najviše posećujem WebDesignNews i Dribbble. Za opuštanje i gledanje filmova, krenuo sam da koristim Kodi koji je mnogo dobar. Ima malo nameštanja u početku, ali kasnije je sjajan.

Hardver

Što se tiče opreme koristim Macbook Pro 13 inch (early 2017) koji je od skoro sa mnom. Pre svega dosta je kvalitetan i lagan. Sviđa mi se to što su povećali Force Touch Trackpad iako nisam imao ni na prošli nikakvu zamerku. Tastatura mi je još bolja i bukvalno ne osetiš kad kucaš, kao da je na dodir. Imam zamerke što su uklonili MagSafe 2 punjač i stavili običan Usb-C, tako da moram da imam uvek dodatke sa sobom. Takođe ne koristim miš,niti ostalu dodatnu opremu poput tastature i eksternog monitora. S sobom uvek nosim Usb-C punjač, Minix Neo Type-C Multiport Adapter, obične Samsung slušalice, olovku i blokčić.

Telefon koji trenutno koristim je Samsung A5 Black 2017, veoma kvalitetan telefon, jako sam zadovoljan njegovom brzinom. Kamera s obe strane ima 16 megapixela i jako je kvalitetna. Punjač je fast power i baterija mu drži po 2-3 dana na šta nisam navikao.

Softver

Za UI koristim Sketch i po mom mišljenju je najbolji trenutno, pre toga sam koristio Adobe Photoshop i Adobe Ilustrator. Takođe, dosta klijenata šalje .psd file, ali pokušavam da se izborim i da koristim Avocode. Od plug-inova koristim CraftRenameItIcon-Stamper, Looper.

Craft: Dosta mi posla obavlja, i uštedi mi dosta vremena na slikama i tekstovima.

Renamelt: Mnogo dobra stvar kad je reč o organizovanju layera i ostalih stvari.

Icon-Stamper: Ne koristim ga preterano, al kad mi zatreba za Favicon tu je.

Looper: Nedavno sam provalio Looper i sviđa mi se šta sve može, jer mogu da se naprave neke kul animacije ili neki dobar dizajn pomoću njega. Nisam ga još koristio al u nekom od sledećih dizajnova ću probati da nešto smislim s njim.

Što se tiče Wireframova, koristim Moqups. Dosta je jednostavan i odlična stvar je što ima link za deljenje ukoliko je potrebno da pošaljem klijentu. Pored Wireframova tu je Prototyping — od skoro koristim Zeplin i mnogo je dobar zbog komunikacije s developerima, takođe tu je InVision, al za sad mi je dosta bolji Zeplin. Jedina stvar je što nije besplatan i mora da se plaća po nekoj smešnoj ceni na mesečnom nivou.

Nedavno sam krenuo da učim i kodiranje, program koji trenutno koristim je Sublime Text Editor 3. Za sad je okej, al videćemo, možda jednog dana budem programer umesto dizajnera. :)

Komunikacija i menadžment

Timsku komunikaciju uglavnom obavljam preko Slacka, za komunikaciju van posla tu su FaceTime, Messenger, Skype i WhatsApp. Što se tiče email klijenta kostim Spark, odlično radi posao. Za organizaciju taskova u timu najviše se srećem s Trellom i Asanom. Što se mog utiska tiče mislim da je Trello najbolji za organizovanje taskova, dosta je čist i jednostavan. (S prelepom pozadinom na mora i planine koja vam uvek govori da vam treba odmor.)

Za podatke trenutno isprobavam Abstract i dobro mi radi posao, jedina zamerka je što je baziran na Sketch fajlove. Naravno tu je Dropbox na kom držim sve i švasta. Takođe, za brzo slanje podataka koristim WeTransfer koji može da pošalje besplatno najviše 2gb i dosta je brz.

Za ikonice koristim najviše Flaticon i Icons8, na Flaticonu su skoro sve ikonice besplate, dok su na Icons8 besplatne samo ikonice png formata.

Sve u svemu to je to, nadam se da ste uživali dok ste čitali moj tekst.

Ipak sam zaboravio nešto, moram da napomenem bez Startita se ne može početi jutro. :)


Ukoliko biste želeli da budete deo naše rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.