Kreatori i alati: Hajime Yamasaki, front-end developer

Hajime je lead front-end programer u CUBE Teamu i ove subote nam piše o hardveru i softveru koji svakodnevno koristi.

Nevenka Rangelov - 2. Decembar, 2017.

Hajime je lead front end developer u CUBE Teamu. Vodi razvoj korisničkog interfejsa njihovog glavnog proizvoda. U slobodno vreme voli da igra igrice i piše o tehnologijama i dobrim radnim navikama.

Radno okruženje

Poslednjih osam godina radim od kuće i radno okruženje mi je sinonim za životno okruženje. U poslednjih par meseci počeo sam da pravim svestan napor da rad što više odvojim od života. Kao rezultat tog napora, imam razdvojene naloge za rad i privatno, trudim se da komunikaciju koja je privatna obavljam što više van radnog vremena, i imam posebnu muziku za rad.

Bez obzira na potrebu da se razdvoji posao od privatnog života, više volim da radim u okruženju u kojem mogu da čujem glasove svoje dece, gde ne moram da brinem o odeći, hrani i piću, prevozu, i sličnom. U prevodu, opuštena kućna varijanta.

Hardver

Workhorse mašina mi je ASUS Zenbook UX310U sa Core i7 procesorom (dva jezgra) i 12GB RAM-a. Ovo je već drugi Zenbook koji koristim. Do sada se pokazao kao dosta pouzdan, i ima znatno udobniju tastaturu od MacBook Pro 2015 koji sam koristio neko vreme.

ThinkPad X serija ima posebno mesto u mom srcu, ali, nažalost, dok je stigao upgrade ekrana, raspored tastature je otišao u nekom čudnom pravcu. ASUS je trenutno jedan od retkih igrača koji zadržava relativno zdrav raspored tastera.

Hajime Yamasaki

Ne koristim eksternu tastaturu pošto sam vremenom toliko puta menjao tastature da mi je postalo svejedno, dokle god mi hod tastera nije previše plitak. Na plitak hod tastature ne mogu nikako da se naviknem. Dok sam koristio eksterne tastature, Logitech K120 se pokazao kao pouzdan izbor. Postoje tastature koje su mnogo bolje, ali ni jedna čija je cena u skladu sa razlikom u performansama u odnosu na K120. Osim ako imate posebne fizičke smetnje, toplo preporučujem K120.

Sa miševima sam imao mnogo manje sreće. Konačno sam prošle godine pronašao Mionix Naos 7000, koji se za dimenzije moje šake i moj način korišćenja pokazao kao pravo rešenje. Silikonska podloga Mionix Sargas, koju sam dobio uz miša, fantastično je rešenje za poneti. Veoma je fleksibilna tako da može da se urola i ne zauzima mnogo mesta u rancu, i može da se postavi i na mestima gde nema dovoljno prostora za punu površinu podloge.

Pored Zenbooka imam i netbook, koji mi omogućava da testiram aplikacije na znatno slabijoj konfiguraciji. Uvek je poželjno imati slabiju mašinu za testiranje. Aplikacije će uvek raditi dobro na jakim mašinama koje koristimo za razvoj – pravi izazov je napraviti ih da rade dobro na slabim mašinama.

Četvorojezgarni ARM procesori takta 1GHz umeju da budu i preko sto puta sporiji od prosečnog dvojezgarnog i7 procesora na laptopu koji rade na oko 2GHz. Pri odabiru netbooka više pažnje obraćam na procesor. Koristim modele koji imaju starije generacije Atom procesora. Ti procesori su još uvek nešto brži od slabijih ARM procesora, ali su dovoljno ležerni za potrebe testiranja.

Koristim netbook a ne tablet, zato što na netbooku obično imam pun pristup alatima za razvoj (Chrome devtools, na primer). Kada testiram na ovim mašinama, prvo pokušavam da osetim mesta na kojima aplikacija subjektivno radi sporo. Tek kad otkrijem ta mesta, merim performanse i tražim rešenje.

Softver

Nakon Vima, koji sam koristio više godina, zatim Emacsa, Atoma, SublimeTexta i ostalih manje popularnih editora, konačno sam u potpunosti prešao na VisualStudio Code. Glavni razlogi za taj izbor su to što je VS Code ubedljivo najkompletniji bez ikakvih modifikacija i što ima ugrađenu podršku za TypeScript (U CUBE-u koristimo TypeScript).

Sa Vimom sam uvek bio osuđen na sate i sate podešvanja svaki put kad hoću da isprobam novu tehnologiju, dok je u VS Code većina drugih stvari (VueJS, React, Elm, etc) dostupna na par klikova. Pored toga, Code je za front end izuzetno dobro podešen i bez mnogo ekstenzija. Što manje vremena provodim podešavajući editor, to više vremena ostaje za ono što mi je stvarno bitno – kod. Tema koju koristim je Japanesque Dark (i ne, nema veze sa mojim poreklom, samo je vrlo prijatna).

Hajime Yamasaki

Od ekstenzija za Code trenutno aktivno koristim ESLint, Babel ES6/ES7, EditorConfig, Rewrap, i Wallaby.js.

Wallaby.js je pravo otkriće i bitno olakšava testiranje i TDD. Pokazuje mi pokrivenost uz marginu, redove kroz koji je test prošao, i omogućava mi da vidim rezultat testa bez čuvanja fajla, na svaki uneti karakter. Cena licence mu je malo jača, te vam savetujem da ga prvo dobro provozate u demo modu, na nekom projektu realnijih dimenzija. Podešavanje nekad ume da bude problematično, a dokumentacija nedovoljna.

Koristim Windows 10 kao operativni sistem. Znam da ima dosta rasprava o operativnim sistemima, ali za mene je u suštini svejedno. Koristio sam i Linux i MacOS, i moja iskustva vode ka zaključku da su svi loši na svoj način i, kad se sve sabere i oduzme, svi mi završavaju posao.

U malom broju slučajeva gde neki alati nisu podržavali Windows uglavnom je jedan pull request završavao posao. Još od devedesetih, po navici koristim DOSKEY makroe (ako se neko seća toga) da bih ubrzao sebi rad sa komandne linije. Trudim se da većinu posla završavam open-source alatima pošto mi to omogućava da ih prepravim ako zatreba, ali za praćenje napredovanja projekta koristim Excel. Excel još uvek ima trikove koje konkurenti nisu u stanju da izvedu.


Ukoliko želite da budete deo naše rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.