Kreatori i alati: Filip Petrović, softverski inženjer

Filip je neko ko svoj posao ne vezuje strogo za kancelariju, a među stvarima koje koristi ima i onih koje jesu i koje nisu na struju.

Filip Petrović je softverski inženjer sa pet godina radnog iskustva, kome agilni razvoj softvera predstavlja prirodno okruženje. Za njega razvoj softvera predstavlja i posao i hobi i zabavu koju ne praktikuje samo u kancelariji, stoga su se na njegovoj listi alata našle stvari koje mu omogućavaju da se igra bilo gde i bilo kada.

Trenutno radi u bioinformatičkom startapu, a kao jedan od organizatora Software Crafting Serbia zajednice istražuje kako timovi i organizacije mogu da pomognu svojim članovima da postanu izvrsni programeri i gde je tu mesto za zajednicu.

Hardver

U poslednjih godinu dana korisim MacBook Pro 15” model iz 2018. Moram da kažem da još uvek nemam mišljenje o Touch Bar-u, neke stvari je super rešio i odmah sam se navikao, dok za neke akcije i dalje očekujem da čujem zvuk pritiska F tastera. MacBook Pro 15” pruža najveću mobilnost uz sasvim fer karakteristike: 16GB RAM, Intel i7, bateriju koja može da izdrži četiri, pet sati aktivnog rada i eliminiše potrebu sa korišćenjem miša.

Kada smo kod mobilnosti — ranac. Ranac je za mene možda najbolji izum posle kreveta, koristim ga i za svakodnevno nošenje stvari, ali i za putovanja do četiri, pet dana. Nekoliko godina koristim HP Odyssey i to je jedna od onih stvari koje kupite za male pare bez mnogo očekivanja i onda vam posle bude žao da ih zamenite kada dotraju jer vam odlično rade posao. 

Pre nekoliko meseci sam otkrio Thule Subterra PowerShuttle, napunio ga kablovima, punjačima, adapterima, slušalicama i baterijom, tako da sada mogu samo da ga zgrabim i ponesem bez brige da sam nešto zaboravio, bilo da idem na dvonedeljni put ili na jednočasovnu prezentaciju. Ovde bih još pomenuo eksternu bateriju, u pitanju je Coolpad Big Boy 10000mAh baterija koji se pokazala veoma izdržljivom, ali je već nekoliko godina nema u prodaji. Što se tiče slušalica sa sobom nosim obične bele žične bubice dobijene uz neki telefon, čisto da ih imam kada zatrebaju.

Od stvari koje nisu na struju sa sobom nosim svesku i fasciklu. Sveska je tu za razne beleške, razmišljanja i objašnjavanja, i samo je važno da ima bele listove, nikako one tamne reciklirane ili rokovnik žute. A fascikla je uglavnom prazna, služi kao kontejner za transport pojedinačnih papira, računa, ugovora… Kada se ukaže prilika sa sobom nosim Liceulice ili neku knjigu, po pravilu stručnu, mada u poslednje vreme je ritam takav da u kancelariji držim Agile Technical Practices Distilled, a u stanu Refactoring to Patterns.

Softver

Nisam zagovornik ideje da za svaki problem u životu treba imati apliakciju. Ukoliko ipak za neki problem koristim aplikaciju, onda očekujem da ga rešava dobro i da ne stvara nove probleme. Možda je u pitanju profesionalna deformacija ili perfekcionizam, ali od aplikacija imam visoka očekivanja. Možda je to razlog zašto je ova lista kratka.

Razvojno okruženje koje koristim je IntelliJ IDEA, mislim da je IDEA trenutno najbolje okruženje što se tiče Jave, a i ostalih JVM jezika. Jedina stvar na koju nisam mogao da naviknem je izbor kombinacija tastera za prečice, potpuno su besmislene, pa sam nasledio Eclipse prečice. Pored IDEA-e svakodnevno koristim i Iterm u kombinaciji sa Oh My Zsh. Takođe, praktikujem da napišem bash skriptu ako nešto uradim više od tri puta u terminalu, a ima više od tri koraka. Ovoj grupi alata za razvoj softvera bih mogao eventualno da pridružim još Atom kao tekst editor, mada mislim da ga nikada nisam koristio za programiranje već uglavnom za markdown beleške.

Preferiram da se sva komunikacija odvija na Whatsapp-u, za koji koristim i laptop i mobilnu aplikaciju. Na telefonu imam instaliran još Facebook Messenger i Viber, jer uvek ima neko koga samo tamo mogu naći. Naravno, tu je neizbežna email komunikacija za koju koristim gmail bez ikakvih dodataka, uz dosta filtera i brisanja nepotrebnih mejlova. Zapravo, za sve što mogu volim da koristim koristim Google-ove aplikacije. Gmail, Photos, Drive, Docs, Sheets, Slides i Keep jednostavno rade svoj posao, a postoje i mobilne verzije ovih aplikacija. Takođe, dosta koristim i meetup.com, jer se trudimo da sve što javnost vidi o Software Crafting Serbia bude dostpuno na jednom mestu. Za svu ozbiljniju komunikaciju koristim Slack jer mi se tako sve nalazi na jednom mestu, grupisano po timovima i kanalima.

GitHub je sa uvođenjem besplatnih privatnih projekata potpuni pobednik, pa sam konačno ugasio nalog na BitBucket-u. Za git operacije koristim svoje prečice iz Intellij IDEA. Veoma retko imam potrebu da radim nešto egzotično sa gitom, tako da se svakodnevni rad sveo na nekoliko komandi i dobre navike: često komitovanje i kratkoživeće grane.

Chrome je jedini pregledač koji imam instaliran (osim Safari-ja koji dolazi uz MacBook) i koji koristim. Koristim ga u dva profila i sa svega dva plugin-a: Google Mail Checker i Save to Pocket. Pocket koristim za praćenje svih tekstova, blogova, kurseva, knjiga i snimaka sa konferencija. Kada god naiđem na neki sadržaj koji mi je intesantan, ubacim ga u Pocket za kasnije. Dosta mi olakšava da pratim šta sam sve pročitao i pogledao, kao i šta je sledeća tema koju želim da izučavam. Jedini problem je što se Pocket lakše puni nego što se prazni, pa je potrebno dosta truda da odnos između radoznalosti i vremena za usavršavanje ne bude veći od desetak linkova. U sličnu svrhu koristim i Twitter, na kome pratim isključivo ljude iz industrije, tako da mi je feed postao izvor mudrosti. Koga interesuje može se poslužiti listom i predložiti koga bih sledećeg mogao da zapratim.

I za kraj nekoliko korisnih sitnih aplikacija za macOS: Krisp, TripMode, Day-O. Krisp pomaže da zvuk u toku konferencijskih razgovora bude podnošljiv tako što filtrira buku iz kafića, razgovore u pozadini, razne šumove ili čak lavež psa u pozadini. Proces funkcionise tako što se kreira virtuelni zvučnik i mikrofon koji vrše filtriranje zvuka, i zatim redirekciju na stvarni zvučnik, odnosno mikrofon. TripMode je nešto nalik onome što Microsoft naziva metered connection na Windows-u, u suštini moguće je za svaki wifi konfigurisati koje aplikacije mogu da koriste internet, i onda nema više system update od nekoliko gigabajta kada se deli internet sa telefona. Day-O omogućava ono što je sasvim normalna stvar za Windows korisnike — klik na sat u task baru pokazuje kalendar. Ne znam kako je moguće živeti bez toga. I da, ponekad koristim Deezer za muziku. I to je to.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

  • Thursday, 31. October 2019.

    Dopadaju mi se ovaj tip tema gde nas provodite kroz izbor alata, add-ona i ostalog za svoj workspace.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu