Kreatori i alati: Đorđe Vanjek, dizajner

Đorđe je dizajner i osnivač startapa Cactomain. Trenutno radi iz beogradskog Startit Centra. 

Osnivač sam Cactomaina gde razvijamo najbolji domen registar na svetu, dizajner i po malo front-end developer u Superu, startapu iz Silicijumske doline gde menjamo način na koji ljudi održavaju prostor u kojem žive.

Hardver

Kao veliki fan Apple-a i njihovih uređaja, trenutno koristim MacBook Pro 15” (late 2013), koji se i dalje jako dobro drži za godine koje ima. U svakom slučaju planiram prelazak na novi MacBook Pro sredinom sledeće godine, kada izađe verzija sa 32GB rama.

Kao eksterni monitor koristim DELL P2715Q, koji je po meni verovatno najbolji 4K monitor kada se pogleda odnos cene i kvaliteta, a s obzirom da sam se “navukao” na retinu, manji broj pixela nije u opticaju. Jedina mana monitora jeste što ima jako spor odziv (9ms), tako da nije najbolja opcija za igrice.

Za kuckanje i pomeranje kursora koristim Magic Keyboard u duetu sa Magic Trackpad 2. Što se tiče tastature najveća prednost je što je potpuno iste veličine i rasporeda kao ona na MacBooku, tako da nemam potrebu da se prilagođavam novoj tastaturi svaki put kada menjam okruženje. A trackpad sam generalno najviše zavoleo zbog force toucha i dodatne dimenzije koju pruža, iskreno ne sećam se kada sam poslednji put koristio miš.

vanjek-dizajn-alati

Za pomeranje bubne opne od nedavno koristim Bose QC35 – noise cancellation je jednostavno nerealan, kvalitet kao i jačina zvuka su skroz prihvatljivi, dužina baterije iznenađujuća, uz to su i prilično komforne, tako da su idealne za fokus i izolaciju na duže periode. Kada ih nemam sa sobom, Apple EarPods ih menjaju.

Iako u toku dana imam jako malo vremena za čitanje, jedan od mojih omiljenih uređaja je Amazon Kindle Paperwhite, pored knjiga kao što su Hatching Twitter i Creativity, Inc., a uz pomoć ovog sajta, volim da na kindle prosledim članke sa interneta.

Možda ne toliko bitan u ovom kontekstu, al’ definitivno najzabavnije “parče hardvera” koje posedujem je DJI Phantom 4. I dalje me iznenađuje, kako neki objekti/predeli izgledaju iz druge perspektive, kao i sam tehnološki aspekt ove i sličnih letelica.

Uređaj koji je uvek uz mene iPhone 7 Plus, ukratko pouzdanost, brzina, kamera.

Softver

Što se tiče browsera, iako sam zaista fan samog izgleda Chrome-a, koristim Safari, najviše iz razloga što mnogo bolje čuva bateriju na mac-u. Pored već pomenute ekstenzije za kindle, koristim i WhatFont — ekstenzija uz pomoć koje vrlo lako mogu da vidim koji font family koristi sajt na kojem se nalazim.

Aplikacija koju već nekoliko godina koristim za UI/UX dizajn je Sketch. Pre nego što sam potpuno prešao na Sketch, bio sam korisnik Adobe proizvoda. Međutim videvši da se tada nisu nešto preterano fokusirali na razvoj namenske aplikacije za UI/UX dizajn, odlučio sam da pređem na Sketch.

Iako Adobe pokušava da se vrati u igru besramnom kopijom Sketcha, i dalje imaju izuzetno, po meni, loš i pomalo čudan način naplate.

Ali kada mi kolege ili klijenti ipak pošalju Ai/Psd fajlove koristim Affinity Designer uz Affinity Photo da uradim potrebne izmene, za sada su više nego dostojni zadatku.

Pored Sketcha, u poslednje vreme sam iznenađen veb orijentisanom aplikacijom Figma. Iako nikada nisam mislio da bih mogao da koristim dizajn aplikaciju iz browsera, dao sam joj priliku i prilično se iznenadio.

Uz to što je izuzetno brza i dobrim delom podseća na Sketch, postoji i mogućnost importovanja Sketch fajlova, ali verovatno dve najveće prednosti su real time kolaboracija, koja zaista radi kako treba i baš činjenica da je aplikacija koja radi iz browsera tako da nema ograničenja na operativni sistem. Kao bonus na sve to, Figma je i dalje besplatna, iako će objaviti način naplate početkom 2017.

vanjek-workspace_2_1200px

Za organizaciju (dizajn) resursa u okviru tima koristimo Lingo, dok lično koristim IconJar. Obe aplikacije su donekle slične, razlika je u tome što Lingo ima podršku za timove i fokusira se resurse jednog brenda, dok je IconJar više kao menadžer nezavisnih setova ikonica. Za podatke generalno, koristim Dropbox.

Kao prototyping tool koristim Framer, iako je isprva dizajnerima malo teži za naučiti zbog potrebe poznavanja javascripta, verovatno je najmoćniji način da dizajn relativno brzo pretvorite u prototip.

Za komunikaciju u timu tu je naravno Slack, dok što se tiče email klijenta koristim Mail (Apple), međutim od traume nakon gašenja Mailboxa nisam uspeo da nađem ništa toliko jednostavno, brzo, magično, a da radi stabilno i na macu i iPhone-u. Od nedavno testiram Spark, tako da se možda u skorijoj budućnosti prebacim na isti.

Za kuckanje koda koristim Atom, terminal iTerm uz Oh My ZSH, što je bukvalno terminal na steroidima, dobar deo o tome se može naučiti ovde.

Što se tiče muzike tu je Spotify, na koji je malo teže registrovati se iz Srbije, al’ uz malo igranja sa Tunnel Bearom nije nemoguće, a ukoliko želite premium najjednostavniji način je da vam neko preko bare (ili zemlje gde je podržan Spotify) kupi gift card.

U poslednje vreme jako su mi interesantne statistike svega što radim tako da mi je u pozadini uvek uključen Rescue Time koji prati otvorene aplikacije, sajtove koje posećujem i od toga pravi vrlo interesantne izveštaje. Iz nekog razloga utorkom sam slabo produktivan. Al’ još interesantnije mi je kada se ti podaci syncuju sa futuristički dizajniranom aplikacijom Gyroscope.

Za organizaciju taskova sam verovatno probao sve postojeće aplikacije, međutim nijedna nikada nije bila dovoljno apstraktna i prilagodljiva onome što je meni trebalo. Međutim pre nekoliko meseci otkrio sam način organizacije taskova u najobičnijoj svesci — Bullet Journal — par vrlo jednostavnih pravila i sistem koji svako može da prilagodi sebi. Uz to i dalje koristim standardnu kalendar aplikaciju uz slackbota za podsetnike.

Što se tiče organizacije u okviru tima, u Superu koristimo Pivotal čiji nisam najveći fan, dok u Cactomainu koristimo GitHub Projects.

iphonessOd stvari koje ne koristim svakodnevno izdvojio bih:

  • Numi  — baš simpatičan kalkulator,
  • Claquette — vrlo jednostavan screen recorder sa opcijom za eksportovanje u gif,
  • Bobby — aplikacija za mobilni koje me podseća da bacam previše para,
  • Batman Ipsum — omiljeni ipsum generator.

 

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Dimitrije Milenković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu