Kreatori i alati: Bogdan Habić, softverski inženjer

Bogdan programira, piše, čita i komunicira sa korisnicima. U svemu tome pomaže mu nešto hardvera i nebrojeno aplikacija kojima se okružio.

Bogdan Habić je jedan od osnivača startapa koji pravi platformu za praćenje pametnih ugovora na blockchain-u. Njegova uloga u timu je arthitektura i implementacija distribuiranih sistema, ali se pored toga bavi i community-em, pisanjem blog postova i komunikacijom sa korisnicima.

Hardver

Već pet godina radim na MacBook Pro 15” (late 2014) sa 16GB RAM-a i pored baterije ne osećam ni najmanje da je toliko mator. Čekam da Apple (nadam se 🤞) najavi novi model sa ekranom od 16” da bih promenio trenutni laptop.

Trenutno ne radim sa eksternim ekranom, ali idealni setap mi uključuje samo jedan ekran od 24” koji postavim iznad laptopa.

Primetićete kroz tekst da sam veliki Apple obožavalac, tako da nije iznenađenje da koristim iPhone. U pitanju je XS Max i ne mogu biti više zadovoljan: veliki ekran sa neverovatnim bojama i baterija koja ne može da se istroši ispunjavaju sve šta želim od telefona. Probao sam da se prebacim na Android u nekom trenutku, ali čim imam pristup filesystem-u počnem sam da kvarim sopstveni telefon pošto imam potrebu da se „organizujem”. Kako bi rekao Frederik Bruks u svojoj knjizi The Mythical Man-Month: „Form is liberating (Forma oslobađa)”. Za izvanredno razbinje fokusa uparen je sa Apple Watch-em prve generacije.

Veliki sam zaluđenik za muziku tako da stalno slušam nešto i u zavisnosti od situacije menjam na čemu to nešto slušam. Primarne slušalice su mi Sennheiser HD 6xx (odnosno HD 650) i njih koristim većinu vremena dok radim. Otvorene (open back) su i zvuk je stvarno nerealno dobar. Jedina zamerka je što im je trebalo skoro dva meseca da se usviraju kako treba.

Kada sam u pokretu ili imam neki sastanak preko interneta koristim Apple AirPods. One polako gube na snazi, ali su se držale više od dve godine. Ako se ne kupe kod nas, definitivno jedna od najisplatljivijih kupovina u poslednjih nekoliko godina.

Zvučnici u kancelariji su Apple HomePod koji nas je na poslu sve iznenadio, a kod kuće menjam između Harman Kardon SoundStick II i Kurzweil KS-40A.

Koristim Kindle za čitanje, mada od kada imam telefon sa većim ekranom dosta čitam koristeći Kindle aplikaciju.

Za žvrljanje koristim najobičniju Moleskine svesku sa tvrdim koricama.

Softver

Opsednut sam optimizacijom svih stvari aplikacijama i programima, tako da mi dosta (ne mogu da opišem koliko) vremena ide na isprobavanje novih aplikacija za najrazličitije stvari. Mislim da često umem i da preteram kada je u pitanju to da li mi za nešto treba aplikacija ili ne, ali iz nekog razloga mi je zabavno. Pa da krenemo.

Chrome

Chrome mi je glavni pretraživač već deset godina. Isprobao sam beskonačno ekstenzija i na kraju se svelo samo na nekoliko njih:

 • Instapaper: aplikacija za „odloženo’’ čitanje  koja mi pruža tačno ono šta želim. Jednostavnija je od Pocket-a i ima podršku da članke pretvori u magazin i pošalje na Kindle.
 • LastPass: aplikacija za čuvanje i generisanje sigurnih šifara.
 • Vimium: VIM emulator za Chrome. Ako neko koristi VIM i u editoru toplo preporučujem ovu eksentziju.
 • Grammarly: Većinu vremena pišem stvari na engleskom tako da mi pomaže da ne pravim greške.
 • Mailtrack: Kao seen funkcionalnost na chat aplikacijama, samo za mejl.
 • Pushbullet: Jednostavan način da se sa telefona pošalje bilo šta u Chrome. Često ga koristim da sa telefona pošaljem neki link koji želim da me čeka otvoren čim sednem za kompjuter.
 • Redux DevTools/React DevTools kada kucam React.
 • MetaMask za korišćenje Ethereum DApp-ova.

Posao/Productivity

Pošto se primarno bavim programiranjem, definitivno je najvažnija stvar editor. Nažalost, ovde nemam baš skroz jedinstven odgovor, odnosno — menjam editor u zavisnosti od toga na čemu radim. Jedina stvar koja je zajednička kod svih editora jeste da moraju da imaju dobar VIM support. Već četiri godine koristim VIM i toliko sam se navikao da imam osećaj kao da su mi vezane ruke kada nema podrške za njega.

Ogroman sam fan firme JetBrains i ako imaju IDE za tehnologiju u kojoj radim sigurno ću koristiti njihov proizvod. Trenutno koristim GoLand, IntelliJ, DataGrip i WebStorm.

Za jednostavije projekte koristim Visual Studio Code. Zamenio mi je SublimeText koji sam prestao da koristim kada sam shvatio da više vremena koristim na „budženje” editora, a ne na samo programiranje. Sublime mi trenutno služi kao clipboard koji ostane tu kada restartujem kompjuter.

Grammarly sam već spomenuo kao ekstenziju za Chrome, ali koristim ga i kao editor kada pišem članke za Tenderly Blog. Mnogo pomaže i osećam se mnogo sigurnije u sebe kada kucam u njemu.

Za beleške, inicijalne verzije članaka i ostala „generalna” pisanja koristim Bear. Pored toga što je aplikacija prelepa i podržava markdown, vrlo je korisno to što se automatski sinhronizuje sa telefonom.

Za emulator terminala koristim iTerm2 već pet godina. Kada smo već kod terminala: za shell koristim Oh My Zsh, tmux i tmuxinator kao multiplekser terminala (otvaranje više shell sesija u okviru jednog iTerm2 tab-a).

Kao zamenu za Spotlight koristim Alfred (verziju dva pošto nisam imao potrebu da nadograđujem). Pogledao sam upravo statistiku i koristim ga u proseku 24 puta dnevno u protekle četiri i po godine (znači upalio sam ga 41.431 put!).

RescueTime korstim za praćenje (ne)produktivnog vremena za računarom i toplo ga preporučujem pošto se samo upali i to je to.

Aplikacija, bez koje verovatno nikada ništa ne bih uradio u životu, jeste Todoist. Činjenica da mogu samo da pritisnem cmd+shift+space i ukucam nešto u stilu: „Napiši mejl tom at 15 #Tenderly p1” i da on kreira zadatak u projektu Tenderly sa podsetnikom za sutra u 15č i najvišim prioritetom, toliko umanjuje trenje od zapisivanja nečega, da ne mogu da opišem koliko je to važno. Više i za jednostavne stvari ne moram da „verujem” sebi da ću ih zapamtiti.

Za sve ostale aplikacije koje imaju samo sajt ili (prokletu) Elektron aplikaciju koristim Station. Kada dođem na posao samo otvorim Station i odmah mi je otvoreno sve šta mi je potrebno da započnem dan.

Još aplikacija koje koristim su Postman za interakcije sa API-ima, Caffeine da mi se ne ugasi ekran, Google Drive za backup i još nekoliko stvari koje verovatno nisu vredne pomena.

Telefon

Na telefonu provodim verovatno više vremena nego što je preporučljivo, ali svakako mi dosta pomaže i u svakodnevnom životu i u poslu.

Za muziku koristim Spotify (i na kompjuteru) i verovatno da mogu da imam samo jednu aplikaciju na telefonu to bi bila Spotify. Discover weekly (playlist-a koju Spotify obogaćuje muzikom koju nikada niste čuli svakog ponedeljka) je sama po sebi dovoljan razlog da im dam novac.

Od aplikacija za dopisivanje mislim da koristim sve (neću ni linkovati): primarno Telegram, zatim iMessage, Slack, Discord, Messenger, WhatsApp i Viber kada moram.

Kao kalendar koristim Moleskine Timepage koji je kada sam ga kupio bio tri dolara, a mislim da je sada toliko mesečna pretplata. Ubedljivo najelegantnija i najjednostavnija aplikacija za kalendar koju sam ikada koristio i ne bih je nikada zamenio.

Probao sam nekoliko aplikacija za praćenje sna i definitivno mi je najviše legla (da, jeste pun)‎ Sleep Cycle. Saznao sam uz pomoć nje da hrčem češće nego što sam mislio, otišao kod doktora i preduhitrio zapaljenje sinusa. Pored toga je zanimljiva funkcionalnost Sleep Notes, gde može da se zapiše šta ste sve radili tog dana i onda gledate kroz vreme kako vam koja aktivnost utiče na san.

Navika koju sam mislio da nikada neću razviti jeste journaling: manje-više vođenje dnevnika da bih lakše sumirao sopstvene misli i bolje zapamtio određene događaje. Nuspojava koju sam otkrio jeste da sam počeo da primećujem određene misli koje bi me verovatno mučile podsvesno. Benefit ovoga je neopisiv pošto sam na mnogo zdraviji način počeo da procesuiram stvari u svom životu. Uvek može bolje, ali journaling je definitivno dobar korak. Za ovo koristim Day One već malo više od godinu dana.

Kao e-mail client koristim Spark. Kao i kod većine aplikacija koje sam spomenuo dopada mi se što je jednostavan, ima puno integracija sa ostalim servisima koje sam pomenuo i možda najvažnije: može da generiše link za svaki mail koji mogu da podelim sa timom umesto da forward-ujem na neku grupnu mejling listu.

Pošto relativno često putujem morao sam, naravno, da nađem aplikacije i za to. Stoga, evo nekoliko njih i iz te kategorije: SplitWise za praćenje grupnih troškova, App in the Air za aerodrome i praćenje letova, Momondo, Hopper i Hitlist za jeftine letove. Truphone sam otkrio početkom godine i ne mogu dovoljno da ga nahvalim: naime, ako vam telefon ima eSIM u sebi možete putem aplikacije da uzemete telefonski paket sa internetom u 89 zemalja za smešne pare.

Verujem da sam izostavio negde neku aplikaciju, ali sam ih svakako već nabrojao beskonačno, tako da se odjavljujem. Pozdrav! 👋


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail redakcija@startit.rs.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Sanja Vatić

 • Šta ti je na umu?
  Dodaj komentar · Pravila diskusije

 • Unesite termine za pretragu