Andrija Pavlović radi na poziciji full-stack developera u firmi koja se bavi brendiranjem, UI/UX dizajnom i kreiranjem softverskih rešenja za klijente. Pored kodiranja, Andrija uživa u pisanju pesama, slušanju muzike i plivanju. 

Hardware

Na poslu koristim 13” MacBook Pro 2017 sa 8GB rama. Mislio sam da 13” neće biti dovoljno, ali se ispostavilo da mi olakšava život prilikom putovanja, baš zbog veličine. Uz Mac su tu Apple tastatura i miš, kao i eksterni Hp Pavilion 22xi monitor, koji koristim isključivo za kodiranje. Do skoro sam koristio Windows i Linux, i smatram da Apple nudi zlatnu sredinu između ova dva operativna sistema. 

Što se tiče telefona, već neko vreme koristim iPhone 7+ sa 256GB memorije. Ne planiram u skorije vreme da menjam telefon, zato što novi modeli ne nude ništa posebno u odnosu na ovaj, a memorija mi je najvažnija.

Na stolu obavezno stoje papir i olovka za skiciranje ideja pre kodiranja. 

Software

Moram da priznam da svakodnevno tražim nove programe koji će na neki način da mi olakšaju život. 

Od desktop aplikacija koristim Chrome, Mozilla-u, PhpStorm, VSCode, SourceTree, RescueTime, Notion, Slack i MysqlWorkbench. 

Browser

Chrome koristim u 95 odsto slučajeva. Mozilla-u uključujem samo da istestiram kako sajt izgleda i funkcioniše tamo, a IE i Edge koristim da skinem Chrome. 

Što se tiče ekstenzija za Chrome, koristim RescueTime, koji mi daje uvid u to kako provodim svoje vreme za računarom. Zanimljiva statistika koju sam izvukao — dnevno provodim četiri časa u aktivnom kodiranju. Ostatak radnog dana ode na komunikaciju, čitanje StackOverflow-a i drugih resursa. 

Koristim SeleniumIDE za automatizovanje i testiranje određenih taskova koji se ponavljaju, kao što je popunjavanje formi, logovanje, registracija i slicno. Otkad sam počeo da koristim Selenium, uštedim bar sat dnevno.

Koristim Daily ekstenziju koja mi omogućava da pročitam po neki zanimljiv članak i saznam ako je izašao neki novi framework, biblioteka ili nešto slično. 

Tu je Redux DevTools koji mi pruža uvid u stanje Redux store-a. Bez ove ekstenzije ne bih mogao da zamislim da radim na frontendu gde se koristi Redux. 

Kodiranje

Koristim PhpStorm i VSCode. Po mom mišljenju, VSCode je najbolji editor za frontend development, zato što nudi širok spektar pluginova koji pomazu prilikom kodiranja. U poslednje vreme, PhpStorm IDE koristim za backend i preporučio bih ga svakome ko radi u PHP-u. Nudi veliki broj prečica, pluginova i drugih ugrađenih alatki koji će vam znatno povećati produktivnost.

SourceTree vam omogućava da koristite Git kroz graficki interfejs. Odličan program za verzionisanje koda i moram da priznam da se polako odvikavam od terminala.

Slack koristimo za internu komunikaciju u firmi, kao i za daily standup, ako neko radi remote

Notion koristim za organizaciju taskova, za pisanje lične dokumentacije, kao i za čuvanje raznih članaka kojima ne mogu u tom trenutku da se posvetim. Sviđa mi se što je portable, imam ga na telefonu i računaru i sve je u sync-u.

MysqlWorkbench koristim za rad sa bazama podataka. Dosta je bolji i moderniji od PhpMyAdmin-a, čiji je graficki interfejs poprilično zastareo.

Mobilne aplikacije

MoneyLover, gde upisujem troškove, prihode i slično. Omogućava mi da izvučem statistiku i imam uvid u to na šta mi odlazi novac i odakle dolazi. Kod mene ne postoji: „Ne znam gde su mi otišle pare”. 😎

Koristim Rhymer’s Block, koji je socijalna mreža za pisanje rima. Napravite profil, izbacujete tekstove i dobijate ‘respects’ od drugih korisnika, sa kojima možete i da sarađujete.

Naravno, Medium za čitanje raznih članaka, kao i za pisanje svojih blogova. Odličan izbor za učenje, kao i za zabavu.

Trello (mada planiram da predjem na Notion) za bolju organizaciju. Zapisujem ideje, ciljeve, obaveze, kao i nazive knjiga koje želim da pročitam.


Ukoliko želite da budete deo rubrike Kreatori i alati, pošaljite nam svoj CV i/li portfolio na mail [email protected]