Kreatori i alati: Ana Marija Ćirić, menadžerka projekata

Ana Marija je zvanično CEO u Danulabsu, manje zvanično je project manager na istom mestu, a nezvanično tester i HR.

Nevenka Rangelov - 18. Mart, 2017.

Hardver

Pošto ja sve svoje sa sobom nosim, najbitnije mi je da je sve moje vrlo lagano i kompaktno, pa zato koristim MacBook 12’. Najbitnije mi je to što je težak svega 900 grama i što mu baterija traje satima, pa mogu da ga vucaram sa sobom po ceo dan. Da se ne lažemo, to je zapravo jedan mobilni telefon sa velikom baterijom i ekranom od 12 inča i nije napravljen za korišćenje zahtevnog softvera. Dakle, ko god razmišlja da pređe na ovaj računar, treba da bude spreman na njegove ograničene performanse i jedan jedini USB C port koji ujedno služi i za punjenje. E da, ima i džek od 3mm. Dok ovo pišem, shvatam da zvuči kao da sam samu sebe upucala u stopalo, ali s obzirom na to da ja većinu svog posla mogu da obavim samo koristeći browser, sve je ok, dokle god mogu da izvučem laptop iz torbe jednom rukom, dok drugom telefoniram i da obavim šta treba za 3 minuta.

Pored ove opake mašine, koristim i jedan Dell monitor u kancelariji, kad mi treba malo bolji pregled. S druge strane, ekran od 12’ je dušu dao za testiranje responzivnosti web aplikacija — na njemu se sve raspada ako ne pazite na svaki piksel.

Još jedna lagana i kompaktna stvarčica koju veoma cenim je Kindle. Neko će reći: “Da, ali tako ne osetiš miris prave knjige kad je otvoriš i prineseš licu…” Ja ću reći “Da, ali takođe ne osetiš bol pucanja trbušne maramice kad treba da preseliš više od 10 knjiga, hvala, doviđenja!” Pored samog Kindle-a, Amazon je izdao Kindle aplikaciju za sve moguće operativne sisteme, tako da ne morate da imate uređaj. Na primer, Kindle za iPhone je meni realno bolji od Kindle-a samog.

Softver

Kao što sam rekla, većinu svog posla mogu da završim u bilo kom browseru. Najviše koristim Jiru i Trello za planiranje i organizaciju projekata. Trello, zapravo, koristim za organizaciju svega što je vezano za posao, jer je ultra brz i jednostavan, potpuno generičan i ima finu mobilnu aplikacijiu. Čak sam pokušala da uvedem Trello za planiranje privatnog života, ali mi nije prošlo. Navodno nije okej planirati vezu u Trellu. Štagod.

Jedna od mojih omiljenih aplikacija je moqups. To je, nećete verovati, aplikacija za pravljenje mokapa. Super je jer omogućava kolaboraciju u realnom vremenu, a i veoma je jednostavna, pa i klijenti koji nisu previše tech-savy mogu da učestvuju u planiranju novih feature-a. Koristim je godinama i nisam ni gledala druge alate tog tipa, iako verujem da ih ima mnogo. Ja sam baš veran korisnik. Još jedna fantastično jednostavna stvar bez koje ne mogu da zamislim dan, a verujem da je svi već znate je Lightshot za anotaciju i šerovanje screenshotova.

Od browsera koristim sve živo, uglavnom zbog testiranja, ali najviše cenim Chrome. Slabo koristim plugine za isti, uglavom Pocket za beleženje zanimljivih stvari koje kasnije želim da pročitam i Google Drive plugin za offline dokumente.

Za komunikaciju uglavnom koristim Slack, fin je za organizaciju konverzacija, za razliku od Skype-a, koji je postao nužno zlo koje iz legacy razloga forsira dosta eksternih saradnika. Između Whatsappa i Vibera, stajem na stranu Whatsappa.

Što se tiče emaila i kalendara, Mail i Calendar koji dolaze sa MacOS-om su stvarno korektne aplikacije. Isto važi za Notes i Reminders — potpuno banalne aplikacije koje mi zapravo spašavaju život, pogotovo zato što mi se sinhronizuju sa telefonom. Uglavnom.

Inače sam Excel warrior, mnogo volim da skockam sve u tabelu, ali Excel for Mac 2016 se nije baš pokazao. Ima neki čudan bug koji mi pokazuje kursor na pogrešnom mestu i to je bukvalno najiritantnija stvar na svetu, posle sporog interneta i ljudi koji sporo hodaju ispred tebe na ulici. Srećom, Google Sheets podržava sve bitne funkcije, a može da bude dostupan offline u Chromu, tako da ima rešenja.

Štap i kanap

Nema nikog srećnijeg od mene što živimo u ovom dobu gde je sve na dugme i online. Ipak, ima dve offline stvari koje ne treba potceniti — šareni papirići za poruke i beleške i ručni sat!