Kreator PHP-a dolazi u Beograd — Rasmus Lerdorf govori na PHP Serbia Conference

PHP Serbia Conference održava se 27. i 28. maja ove godine u beogradskom Madlenijanumu, i okupiće domaće i regionalne PHP eksperte, developere i entuzijaste.

Aleksa Vidović - 10. Januar, 2017.

PHP Serbia Conference već nekoliko godina važi za najveću konferenciju tog tipa u regionu, a ove godine doživljava svoj dosadašnji vrhunac dolaskom samog tvorca PHP jezika.

Tvorac PHP-a, LIMIT klauzule i ljubitelj otvorenog koda

Za one koji nisu upoznati sa njegovim radom, Rasmus je inženjer zaslužan za LIMIT klauzulu u SQL-u, kao i doprinos na nekim velikim open source projektima kao što je Apache HTTP Server i kao što smo već rekli, kreator je jezika PHP, tačnije njegove prve dve verzije. I dalje je deo tima zaduženog za razvoj PHP-a, a u toku svoje karijere radio je za Yahoo i Etsy.

MIT Technology Review svrstao ga je 2003. godine u TR35, spisak najznačajnijih inovatora ispod 35 godina.

Najveća regionalna PHP konferencija

PHP Serbia Conference je najveća regionalna konferencija na temu PHP-a sa predavanjima na najraziličitije tehničke teme u ovoj oblasti. Ceo program ovogodišnje konferencije još uvek nije objavljen, a otvorene su prijave za predavače. Za očekivati je da će Rasmusovo prisustvo privući još zvučnih imena među predavačima.

Prošle godine neke od tema bile su PHP 7, Composer, Doctrine, razvoj API-a i testiranje, a na spisku govornika našli su se domaći i inostrani PHP sturčnjaci.

Domaća scena se razvija

IT konferencije kod nas postaju sve jače iz godine u godinu, sa sve boljim govornicima i sve većom posećenošću. Bilo bi lepo videti još ovakvih imena i na drugim IT konferencijama i dešavanjima kod nas, a nama ostaje da gradimo domaću zajednicu kroz okupljanja i deljenje znanja.

PHP Serbia Conference održaće se 27. i 28. maja u beogradskom Madlenijanumu.