PKGang kako sebe naziva ovaj tim od sedam učenika Prve kragujevačke gimnazije su osmaci specijalizovanog matematičkog odeljenja i prvog razreda gimnazije iz specijalizovanog informatičkog i matematičkog odeljenja, priprema se za odlazak na takmičenje na kom će predstaviti svoj projekat Food Inhalator koji pomaže astronautima da u svemiru bolje osete hranu.

Šta je First Lego League

Srbija već pet godina učestvuje na FLL takmičenju. U februaru je u Beogradu održano državno takmičenje na kom je ovaj tim osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu. Tada je ovaj tim koji činie Marta Špica, Ivan Grego, Anja Mijailović Dunja Mihajlović, Milica Todorović, Milutin Milojković i Mihailo Šundović dobili mogućnost da učestvuju na takmičenju u Sloveniji u martu. Oni su na ovom nadmetanju u kategoriji osnovne vrednosti osvojili prvu nagradu, bili su najbolje plasirani od svih srpskih ekipa i samim tim dobili poziv za učešće na svetskom prvenstvu koje se od 17. do 20. aprila održava u Hjustonu.

FIRST Lego League je internacionalno takmičenje koje se održava u 98 zemalja širom sveta. Ove godine tema takmičenja je INTO ORBIT. Deca uzrasta od 9 do 16 godina imaju priliku da se takmiče u 3 etape.

Prva od njih zove se Osnovne vrednosti u okviru koje  članovi uče da rade u timu i sarađuju. Podstiču se  prave vrednosti  ali i da se opuste, druže i zabavljaju, jer to je poenta takmičenja. Ovaj tim je i na takmičenju u Beogradu i u Celju u ovoj kategoriji osvojio prvo mesto.

Druga etapa pod nazivom Projekat zahteva od tima da osmisli proizvod koji će astronautima olakšati boravak u svemiru. Ovaj tim je u saradnji sa svojim nastavnicima, ali i brojnim stručnjacima uspeo da osmisli food inhalator koji će astronautima u svemiru pomoći da osete miris i ukus hrane. Ideja je da inhalator u sebi ima bočicu u kojoj je estrahovan miris hrane koji će se pakovati zajedno sa hranom. Oni su već pomoću 3D štampača napravili prototip svog proizvoda.

Treći deo takmičenja posvećen je robotima. Ideja je da se pomoću lego kockica osmisli i konstruiše robot koji mora da pređe određene prepreke na stolu.

Hjuston, imamo problem

Iako ovaj tim ima rešenje kako pomoći astronautima u svemiru, još uvek su u pronalaženju rešenja kako da skupe dovoljno novca i odu na ovo takmičenje. Njihova profesorka i mentorka Ana Stanković kaže da je za njih ovo veliki uspeh i da je odlazak na FLL u Hjustonu šansa da ovaj mladi tim pokaže šta zna i svoje ideje razmeni sa vržnjacima iz 98 zemalja u svetu.

Njima u prikupljanju donacija pomazu i njihovi sugrađani, ali i đaci i profesori koji su za 30.mart zakazali donatorski koncert u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, a sav novac prikupljen od karata doniraće svojim drugovima za odlazak u Hjuston.

Oni su i na sajtu donacije.rs pokrenuli akciju prikupljanja online donacija.