Kotlin i njegova primena u razvoju Android aplikacija — Meetup u beogradskom Startit Centru

Događaj će se održati 19.06. sa početkom od 18h u Startit Centru Beograd

Danica Kovač - 13. Jun, 2017.

Na ovom meetupu učesnici će imati priliku da kroz tri predavanja upoznaju programski jezik Kotlin kao i način njegove primene u razvoju Android aplikacija. Govorićemo o samom nastanku Kotlina, ali i vršiti poređenje sa Javom kroz pregled sintakse i funkcionalnosti. Pokrićemo teme koje se tiču Android platforme kao što su vođenje računa o runtime permisijama, rad sa SQLite bazom podataka i korišćenje Kotlina u smanjivanju količine koda.

Većina prikazanih primera biće vezana za primenu u razvoju Android aplikacija s obzirom na činjenicu da je Google podržao Kotlin kao “first-class” jezik za Android na nedavno održanoj Google I/O konferenciji.

Predavači i teme

Marko Arsić —- Android, say “Hello” to Kotlin

Nebojša Vukšić — RuntimePermissionsExtended

Miloš Vasić — Dealing with Databases: Allow Kotlin to boost your productivity

Kotlin je novi statically-typed programski jezik koji je razvila kompanija JetBrains. Razvijen je za JVM, Android, a može da se kompajlira i u JavaScript što mu daje široku primenu. Glavne osobine ovog jezika su sažetost, ekspresivnost, null-safety, ali i potpuna interoperabilnost sa Javom. Poznavanje razvoja Android aplikacija nije neophodno da bi se razumeli svi koncepti ovog jezika ali je neophodno poznavanje Jave i osnovnih koncepata programiranja kako biste mogli da ispratite predavanja.

Prijave:

Meetup će se održati 19.06. od 18h u beogradskom Startit Centru (Savska 5). Učešće na događaju je besplatno, ali je potrebno da svoje učešće potvrdite na sledećoj stranici.