Znaš li koliko hiljada puta pipaš svoj telefon svakog dana?

Nedavno istraživanje došlo je do četvorocifrene brojke po prosečnom korisniku i trocifrenom broju minuta korišćenja.

Imamo izazov za vas: udarite crticu svaki put kada uzmete svoj telefon u ruke i prebrojte crtice na kraju dana — želimo da saznamo koliko ste zavisni od pipkanja svog mobilnog uređaja. Nedavno istraživanje došlo je do četvorocifrene brojke po prosečnom korisniku i trocifrenom broju minuta korišćenja.

Zarad boljeg razumevanja toga kako tehnološke promene menjaju svet u kome živimo, pa i nas same, daćemo uvid u istraživanje koje je sprovedeno pre samo tri godine i uporediti ga sa istraživanjem iz juna ove godine.

Naime, u popularnom istraživanju Mary Meeker o internet trendovima 2013. godine, kazuje se da su korisnici tada posezali za svojim uređajem oko 150 puta na dan i najviše ga koristili za slanje poruka (P.S. vidite kako je search nisko na tabeli):

Screen Shot 2016-07-06 at 12.25.44 PM

Da li više pipkamo danas?

Dscout, ekipa iza platforme za web istraživanja i aplikacije za pametne telefone, sprovela je gore najavljeno istraživanje na temu navika i ponašanja korisnika.

U ispitivanju je učestvovalo 94 ispitanika, različitih demografskih karakteristika, koji su praćeni 5 dana, 24 časa dnevno. Beležila se svaka upotreba mobilnog telefona. Došli su do rezultata koji su donekle i bili očekivani, a svedoče o našoj prisnosti sa telefonom i o činjenici da teško držimo ruke dalje od njega.

Screen Shot 2016-07-06 at 12.25.08 PM

Ljudi su tepovali, svajpovali i kliktali prosečno 2,617 puta dnevno, u 145 minuta u danu. Onih 10% korisnika koji koriste svoj telefon više od proseka pipnu ga 5,427 puta dnevno, u 225 minuta.

Došlo se i do sledećih zaljučaka: sve interakcije su smeštene u 76 sesija na dan kod prosečnih korisnika, a gtovo jedino vreme kada korisnici ne diraju svoj telefon je dok spavaju.

Screen Shot 2016-07-06 at 12.24.09 PM

Još jedno od opažanja proizašlo iz istraživanja jeste to da čak iako korisnici u svojim telefonima imaju i preko 100 aplikacija, oni će najčešće koristiti samo jednu. Imate li pretpostavku o kojoj se radi?

Facebook — i njegovih 1.51 milijarda mobile korisnika, Messengerom, Instagramom i WhatsAppom.

Screen Shot 2016-07-06 at 12.23.26 PM

Sad kada možete da stavite broj između svojih prstiju i mobilnog, možda bi bilo dobro da se podsetimo da je telefon, baš zbog svog našeg pipanja, jedan od najprljavijih objekata koji koristimo sa svojih 25 000 nešto baketrija po kvadratnom inču. Manje bakterija od njega ima toalet šolja, radna ploča u kuhinji, posuda iz koje jede vaš ljubimac ako ga imate i pazite, pa čak i kvaka na vratima. ?

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Julija Ćirić

Unesite termine za pretragu