Nedavno je u Naučno-tehnološkom parku u Čačku podignuta solarna elektrana. Park je otvoren u junu prošle godine u jednom od pogona fabrike „Cer”, koja je uništena u NATO bombardovanju. 

Solarna elektrana je postavljena na krov hale i ima snagu od 25 kW, što je oko 10 odsto električnih potreba objekta. Proizvedena energija će snabdevati unutrašnje instalacije i najpre će se koristiti za rad 12 kompanija koje se nalaze u sklopu hale, dok će se sav višak proizvedene električne energije vraćati u mrežu. 

Postavljena oprema predstavlja prvu fazu primene solarnih sistema. Elektrana će snabdevati unutrašnje instalacije, a planira se i postavljanje punjača za električne automobile kako bi se još više stimulisao razvoj obnovljivih izvora energije i zelene ekonomije.

Očekuju se i dodatne investicije, a kako je rekao direktor NTP, Mirko Pešić, pristup je otvoren i svim startapima koji žele da istražuju solarno napajanje, kao i obrazovnim ustanovama koje žele da je iskoriste u obrazovne svrhe.

Projektant i izvođač radova je kompanija „Noleko” iz Čačka koja ima saradnju i sa inženjerima i studentima sa FTN Čačak.