Kompanijama upućen poziv za javne konsultacije na temu regulacije kripto-valuta

Poziv je otvoren do 15. maja, a uputile su ga Komisija za hartije od vrednosti i Vlada Republike Srbije. 

Sanja Vatić - 13. Mart, 2019.

Prošle nedelje su Komisija za hartije od vrednosti i Vlada Republike Srbije uputile poziv za javne konsultacije povodom izdavanja, trgovine i regulacije kripto-valuta.

Pozvane su sve zainteresovane strane, a posebno oni koji se već bave ovom oblašću, kako bi podelili svoje stavove i sugestije povodom analize i stavova koje je Komisija unapred sastavila. Pošto je nedavno izdala upozorenje za investitore o neregulisanosti kripto-imovinskih prava i rizika koje ulaganje u kripto-valute nosi sa sobom, Komisija je sada u okviru samog poziva predstavila i „osnovne crte potencijalnog novog pravnog okvira za dodatno unapređenje kripto-imovinskih prava”.

Kako kažu iz Blockchain inicijative predlozi su pisani u konsultaciji sa jednim od njihovih osnivača, Ivanom Bjelajcem.

Ovo je jedan vrlo sofisticiran način kako Komisija i Vlada planiraju da reše to pitanje. Vrlo je značajno to što su pitanje otvorili upravo ka industriji koja se time bavi i koja zna koji su pravi problemi. Verujemo da će firme, baš kao i sama Blockchain inicijativa, udruženo dati komentar na nacrt koji je objavljen i koji će imati najviše uticaja na kompanije koje su pogođene trenutnom neregulacijom. Verujemo da će se nakon toga otvoriti prostor i za neke druge predloge izmena odredbi zakona, ne samo vezano za kripto-valute već i za samu tehnologiju.

Poziv je otvoren do 15. maja.