Kompanija Vast, naslednik jednog od prvih startapa u Srbiji, prodata za 120 miliona $

Jedna od važnijih organizacija u istoriji razvoja srpske startap scene je stigla do prirodnog ishoda.

Petar Paunović
15/12/2020

Jedan od prvih tehnolokih startapa u Srbiji, Vast, odnosno njegova današnja inkarnacija, američka kompanija Vast Holdings, kupljena je od strane Vroom-a, sajta za trgovinu polovnim automobilima. Od ranih dana kada je su-osnovan u Srbiji, 2001. godine, Vast se specijalizovao za razvoj proizvoda zasnovanih na tehnologijama iz “big data” oblasti, što je svojevremeno bila retka prilika za domaće inženjere. 

Iako je Vast odavno američka kompanija sa centrom za istraživanje i razvoj u Beogradu, poseban značaj ima u tome što je odigrao ulogu svojevrsne košnice jer su mnogi alumniji ove kompanije pokrenuli svoje startape te što je Srbiju povezao sa globalnim igračima izvanredno visokog profila kao što je Naval Ravikant, koji je jedan od suosnivača Vasta. 

Ova akvizicija je realizovana pre svega zbog proizvoda Vast Holdingsa CarStory, koji mesečno ima više od 18 miliona poseta i pomoću veštačke inteligencije pruža potrebne informacije kupcima i prodavcima automobila, velikom tržištu u SAD. 

Kako kaže izvršni direktor CarStory-a misija im je uvek bila da na osnovu podataka omoguće rast svoji partnera i to se neće promeniti, a veruje da će im pridruživanje Vroomu omogućiti da u toj misiji budu još uspešniji.

Akcije Vroom-a su nakon ove vesti skočile za 1,4 odsto, piše The Street. Planirano je da prodaja bude završena u januaru. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

utorak, 15. Decembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije