Kompanija Snowflake je izašla na berzu, probila rekord kao najveći softverski IPO ikada

Koliko je to dobro za kompaniju?

Najveća softverska inicijalna javna ponuda (IPO) desila se juče na Vol stritu kada je vrednost akcija kompanije za skladištenje podataka na cloudu Snowflake udvostručena tokom prvog dana trgovanja njenim deonicama.

Početna ponuda ove kompanije je u utorak uveče bila 120 dolara po akciji, što je bilo iznad očekivanog raspona od 100 do 110 dolara, piše CNN. Međutim, za manje od 12 sati cena je skočila na 245, a potom na 300 dolara, s dobiti od 150 procenata. Kako je dan odmicao cena akcija je pala, ali na kraju je prosek bio 112 odsto dobitka.  

Kompanija je prodala 28 miliona akcija i prikupila skoro 3,4 milijarde dolara od IPO-a. Impresivan debi čini Snowflake najvećim softverskim IPO-om ikada, nadmašujući IPO iz 2007. kompanije Dell, koja je prikupila skoro milijardu dolara, kroz VMWare. 

Po završnoj ceni od nešto manje od 254 dolara, Snowflake se procenjuje na 70 milijardi dolara. Tako kompanija osnovana 2012. godine sada vredi više od etabliranih kompanija sa S&P 500 liste. 

Međutim, to nije najveće prikupljanje u čitavoj privredi. Prema istraživanju Renaissance Capital, naveći IPO je imala Saudi Aramco od 26 milijarrdi dolara prošle godine, a te godine se i UBER s 8 milijardi našao na listi 25 navećih inicijalnih javnih ponuda ikada. 

U svom najnovijem dokumentu predatom Komisiji za hartije od vrednosti Snowflake je naveo da ima više od 3.100 kupaca, što je dvostruko više nego pre godinu dana, a među njima je 146 kompanija iz Fortune 500.

Toliki skok vrednosti akcija ne ocenjuju svi analitičari kao nešto isključivo pozitivno za samu kompaniju, odnosno njene inicijalne deoničare, osnivače i investitotre. Kako kaže VC investitor Bil Gurli, poznat po velikim investicijama u Uber i druge uspešne kompanije, banke koje s kompanijama dogovaraju izlazak na berzu, nude nisku cenu deonica po kojoj ih otkupljuju. Kada ih objave na berzi cene počnu da skaču. Tako dolazimo do situacije u kojoj su deoničari dobili mnogo manje novca, nego što su mogli, zato Gurli IPO smatra pogrešnim za komanije.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu