Koliko zarađuju Test inženjeri širom sveta? Skoro četvrtina na poziciju došla neplanirano – otkriva globalno istraživanje

Tea-Time with testers i Practitest objavili su najnovije globalno istraživanje o testingu.

Marija Milutinović - 20. Jun, 2019.

Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je više od 1.000 ispitanika koji rade u oblasti testinga iz 80 zemalja, a mi vam prenosimo neke od najupečatljivijih podataka:

Profil Test Inženjera

Očekivano 27% ukupno ispitanih rade na poziciji test inženjera, odmah ispod njih su zaposleni na menadžerskim i liderskim pozicijama sa 23%, a prate ih test analitičari. Manje od 5% zaposlenih su softverski inženjeri, projekt menadžeri i konsultanti.

Više od 50% ispitanih navelo je da testiranje podrazumeva više od dve trećine dnevnog angažmana na poslu, a najmanje je onih koji manje od četvrtine radnog vremena utroše na ovaj posao.

Što se radnog iskustva tiče, čini se da se ponavljaju trendovi iz prethodne dve godine. Tokom 2017. i 2018. godine broj inženjera koji imaju manje od godinu dana iskustva bio je između 9 i 11%, dok je ove godine taj broj spao na 7%. Sa druge strane iz godine u godinu raste broj onih koji imaju između 2, 5 i 10 godina iskustva, dok je najveći skok zabeležen među onima koji imaju više od 10 godina iskustva koji je sa 27% pre dve godine skočio na 33% ove godine.

U Severnoj Americi živi najviše onih sa iskustvom manjim od 1 godine, a iznenađenje je da u Africi radi čak 94.000 test inženjera sa više od 10 godina iskustva.

Najveći broj test inženjera radi u Zapadnoj Evropi, SAD i Indiji, dok je najmanji broj njih nastanjeno u Australiji, Latinskoj Americi i Srednjem Istoku.

Obrazovanje

20 odsto ispitanika u ovu oblast došlo je sa druge IT pozicije u svojoj firmi.

12 odsto njih došlo je sa ne-IT pozicije u firmi baš na ovu poziciju.

Ipak, kao i prošlih godina, i ove je većina na ovu poziciju došla “slučajno”, barem je tako odgovorilo 24 odsto (ipak manje nego 2017. kada je ovaj odgovor dalo 32 odsto ispitanih).

18 odsto njih se prosto odlučilo da postane test inženjer i krenulo u učenje.

Najveći broj njih znanje u ovoj oblasti stekao je kroz praksu, a u usvajanju potrebnih veština pomogla im je i formalno obrazovanje, literatura, razni seminari, konferencije, podkasti i stručni časopisi.

Broj test inženjera po timovima iz godine u godinu se smanjuje. Ubedljivo su najzastupljeniji timovi koji imaju do 5 inženjera, a najmanje je timova sa više od 50 članova. Broj ovih timova se iz godine u godinu smanjuje pa je tako njihov broj sa 20% pre 4 godine sada spao na 14%, dok je broj timova sa malim brojem članova u istom periodu povećao za 15%.

Najveći broj testiranja vrši se za web, mobilne telefone, desktop računare i Commercial Enterprise Systems. Čak 80% ispitanih inženjera kao izvor informacija koristi izjave svojih korisnika, a u velikoj meri oslanjaju se i na stečeno iskustvo iz prethodnih projekata na kojima su bili angažovani.

Prilikom testiranja najveći broj test inženjera od alata koristi bug tracking programe kao što su Bugzilla, Jira, Redmine. Od drugih pomoćnih alata u najvećoj meri koriste Trello, MS Office paket i GitHub.

Prema mišljenju ispitanika iz 80 zemalja širom sveta oblasti IT-a koje će se najviše razvijati su veštačka inteligencija, Blockchain, IoT, Mašinsko učenje i Cloud tehnologija.

Plate

Početnik u Istočnoj Evropi i Rusiji na poziciji test inženjeri, ako je sudeći po ovom istraživanju, zaradi 16.000 dolara godišnje, dok kolega u Americi prvu godinu završi sa platom od 51.000 dolara. Možda bi nekome bilo zanimljivo i to da su se cifre za ovaj nivo iskustva poklopile u istočnom i zapadnom delu Evrope. Kod iskusnijih test inženjera ipak razlike su veće.

Oni za iskustvom od 1 do 10 godina u Istočnoj Evropi i Rusiji zarađuju oko 20.000 dolara godišnje, u zapadnom delu od 31.000 do 56.000, a u Australiji i na Novom Zelandu od 65.000 do 85.000. Naplaćeniji su američki test inženjeri sa platom od 70.000 dolara na godišnjem nivou već posle godinu dana iskustva.

Najiskusniji iz našeg dela sveta zarade 40.000 dolara godišnje, u Australiji 112.000, u SAD 115.000 dolara.

 

Lični razvoj

Kao najkorisniju veštinu čak 75% ispitanih istaklo je komunikacione sposobnosti, a u nekoliko najpoželjnijih našli su se i funkcionalna automatizacija, API testiranje, znanja iz oblasti web tehnologija i testiranja i poslovne veštine. Najslabije rangirane veštine prema mišljenju test inženjera koje im koriste u radu su big data testing, IoT testing i security testing.

Na pitanje kako sebe vide u narednih pet godina broj onih koji sebe i dalje vide u oblasti testiranja u protekle tri godine opao je za 3%, odnosno sa 42% koliko je bilo 2017.godine na 39% koliko je u tekućoj godini. Broj onih koji trenutno nemaju planove za naredni period iz godine u godinu stagnira i iznosi oko 17% ispitanika, a najmanje je onih koji planiraju da potpuno izađu iz IT-a i potraže posao u nekoj drugoj industriji.

Više od polovine inženjera nije zabrinuto za stabilnost svog posla, dok je 15% njih veoma zabrinut, mada ovaj procenat zbog velikog razvoja ove oblasti iz godine u godinu opada.

HR firme koje zapošljavaju test inženjere kao najvažnije karakteristike koje treba da poseduje kandidat prilikom zapošljavanja izdvajaju veštinu pisanja koda, sposobnost samostalnog učenja, timski duh, entuzijazam, multitasking i samouverenost.

Celo istraživanje možete pogledati na sledećem linku.