Koliko zarađuju dizajneri u Srbiji? Učestvuj u prvom velikom open-source istraživanju

Anketa je anonimna i rezultati će biti javno objavljeni.

Tamara Đorđević
23/11/2022

U prethodnih nekoliko godina dizajn zajednice u Srbiji značajno su porasle, ali je utisak nekih od njenih pripadnika da taj rast nije ispraćen porastom dostupnih, transparentnih informacija o uslovima rada. Strahinja Todorović, product dizajner iz Beograda, uz podršku niza zajednica i organizacija u Srbiji, pokrenuo je ovo ispitivanje kako bi se stekao bolji uvid u to kakve su nadoknade i uslovi rada u sferi dizajna digitalnih proizvioda i usluga.

Anketa podrazumeva 16 pitanja, anonimna je i popunjava se za manje od 5 minuta. Pored opštih stavki (pol, grad) i onih koji se tiču zarade, ispitanici odgovaraju i na pitanja o tome koliko dugo rade, koju konkretno funkciju obavljaju (UI, UX, product, grafički ili drugi tip dizajnera na internetu), koji je njihov senioritet i slično.

O tome zašto je pokrenuo ovo ispitivanje Strahinja kaže:

Suštinski, zbog zajednice i dizajnera koji nemaju informacija koje firme imaju ali ne dele. Krenulo je od toga što nisam mogao da nađem novije istraživanje dizajnerskih plata u Srbiji, i pošto sam znao da bi meni i kolegama bilo korisno, pretpostavio sam da bi bilo korisno i drugima. 

Za sada deluje da je tako pošto nakon nekoliko sati već imamo preko 200 unosa. Prednost ovakvih anketa je to što su potpuno anonimne i ceo set podataka će biti podeljen sa zajednicom.

Ceo set podataka prikupljenih tokom istraživanja biće podeljen sa zajednicom. Pozivamo sve koji se bave dizajnom digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji da popune popunite ovu anketu, kao i da je proslede svojim kolegama i koleginicama iz struke.

 

Tamara Đorđević

Objavio/la članak.

sreda, 23. Novembar, 2022.

IT Industrija

🔥 Najčitanije