Od 26. marta do 9. aprila 2021 godine, Stack Overflow je pratio šta korisnici rade na sajtu, i na osnovu toga su prezentovali niz interesantnih podataka.

Polazeći od stereotipa kako programeri samo kopiraju kod, Stack Overflow se za prvi april našalio tako što je „zabranio” kopiranje sadržaja. U tom procesu su shvatili da praćenje načina na koji se korisnici ponašaju na sajtu može da pruži korisne informacije.

Za početak, 1 od 4 korisnika koji poseti Stack Overflow kopira nešto u roku od 5 minuta nakon što dođe na stranicu. Najveći deo kopiranja odvija se tokom radne nedelje i u okviru radnog vremena. Najviše kopiranja potiče iz Azije (33 odsto), Evrope (30 odsto) i Amerike (26 odsto).

86 odsto kopiranja potiče od korisnika sa reputacijom 0. Kako pokazuju dostupni podaci, deluje da se broj kopiranja smanjuje što je veća reputacija korisnika, što je Stack Overflow objasnio time što mlađi korisnici uče kopiranjem, i vremenom, stičući reputaciju, usredsređuju se na teže probleme koje nije moguće tek tako kopirati sa sajta.

Najviše se kopiraju blokovi koda, deset puta više nego tekst koji ih okružuje, a korisnici kopiraju sadržaj odgovora deset puta češće nego pitanja, i oko 35 puta više nego komentara. Interesantno je i da ima više kopiranja kod pitanja koje nemaju prihvaćene odgovore.

Što se tiče najpopularnijih oblasti za kopiranje, one su svakako među najaktivnijim tagovima na sajtu. Interesantno je primetiti, što je zapalo za oko i istraživačima sa Stack Overflow, da Python zauzima četiri od top 10 mesta, i da su tri iz oblasti analize podataka — |python|pandas|, |python|pandas|dataframe| i |python|matplotlib|. Iako zbog obima nije bilo moguće obraditi i grupisati sve tagove, i na osnovu ovoga se stiče zanimljiv uvid.

A koji su najviše kopirani postovi? Stack Overflow nije pružio spisak svih najpopularnijih, već je izdvojio šampione po kategorijama.

Najkopiraniji post: DataFrame in Pandas

Sa skoro 12 hiljada kopiranja, najbolji odgovor sa kodom (a verovatno i najkopiraniji post za dve nedelje praćenja) je odgovor na pitanje How to iterate over rows in a DataFrame in Pandas iz 2013. godine, koji i danas ima veliki saobraćaj.

TypeError: this.getOptions is not a function [closed] je sa 1,570 kopiranja bio najpopularniji odgovor sa običnim tekstom (plaintext), a najpopularnije pitanje, sa 3,665 kopiranja, je How to create an HTML button that acts like a link?

Kao što je jasno iz prethodno navedenog, rešenje ne mora da dođe u obliku prihvaćenog odgovora. Ponekad je dovoljno ostaviti samo kratak komentar, pa da i on bude kopiran skoro 5 hiljada puta.