U okviru inicijative Digitalna Solidarnost u prethodnom periodu izdvojili su se kvalitetni sadržaji za edukaciju, poslovanje i zabavu, namenjeni svim uzrastima i potpuno besplatni. 

Mnogi kursevi su priloženi nakon što je Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu objavila portal i pozvala sve domaće kompanije i organizacije da pomognu i puste u upotrebu programe bez naknade. Sledi nekoliko zanimljivih primera.

Platforme za edukaciju i digitalno obrazovanje

U narednim danima vrlo lako možete početi edukovanje u različitim oblastima. Krojačeva škola i Infostud nude mnogobrojne besplatne kurseve, među njima su i kurs za CV i motivaciono pismo, HTML, Python, WordPress i mnoge druge softvere.

Semos Education se priključio inicijativi sa svojom ponudom IT obuka u virtuelnim učionicama. Kako biste stekli što temeljnije znanje, pored navedenih platformi pogledajte predloge platformi sa besplatnim sadržajem koje su pripremile kolege portala Buka i Moje digitalne akademije.

Sadržaj platformi za digitalno obrazovanje obilan je i raznolik, a jedan od razloga zbog čega je ova oblast izuzetno sadržajna je digitalizacija obrazovnog sistema. Kako smo već pisali, sistem učenja na daljinu je uspostavljen za samo nekoliko dana, pa će posledice digitalne reforme, bilo da se pokažu dobrim ili lošim, biti vidljive u narednom periodu. 

Već na početku inicijative solidarno su se ponele mnoge izdavačke kuće i pružile  besplatne digitalne udžbenike. Pogledajte Vulkan E-znanje, Kreativni centar, Eduka izdavaštvo, Klett i mnoge druge.

Da bi učenje bilo upotpunjeno praktičnim testovima i interaktivnim zadacima školarcima i mlađima su dostupne internet učionice za vežbu i obnavljanje gradiva. 

Počnite od eUčionice. Uz ovu obrazovnu platformu svim učenicima su na raspolaganju digitalni udžbenici i personalizovani proces edukacije sa interaktivnim testovima, edukativnim filmovima i mnogobrojnim video i audio zapisima. 

Među sveže priključenima inicijativi je i Fondacija Petlja koja je prilagodila kurseve programiranja okolnostima rada od kuće. Učenicima je omogućeno praćenje časova putem televizije i onlajn platforme.

Za malo mlađi uzrast dostupni su sadržaji Fintin Maštaonice i školice. Sadržaj namenjen kvalitetnom digitalnom obrazovanju besplatan je i u Super Školi, Kampsteru, Shtreberu i mnogim drugima.

Softveri za poslovanje i rad od kuće

Rad od kuće je znatno jednostaviji sa softverima zaduženim za organizaciju zadataka, projekata i vremena. Inicijativi se priključuju domaće i strane kompanije sa aplikacijama zaduženim za jednostavan i efikasan remote rad. 

Najsvežija vest je odziv firme ActiveCollab. Svoju aplikaciju za menadžment vremena, praćenje zadataka i njihovih izvršenja nude na korišćenje 90 dana. Za rad od kuće pogodan je i besplatan servis kompanije IT4biz, virtuelna kancelarija koja nudi on-line čuvanje, organizovanje i deljenje dokumenata. 

Za manje iskusne u poslovanju od kuće preporučujemo Vivify Scrum, alat za jednostavno upravljanje projektima i timovima. Predlažemo da pogledate i servise koje nude Microsoft Teams i Kancelarko.

Kablovski operateri nude dodatne sadržaje besplatno

Sredinom meseca mnogi kablovski operateri su otključali svoje dodatne sadržaje i omogućili besplatnu upotrebu u narednom periodu. SBB je proširio ponudu dostupnih kanala i otvorio video klub sa sadržajem od 16.000 naslova sa pretpremijerama domaćih serija. Posebnu podršku su pružili najstarijima: svim starijim građanima koji imaju neizmirene obaveze ne isključuju usluge dok traje epidemija. 

Orion do kraja aprila takođe otključava sve doplatne kanale i dodatne tv servise. Među njima su kanali Cinestar TV Premiere, koji nudi i operater Supernova. Uz to će Supernova otključati i video klub sa 376 filmova i preko 600 epizoda različitih serija.

Digitalne biblioteke i kulturni sadržaji

Ako vam interesovanje naginje ka kulturi, ponuda dostupnog digitalnog materijala je iz dana u dan obimnija.  Biblioteka grada Beograda na čitanje pruža 664 naslova koji su u celosti postavljeni i od osnivanja digitalne biblioteke pregledani preko 653.000 puta. 

Pretraživa internet biblioteka na raspolaganju ima preko 500.000 stranica digitalizovanih istorijskih novinskih tekstova, na srpskom jeziku. Među novim sadržajima su retka izdanja udruženja Adligat. Predlažemo da pogledate i Balkanski književni glasnik, jer su na raspolaganju sve publikacije.

Na zvaničnim YouTube i Vimeo stranicama Jugoslovenske kinoteke u ovom trenutku dostupni su inserti iz dokumentarnih materijala snimljenih u periodu do 1945. godine. Isplanirano je da stranice budu ažurirane novim materijalom svakog meseca.

Narodno pozorište u Beogradu počelo je sa emitovanjem svojih predstava putem sajta. Zbog velikog interesovanja predstave u slučaju preopterećenosti servera možete gledati putem zvaničnog YouTube kanala. Solidarnost su pokazali i Narodni muzej u Beogradu i Beogradska filharmonija.

U slučaju da se niste odlučili za navedene sadržaje, pogledajte kompletnu listu na sajtu Digitalne solidarnosti. Tamo vas očekuje pregršt sadržaja i zanimljivih platformi. Na sajtu možete očekivati još novih sadržaja u narednim danima.