Konkurs Generator, koji je usmeren na podršku digitalnim projektima koji pomažu malim i srednjim preduzećima (MSP), izabrao je dva pobednička rešenja — jednog u kategoriji novih ideja i drugog u kategoriji postojećih rešenja.

Ove godine je poseban akcenat stavljen na rešenja koja mogu pomoći biznisima da prežive u doba korona krize i nakon nje. Pristiglo je 170 prijava, a ovde možete pročitati na kojim projektima je radilo deset odabranih polufinalista.

Po milion dinara za dalji razvoj projekata, kao i nagrade partnera konkursa, dobili su projekti Zanateria (kao postojeće rešenje) i Your Pet World (kao nova ideja).

Zanateria — pomoć malim proizvođačima u onlajn prodaji

„Sve troje nas koji smo pokrenuli Zanateriju smo dugogodišnji korisnici „kraft“ proizvoda. Nakon što smo pre nekoliko godina u SAD videli koliko mali proizvođači mogu da budu moćni kada se udruže u maloprodajnim objektima, videli smo da jedan ovakav projekat može uspešno da zaživi onlajn.”

Zanateria je onlajn platforma koja malim proizvođačima obezbeđuje prodajni kanal. Ukoliko ne mogu, ili ne žele, da uđu u velike distributivne lance, oni ovde mogu da prodaju odeću, obuću, nameštaj, pokućstvo, prirodnu kozmetiku, hranu, piće, sve za decu i bebe, za kućne ljubimce, kao i knjige, stripove i muzička izdanja malih izdavača.

Mnogi mali proizvođači zbog pandemije moraju skoro u potpunosti da presele svoju prodaju na internet. Pomoću Zanaterije oni dobijaju prodajni kanal koji masovniji od svake pojedinačne onlajn prodavnice.

Pored toga, Zanteria pruža „prečicu“ svim malim proizvođačima kojima nedostaje tehnološka i marketinška pismenost. Proizvodi su strukturisani po kategorijama, pa se nalaze na jednom centralnom mestu umesto na različitim bazarima i po pojedinačnim Facebook i Instagram profilima. Na taj način je povećana vidljivost njihovih kraft proizvoda.

Tim koji stoji iza Zanaterije je u svojoj prijavi ponudio i rešenje podeljeno po tezama:

Sajt Zanaterije možete posetiti preko sledećeg linka.

Your Pet World — pomoć pružaocima pet usluga

„Kroz sedmogodišnji rad u pet industriji uvideli smo da uprkos značajnom rastu pet kulture, sektor usluga ne prati taj trend i da su im mnogi klijenti i dalje „nevidljivi“. A milion vlasnika kućnih ljubimaca (koliko ih ima u Srbiji) ne može da se informiše na jednom mestu šta im je sve na raspolaganju niti da odabere kvalitetnu uslugu po ekonomičnoj ceni.”

Your Pet World želi da spoji pružaoce usluga u pet industriji — grumera, sitera, pansiona za pse, veterinara, trenera — sa vlasnicima životinja. U pitanju je portal posredničkog tipa koji, pre svega, pomaže ponuđačima usluga da se pojave na sajtu, bez potrebe da ulažu u marketing i tehnološko poslovanje.

Slično Zanateriji, ponuđači usluga u ovom sektoru bi bez dodatnih ulaganja u marketing i tehnološko poslovanje mogli da se približe svojoj ciljnoj grupi. Osim promocije i dolaska do većeg broja klijenta, ponuđači na Your Pet World-u bi dobili i besplatan softver za vođenje posla – evidenciju korisnika, kalendar usluga, podsetnik za vakcinacije, „karton“ pasa odnosno mačaka, i registar uplata.

Istovremeno, vlasnici ljubimaca bi imali prikaz svih usluga sa ocenama korisnika, transparentnim cenovnikom i svim potrebnim podacima što bi im omogućilo da elektronski uz pomoć filtera za pretragu, zakazuju i plaćaju sve usluge.

Rešenje podeljeno po tezama Your Pet World-a izgleda ovako: