Ko vas šiša za vreme epidemije? Ovaj momak je napravio robota za šišanje, podelio spisak delova i materijale za učenje

Jedne makaze, mehanizmi rotacije i usisavanja za izdvajanje kose, ali ‒ uši su i dalje problem.

Trošilo se tokom vanrednog stanja na neke proizvode i usluge više nego inače, ali se u njih ne ubraja odlazak kod frizera. Glavni razlog je bio taj što jednostavno nije moglo da se izađe iz kuće, pa su posle izolacije svi manje-više „zarasli”. Sa popuštanjem mera moglo je da se čuje da je na vrhu liste obaveza šišanje. 

Ipak, ne za sve. Jedan momak je odlučio da se pozabavi ovim problemom i napravio robota za šišanje, u ovom trenutku delimično uspešnog, ali na odličnom putu da bude adekvatna zamena za pravog frizera.

Tokom razvoja robota javilo se više problema. Kako osmisliti da robot reaguje na spontana pomeranja kose i glave? Zatim, na koji način izdvojiti deo kose koji treba da se iseče ‒ jedna od procedura koje je osmislio, ali brzo napustio, bio je mehanizam zasnovan na pokretima dva češlja. Zamenio ga je jednostavnim usisavanjem i izdvajanjem kose koja se seče.

Iako je projekat i dalje u razvoju, pošto još nije rešen problem kako se približiti ušima, u slučaju da želite da razvijete sličnog robota i odete korak dalje, u opisu možete pronaći kompletan spisak materijala, alata i literature koje je koristio da bi napravio robota.

Autor je najavio da bi, ako počne sa drugom verzijom, radio na ugrađivanju trimera koji bi mogao šišati i praviti nemoguće frizure.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu