Ko su kontroverzni Izraelci osumnjičeni za hakerski napad na WhatsApp? Pozivima ukrali podatke sa telefona korisnika, a kompanija zove da se zaštitite

Aplikacija WhatsApp bila je meta špijunskog softvera, a veruje se i da su hakeri preko glasovnih poziva ušli u telefone korisnika, i dobili uvid u njihove poruke, lokacije i ostale privatne podatke.

Sama kompanija je kazala da iza napada stoji “jedna privatna kompanija koja vladama isporučuje softvere za špijuniranje”, dok Financial Times tvrdi da je u pitanju izraelska grupa NSO.

WhatsApp, kojim ima preko 1,5 milijardi korisnika, odmah je kontaktirao Sitizen lab i ostale organizacije za ljudska prava, uklonio virus i obavestio američku policiju koja pomaže sa istragom.

Iako se pominju desetine zaraženih telefona, koji su primali sumnjive pozive, mediji prenose da se ne zna tačan broj zaraženih telefona i da bi on mogao biti mnogo veći.

Za to vreme korisnicima se savetuje da apdejtuju svoju verziju ove aplikacije kako bi bili potpuno sigurni da neće biti meta ovog snažnog hakerskog napada. 

Za korisnike iPhone ta verzija je 2.19.51, a za one koji koriste Android 2.19.134. (obavezno proverite da li koristite najnovije verzije aplikacije)

Ovo je vratilo u žižu javnosti spajver izraelske kompanije NSO, koji koristi digitalne propuste da preuzme kontrolu nad pametnim telefonima i time ih pretvara u opremu za praćenje, i to najčešće praćenje novinara, advokata, aktivista za ljudska prava… Poslednji, i najpoznatiji slučaj u koji je bila umešana ova kompanija odnosio se na ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

NSO softver mnogi nazivaju najsofisticiranijim hakerskim alatom za pametne telefone svih vremena, koji “cilja”mikrofon, kameru ili lokaciju telefona. Amnesty Internacional tvrdi da NSO svoje proizvode prodaje vladama koje su poznate po kršenju ljudskih prava, i time im daje alat da prate aktiviste koji ih kritikuju.

Iz NSO su kazali da “postoji istraga”, ali da ni pod kojim okolnostima ne bi koristili svoju tehnologiju da “napadnu” bilo koju osobu ili organizaciju.

Inače se sumnja da je NSO svoj softver koristila već i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Meksiku.

A ko stoji iza NSO?

NSO grupa osnovana je od strane trojice Izraelaca početkom krajem prve decenije 2000-ih, a sada je vode Shalev Hulio, jedan od osnivača, i Omri Lavi, predsednik odbora. U februaru su osnivači povratili vlasništvo nad firmom koju je 2014. godine za 120 miliona kupila američka kompanija Francisko Partners.

Njihov glavni proizvod je Pegasus spajver, koji se prodaje po milionskoj ceni i ima mogućnost da tiho “sedi” u telefonu i uzima podatke sa e-mail-a, Facebook-a, WhatsApp-a, ali i podatke i fajlove sa samog telefona.

Kompanija se susreće sa brojnim tužbama zbog ovog kontroverznog softvera koji traži sigurnosne rupe u aplikacijama, kao što je najnoviji slučaj sa WhatsApp-om.

Sigurno je da im i te kako polazi za rukom da već godinama stvaraju najnevidiljiviji alat za špijuniranje mobilnih telefona.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Aleksandar Krunić

Unesite termine za pretragu