Ko je kupio 6 najopasnijih virusa ikada u jednom kompjuteru, i to za 1,3 miliona dolara?

Kompjuter star više od 10 godina sa 6 najopasnijih virusa prodat na aukciji za 1,3 miliona dolara.

Marija Milutinović - 3. Jun, 2019.

NC10 Samsung laptop iz 2008.godine sa sistemom Windows XP prodat je na aukciji za 1,345 miliona dolara. Iako mnogi misle da je ovoliku cenu dostigao samo zbog svoje starosti ili da je u pitanju unikatan primer, zapravo je nešto potpuno drugačije. U ovom kompjuteru nalaze se “živi” primeri čak šest najopasnijih virusa koji postoje, a to su  ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, DarkTequila, BlackEnergy i Wannacry.

Većina je verovatno pomislila da je ovakav računar moguće kupiti samo na crnom tržištu preko dark neta, međutim on je za “simboličnu sumu” prodat na aukciji kao umetničko delo. Guo O Dong autor je ovog umetničkog dela koje je nazvao  “The Persistence of Chaos”.

Dong sebe predstavlja kao savremenog internet umetnika koji stvarajući ovakva dela  kritikuje modernu online kulturu, a konkretno ovaj računar nastao je kao saradnja kompanije za sajber bezbednost Deep Instinct koja je obezbedila viruse i odradila većinu tehničkih stvari kako bi se ugradnja virusa izvršila u što sigurnijem okruženju i umetnika Dong-a čija je ovo bila ideja.

Dong je u jednom intervjuu izjavio da su virusi u laptopu izazvali štetu od 95 milijardi dolara, međutim gotovo je neverovatno da je ovaj uređaj stvarno bio u stanju da napravi ovoliku štetu, pa se veruje da su virusi koji se nalaze u ovom računaru isti oni koji su napravili ukupnu štetu u pomenutoj vrednosti na svim računarima širom sveta na kojima su se nalazili.

Identitet osobe koja u svom vlasništvu sada poseduje ovaj računar nisu objavili ni Dong, ni kompanija Deep Instinct.