KISS MENU o kome smo pisali u dva navrata, prvi put kada su ušli u  Venture Kick program i drugi put kada su dobili novu angel investiciju, počeo je sa implementacijom u ugostiteljske objekte i dobio nova sredstva u vrijednosti od 100.000 evra.

Grant, iako veoma interesantan, manje je važan od činjenice da je proizvod završen i da se počelo sa korišćenjem.

Za one koji su se tek uključili u program, KISS MENU je startap baziran u Beogradu koji za cilj ima lakše naručivanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima.
Ako već niste, detaljno se upoznajte sa njim čitajući prvu objavu.

Šta su uradili od prošle investicije

Prošli put ekipa je najavila da će se skrasiti na jednom mjestu, i da kreću sa osvajanjem tržišta. Do sada su to ispunili, otvorili su kancelariju u Beogradu, i sklopili nekoliko prodaja. Proizvod je, u razvojnom smislu, došao do tačke kada može masovnije da se eksploatiše.

U moru potencijalnih investicija i investitora, svi  startapi počnu sa izradom proizvoda, i nakon što dobiju prvu investiciju, zaboravljaju šta je njihov primarni zadatak, i više se okreću dodatnom ispitivanju tržišta, edukacijom, stvaranjem kontakata. Ovo svakako nije loša stvar, ali glavno kada počnete da pravite nešto je da to nešto i završite.
Pravo rešenje, što pokazuje i poslovanje KISS MENU, je striktni plan i pridržavanje istog. Opcioni bonus je primjena lean metodologije. Kada dođete do prve verzije proizvoda i ako tržište pozitivno reaguje, ponude za investicije, učešće u programima, i grantovi su mnogo dostupniji.

Čitav sistem KISS MENU je trenutno implementiran u Aleksandar klubu na Košutnjaku i može da se koristi.
U naredne dvije nedelje počeće da se koristi i u klubovima KrugPlastik Light, kafićima Ok.no i Pod Jasenovima, kafe/restoranu Gabbiano.

Grant

Riječ je o Mini Grantu (Program Ranog Razvoja) od strane Inovacionog Fonda. Finansiranje je u vrijednosti od 100.000 evra gdje startap učestvuje sa 15% svojih sredstava od ukupnog iznosa.

Program se sprovodi u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, koji se finansira iz donacije od 8.4 miliona evra pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom.

Sredstava će se potrošiti na uspostavljanje firme u Srbiji, zapošljavanje potrebnih kadrova, kancelariju, troškove patenta i pravnih regulativa proizvoda.

Planovi za dalje

Startap Brainstorm čiji je projekat KISS MENU, nastavlja sa istim fokusom.

Janko, biznis developer, nam je otkrio šta nas očekuje u budućnosti od njih:

Rad se nastavlja istim tempom. Razvijamo aplikaciju i jačamo prodaju. U narednom periodu nas očekuje implementacija novih funkcionalnosti u aplikaciju, kao i instalacija sistema u što većem broju objekata. Plan je da sistem najpre zaživi u Beogradu, jer iako je dobar deo online orijentisan, proizvod ipak zavisi i od fizičke prisutnosti, pa nam je najlakše da povratne informacije, u ovoj početnoj fazi, dobijemo ovde.

Posle toga fokus okrećemo ka zapadnom tržištu i Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Kancelariju smo uspostavili u Beogradu i rešili tu stavku, tako da sada možemo da se fokusiramo na razvoj samog proizvoda. Kao glavni planovi za dalju budućnost su nam implementacije i saradnja sa velikim internacionalnim kompanijama, sa kojima smo već u pregovorima.

Proizvod se dobro pokazao u početnom periodu, i nailazi na pozitivan odziv korisnika, tako da smo spremni da napadnemo tržište svim snagama.

Ovaj startap je dobar primjer da se ne treba plašiti rešenja problema koja uključuju i offline angažovanost (instaliranje sistema u objektima), jer ako se pristupi na pravi način, i takvi proizvodi mogu da budu skalabilni i globalno prepoznati.