Kina podelila po 25 evra građanima Šenžena da bi popularisala digitalnu valutu 

Nije kripto valuta, već digitalna zamena za fizički juan, koji u Šenženu retko ko koristi. 

Šenžen je podelilo digitalnu valutu u vrednosti od 10 miliona juana za 50.000 nasumično izabranih građana, što je oko 25 evra po osobi. To je učinila putem „crvenih koverti”, načina na koji tamošnje tech kompanije daruju svoje korisnike u digitalnom okruženju, poput WeChata i Alibabe, piše Tech crunch.

Iako digitalna, u pitanju nije kripto valuta, s obzirom na to da nju izdaje i njome upravlja centralna banka. Digitalni juan će služiti kao zakonska, digitalna verzija kineske fizičke valute, pružajući Pekingu bolji uvid u promet valuta. Nije ideja da ova valuta zameni aplikacije za plaćanje poput WeChat Pay i Alipay, koje već funkcionišu u Kini, već da postoji uz njih. 

Na primer, centralna vlada može u budućnosti izdavati subvencije lokalnim kancelarijama slanjem digitalnih juana, što može pomoći u rešavanju problema poput korupcije.

Šenžen je jedan od četiri kineska grada koji su započeli interno testiranje digitalnog juana, rekle su tamošnje vlasti, ne navodeći detalje. Ova najnovija akcija se smatra prvim velikim javnim testom centralno izdate virtuelne valute u zemlji.

Gotovo dva miliona pojedinaca u Šenženu prijavilo se za lutriju, kako bi osvojilo „crvenu kovertu” s 200 digitalnih juana, koje može da potroši u više od 3.000 maloprodajnih mesta u gradu.

Šenžen će pokrenuti i  „fintech inovacionu platformu“ putem svog zvaničnog instituta za digitalnu valutu, što je u skladu s petogodišnjim planom razvoja grada, koje uklučuje privlačenje većeg broja stranih investicija u najsavremenije tehnologije. Grad će takođe igrati ključnu ulogu u unapređivanju istraživanja, razvoja, primene i međunarodne saradnje digitalnog juana.

Podsetimo, u Srbiji je u izradi Zakon o digitalnoj imovini, koji treba da utvrdi i tu oblast.  

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu