Juče su medijske kompanije oštećene za skoro milijardu dolara odnele veliku pobedu. Uhapšen je Artem Vaulin, na internetu poznatiji kao “tirm”, vlasnik KickAssTorents, i optužen za kršenje autorskih prava i pranje novca. I ta vest je obišla svet.

Međutim, pitanje je kako su (napokon) uspeli da ga uhapse? Homeland Security i IRS su istraživali i na kraju uhvatili Vaulina, ali su Apple i Facebook odigrali značajnu ulogu u olakšavanju tog procesa.

Naseli na 300$

Prvo je u 2015. napravljena jedna velika greška — KickassTorrents je primio ponudu od tajnog agenta IRS-a koji je rekao da je zainteresovan za oglas na njihovom sajtu i voljan da plati 300 dolara dnevno za malu reklamu koja bi stajala ispod “Download Torrent” dugmeta.

Pristankom Kickassa i postavljanjem reklame otkriven je račun u litvanskoj banci gde je KickassTorrents čuvao ozbiljnu gomilu keša — skoro 31 milion dolara za samo 7 meseci.

Kickass ad

Razgovori oko te reklame su pomogli FBI-u i IRSu da pronađu glavni kontakt: pr@kat.cr (nije kao da je neka super skrivena email adresa, ali okej).

Ma koliko teško za poverovati, ali baš ova adresa značajna je za dalji rasplet situacije.

Facebook i Apple

Istražitelji su primetili da je ta email adresa bila korišćena za logovanje na Facebookov nalog koji vodi zvaničnu Kickass stranicu, pomoću kojeg su pronašli i IP adresu i nastavili da kopaju.

IP analiza ih je dovela i do 7 sajtova povezanih sa tim torentom, a koji rade u tandemu. Koristeći te domene i poznatu WHOIS pretragu, koja otkriva identitet vlasnika domena, uspeli su da dođu do Apple email adrese (me.com) Artema Vaulina.

Kupovina koja je obavljena na iTunesu, koristeći tu Apple email adresu, imala je istu IP adresu koja je korišćena i za prethodno pomenuti Facebook profil. Bila je povezana i sa Bitcoin računom koji je prihvatao donacije od pokrovitelja koji su podržavali Kickass i u ovom trenutku je bilo jasno da Homeland Security uskoro završava posao.

Artem je uhapšen u Poljskoj i optužen za kršenje autorskih prava i pranje novca, a SAD traže da se on izruči njima i naravno, nevin je dok se ne dokaže suprotno.

Ironičan deo ove priče je ipak kako je vlasnik jednog od najvećih piratskih sajtova, uhapšen zbog toga što je legalno kupovao nešto preko iTunesa.