Kakve video-igre se prave na temu „raspadanja”?

Ili, kako je prošao Ubisoftov 24-časovni Game Jam?

Sanja Vatić - 8. Jun, 2018.

U nedelji za nama Startit je otvorio svoja vrata za prvi Ubisoftov događaj u Srbiji. Ubisoft Game Jam trajao je 24 časa, a 10 timova je za to vreme promišljalo i pravilo igre na temu raspadanja (Falling Apart).

Prototipi igara koje su domaći entuzijasti okupljeni oko pravljenja igara uz pomoć mentora iz beogradskih kancelarija Ubisofta kreirali, došli su pred žiri u čijem sastavu su bili Ioan Manea, Mišo Ignjatov i Pavle Petrović.

Multiplejer i (ne)izbegavanje klišea

AM-PM GAMES je raspadanju prišao s namerom da izbegne kliše — nisu želeli da se liku u igri nešto ruši na glavu ili se dekompozuje ispod njega. Umesto toga zapitali su se kako bi izgledalo da karakter gubi delove tela i napravili igru nadahnutu svima poznatim klasikom „Snake”. Njihova zmija je odbacivanjem delova tela dobijala stratešku prednost i veću pokretljivost, a ponovnim sastavljanjem veću vatrenu moć. Sve to je vizuelno propraćeno japanskom kulturom i Kaiju-Toho motivima, razume se.

Ipak, na tragu raspadanja koje su AM-PM GAMES želeli da izbegnu bila je većina drugih ekipa, a da u realizaciji nije bila manje uspešna.

Tim HesoYam je doslovno doživeo temu. Njhov „Game Jamming” predstavlja blok na kom piše Apart, a uloga igrača je da ga uz pomoć loptice natera da padne. Zanimljivo je da su klavijature koristili kao input, tj. mapiranjem dirki obezbedili su kretanje loptice.

TeamWhoC je u okviru svog „Clockworka” kreirao platformu sa estetikom koja spaja steam punk i tehniku akvarela. U takvom okruženju robot se uz pomoć nekoliko složenijih komandi na tastaturi kreće po platformi koja se za njim raspada.

„Gara i Garavi” ekipe 4sure vrti se oko motiva preživljavanja u surovoj sutrašnjici, gde se glavni junak susreće sa situacijom u kojoj se sve raspada. I ne samo to, Garavi pored toga što mora da brine za sebe, mora sa sobom da vodi​ i svoju mlađu sestru Garu. Iako je Garavi sposoban, Gara je još mala i ne može u svemu da ga prati. Zato sve odluke koje Garavi donosi moraju da obezbede da se Gara prateći ga ne izgubi ili padne sa neke od platformi, jer jedino tada igra prestaje.

S druge strane, Placeholders i 5HEROS su došli s idejom da naprave multiplejer igre. Prvi tim je svoju napravio u Unreal Engine-u kao 3D igru iz trećeg lica, a ekipa 5HEROS je sa hakatona izašla sa „Nightmare Escape-om”, igrom koja prati ekipu klinaca koja zajedničkim snagama pokušava da preživi kolektivnu noćnu moru boreći se sa zlim duhovima koristeći fotonske puške. Naravno, za to vreme im se urušava tlo pod nogama.

Neki od timova već su odlučili da neće napustiti svoje projekte. 4sure su najavili da nastavljaju rad na „Gari i Garavoj” i da će je objaviti na AppStore-u i GooglePlayu.

Najbolja tri

#3 Novosadski Randabat je treće mesto zaslužio jer je za 24 časa uspeo da implementira VR u svoju igru. „Orbs of destruction” je multiplejer igra u kojoj se igrač kreće po mapi koristeći teleport, a cilj mu je da pobedi protivnika uz pomoć oružja i taktike. Ili njihovim rečima:

Držanjem dugmeta za teleport pomoću lasera je prikazano gde će se igrač teleportovati, a rotiranjem kontrolera igrač bira na koju će stranu da gleda nakon teleportacije. Svaki igrač poseduje dve vrste oružija, laser koji nanosi konstantnu štetu i ima medium range  potrebno mu je kratko vreme da se pokrene i može da se pregreje, i projektil, čiji range zavisi od gravitacije i ima kratak cooldown između ispaljivanja. Pored toga, igrač poseduje i short range blast koji ima znatno veći damage od ostalog oružija, ali zato i veći cooldown, kao i aktivni štit sa cooldownom koji sprečava sav damage na kratko vreme.

Svet, odnosno arena, u kome se igrači nalaze se raspada i time se mesto za borbu smanjuje, a igrače tera da budu na oprezu i zbog protivnika i zbog opasnosti da će se mapa urušiti na mestu na kom stoji.

#2 I Konzilijum Ugursuza je „Keep Your Ship Together” namenio više od jednom igraču, s tim da se igra na jednom računaru. Prema njihovoj zamisli, dva igrača u ulozi pilota i inženjera krijumčarskog broda prate priču u kojoj naleću na policiju i moraju da beže kroz asteroidni pojas dok im se brod kvari i raspada.

Osim raspadanja broda igrači moraju da paze i da im se komunikacija ne raspadne, Odnosno, jedan od ključeva uspeha je interakcija igrača od kojih jedan upravlja brodom, a drugi upravllja njegovom energijom i popravlja različite sisteme koji se kvare.

Drugim rečima, pilot svojim naglim manevrima razbacuje alat inženjera i otežava mu posao, a njegovi sudari sa asteroidima uzrokuju različite kvarove koje inženjer treba da rešava. Pilot mora i da pokupi kanistere sa rezervnim delovima koji su inženjeru potrebni da vrši popravke. S druge strane, inženjer mora da daje energiju sistemima (štit, oružje, motor) bez kojih pilot ne može ništa da radi, a ako ne uspe da popravi kvarove na vreme brod će eksplodirati.

#1 Početak rada tima Frežnjel nije slutio pobedu. Naime, na hakaton su došli u nadi da će praviti verziju Fortnajta sa kolima ili neku pucačinu sa vampirima. Međutim, kada su čuli temu sve to je palo u vodu. Kako kažu, tek nakon dva sata rasprave su odlučili da pokušaju da izraze svoj stres i paniku kroz igru.

U skladu s tim, napravili su igru koja predstavlja borbu sa stresnim situacijama kroz život. Podeljena je na nivoe koji predstavljaju određena stresna razdoblja, pa se tako kroz celu igru provlači jedan glas koji igraču naglašava njegove sumnje i brige, stalno dovodeći u prvi plan njegove nesigurnosti. U tom procesu se njegova oklina raspada i preti da nestane.

U poslednjem nivou igrač ima priliku da prođe kroz spoj delova iz prethodnih nivoa, koji predstavlja retrospektivu na život, i u tom trenutku nema stresa ni problema niti se išta raspada. Tu su istaknute sve važne stvari koje je propustio boreći se sa problemima. On zapravo dolazi do samog kraja ne shvatajući kakav život je izgradio i ostavio za sobom, da bi napokon shvatio da se ništa nije raspalo i čuo poslednju liniju života.