Kako se pozicionirati na globalnom tržištu i kako se prave digitalni proizvodi koje ljudi vole?

Pročitajte whitepaper koji sadrži alate, savete i tehnike koji mogu da vam pomognu u identifikaciji idealnog korisnika i stvaranju smislenog digitalnog iskustva.

Uvek aktuelna tema u poslovnom svetu je način na koji kompanije mogu da se pozicioniraju na tržištu kako bi izgradile što bolju sliku o sebi. Sigurno jedno od najboljih rešenja je da se zajednici pokloni neka vrednost. Među najvrednijim posedima kompanija koje se dugo nalaze u poslu jeste znanje koje su stekli.

Tako je i novosadska interaktivna agencija Saturized odlučila da sastavi whitepaper na temu UX-a i besplatno podeli stečena znanja i trikove. Tim povodom smo razgovarali sa njihovim suosnivačem Zoranom Usančevićem koji je najavio da bi ovo trebalo da bude samo početak serije edukativnih materijala koje će objaviti.

Najkoncizniji opis whitepaper-a nalazi se u njegovom podnaslovu: „How to build digital products that people LOVE” i on je upravo to: kratko uputstvo kako se principi user centered dizajna primenjuju na razvoj digitalnih proizvoda.

U njemu su date definicije osnovnih pojmova UX-a, tehnike koje UX dizajneri i istraživači koriste, output-i koje prave za svoje projekte, način na koji se ti output-i prave i zaključci koji se iz njih mogu izvući kako bi se napravili kvalitetniji proizvodi, bazirani na realnom korisničkom ponašanju, željama, potrebama i ciljevima.

Na izradi whitepaper-a radio je Discovery tim Saturized-a koji se sastoji od UX dizajnera, UX istraživača i UI dizajnera. Kako Usančević kaže, dokument je namenjen prvenstveno osnivačima startapa koji kreiraju digitalne proizvode, u početnim fazama svog razvoja.

Njima treba da pruži uvid u osnovne pojmove i principe UX-a, da ih upozna sa benefitima koje user centered dizajn može da ima na razvoj njihovog digitalnog proizvoda, i da im da kratka uputstva kako mogu da primene određene UX tehnike i samostalno kreiraju UX deliverable uz pomoć naših uputstava i šablona.

Whitepaper je takođe namenjen i profesionalcima u UX oblasti, pogotovo početnicima, kojima može da pomogne da formiraju čvrstu osnovu za dalji razvoj znanja i veština u ovoj oblasti.

Usančević navodi da su tokom godina nekoliko puta bili u prilici da edukuju svoje klijente o principima koji su pokriveni u whitepaper-u. Upravo to je deo razloga zašto je tekst sastavljen — budućim klijentima će pomoći da bolje razumeju proces u koji se upuštaju i rezultate koje iz njega mogu da očekuju, a mladi koji žele da počnu da se bave ovom oblašću dobijaju početnu tačku za putovanje u UX.

Svi oni koji su zainteresovani da besplatno pročitaju whitepaper, mogu da ga zatraže preko ove stranice.

Saturized postoji od 2007. godine, a glavni segmenti poslovanja su dizajn i brending. Na listi kompanija sa kojima su sarađivali nalaze se i Coca-Cola, 20th Century fox i HBO.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu