Računar Commodore 64 je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavaniji model računara u istoriji. Na tržištu se pojavio 1982. godine, a do 1993. je prodat u približno 30 miliona primeraka. Broj u nazivu se odnosi na 64 kilobajta memorije koje je posedovao.

Nedavno je objavljen tekst na Raspberry Pi blogu o procesu izrade računara baziranog na modelu Pi 4 koji je, slično Commodore-u, čitav sadržan u tastaturi. Sličnosti ovde prestaju jer se, naravno, ne mogu porediti računar star skoro 40 godina i mašina od ovih dana, ali je veoma interesantno ilustrovati brzinu napretka tehnologije.

Tom prilikom autor je napravio zanimljivo poređenje između računara računara Pi 400 koji pravi i legendarnog modela. Što se tiče RAM memorije, Pi 400 ima 65.536 puta veći kapacitet od Commodore-a: 4GB naspram pomenutih 64KB.

Najveća razlika je u tome što je Raspberry Pi 400 gotovo milion puta efikasniji u obradi podataka. On poseduje 182.880 DMIPS-a (Dhrystone miliona instrukcija u sekundi), dok je Commodore 64 imao samo 0,424 — i sve to sa polovinom snage.

Čitava tabela, na čijem primeru se vidi koliko je tehnologija napredovala za nepune četiri decenije, nalazi se u nastavku. Zanimljivo je da računar koji je 1.827 puta brži, podržava 130 bolju rezoluciju ekrana, i gotovo je pet puta lakši, ima prvobitnu cenu koja je šest puta manja.