Kako se Commodore 64 poredi sa Raspberry Pi 400?

Commodore 64 je najprodavaniji računar u istoriji — koliko je tačno tehnologija napredovala od njegovog pojavljivanja?

Računar Commodore 64 je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavaniji model računara u istoriji. Na tržištu se pojavio 1982. godine, a do 1993. je prodat u približno 30 miliona primeraka. Broj u nazivu se odnosi na 64 kilobajta memorije koje je posedovao.

Nedavno je objavljen tekst na Raspberry Pi blogu o procesu izrade računara baziranog na modelu Pi 4 koji je, slično Commodore-u, čitav sadržan u tastaturi. Sličnosti ovde prestaju jer se, naravno, ne mogu porediti računar star skoro 40 godina i mašina od ovih dana, ali je veoma interesantno ilustrovati brzinu napretka tehnologije.

Tom prilikom autor je napravio zanimljivo poređenje između računara računara Pi 400 koji pravi i legendarnog modela. Što se tiče RAM memorije, Pi 400 ima 65.536 puta veći kapacitet od Commodore-a: 4GB naspram pomenutih 64KB.

Najveća razlika je u tome što je Raspberry Pi 400 gotovo milion puta efikasniji u obradi podataka. On poseduje 182.880 DMIPS-a (Dhrystone miliona instrukcija u sekundi), dok je Commodore 64 imao samo 0,424 — i sve to sa polovinom snage.

Čitava tabela, na čijem primeru se vidi koliko je tehnologija napredovala za nepune četiri decenije, nalazi se u nastavku. Zanimljivo je da računar koji je 1.827 puta brži, podržava 130 bolju rezoluciju ekrana, i gotovo je pet puta lakši, ima prvobitnu cenu koja je šest puta manja.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu