Kako otvoreni podaci osnažuju istraživačko novinarstvo

Otvaranje podataka Vlada širom sveta omogućilo je novinarima da bolje rade svoj posao – bilo da se radi o istraživanju rata, rada zdravstvenog sistema ili plaćanja poreza.

Julija Ćirić
27/11/2015

Otvoreni podaci menjaju profesiju novinara 21. veka. Pre 2009. godine kada su Vlade krenule da otvaraju baze svojih podataka, proces istraživanja i ispitivanja podataka, ukoliko je i bio moguć, bio je spor i iscrpan. Tehnike, alati i pristupi su se znatno promenili. Internet je promenio resurse koji se koriste, čineći ih digitalnim, a samim tim lakšim za upotrebu, preciznim.

Novinarstvo zasnovano na podacima jeste pričanje priče koristeći dostupne podatke kao alat da se novinar približi istini onoga što se dešava u svetu. Brojevi donose kredibilitet i poverenje u reportera, ali su i inspiracija.

Autori besplatnog vodiča kroz novinarstvo osnaženo otvorenim podacima, Data Journalism Handbook, podelili su neke od njihovih omiljenih primera open data žurnalizma.

Do Not Harm

The Sun je analizirao više od 2.9 miliona bolničkih podataka, koji su otkrili da je više od 3600 povreda moglo biti sprečeno, uključujući i infekcije i hiruške greške. Pomoću javno dostupnih podataka otkrili su da su pacijenti u 300 slučajeva preminuli zato što su se desile greške koje su mogle biti sankcionisane. Novinari su sakupljali, čistili i analizirali činjenice, a zatim ih predstavili kroz grafike, interaktivne mape i čartove.

Do no harm

Gouvernment Salaries Explorer

Ovaj projekat relizovan od strane Texas tribuna sadrži 660.000 plata zaposlenih u bazi od 60 javnih unosa, omogućujući novinarima pretragu podataka o zaposlenima u državnim agencijama, univerzitetima i opštinama. Pretraga je, pored mesta zaposlenja, moguća i po imenu ili plati. Jednostavno je, značajno i rešenje koje nedostupne podatke čini javnim.

01-FF

Iraq War Logs

Analiza teksta i vizuelizacija uz pomoć eksperimentalnih tehnologija omogućene su pristupom bazama podatka, tema vrednih istraživanja. Uz pomoć tehnika analize teksta i algoritama kreiran je metod koji pokazuje klastere ključnih reči. Prikazuju se izveštaji rata u Iraku u vizuelnoj formi. Iako ima ograničenja u metodama zbog eksperimentalne prirode pristupa, ovo je inovativan način prikazivanja udaljene priče o katastrofalnom događaju ljudima širom sveta.

Vizuelizacija ispod prikazuje najkrvaviji mesec iračkog rata – prema ključnim rečima sakupljenim kroz oko oko 11.600 izveštaja (svaki je predstavljen jednom tačkom), izdvojene su reči koje se najviše spominju u njima.

 

01-YY

Kako vlada trend otvaranja podataka, bez izgleda da se zaustavi, novinari treba da prihvate ovu pogodnost kao alat, sa razumevanjem da ga koriste, i pokrenu tranziciju sa tradicionalnog na novinarstvo zasnovano na podacima, okrenuto budućnosti.

Kakve to ideje imaju srpski novinari, dizajneri i programeri, videćemo na našem Open Data Hakatonu koji se održava od 4. do 6. decembra.

Julija Ćirić

Objavio/la članak.

petak, 27. Novembar, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije