Pre nekoliko nedelja Janko Jovanović je na svom blogu objavio post u kome govori o procedurama (= frustracijama) koje je ispratio da bi osnovao firmu.

Ukoliko ste i sami pokušali da osnujete pravno lice prepoznaćete dobar deo situacija ali, još bitnije, opšti osećaj da je u pitanju izvanredno, nepotrebno komplikovan proces.

Sve u svemu sadržaj ovog posta i mnogih komentara sa sličnim sentimentom nisu nikakva novost.

Umesto da dodamo još horor priča i iskustava vezanih za interakcije sa raznim gradskim, opštinskim i poreskim upravama (a mogli bismo) probaćemo da dodamo nešto novo, da nastavimo ovu priču u konstruktivnom pravcu.

Pitali smo Slobodana Markovića, aktivistu i savetnika državne sekretarke za Digitalnu Agendu, koji su to koraci potrebni kako bi preduzetnički poduhvati u RS sa formalne strane bili rasterećeni birotehničkih prepreka.

Evo najvažnijih:

• APR i Poreska uprava trebaju povezati elektronske baze firmi i poreskih obveznika, koje trenutno ne razmenjuju podatke.
• Isto važi i za opštinske filijale Poreske uprave, koje neefikasno razmenjuju podatke sa centralom.
• Centralni registar gradjana bi trebao biti završen kako ne bi svugde bilo potrebno prilagati kopije lične karte.
• Nepredusretljivost državnih službenika ostaje otvoren problem za koji je potrebno naći rešenje.
• Potrebno je napraviti “Vodič za preduzetnike” u kome bi ceo postupak bio objašnjen na razumljiv i pristupačan način.
• Posebno je komplikovana situacija IT preduzetnika, gde postoji dosta pitanja iz oblasti deviznog poslovanja i poreza na koja institucije nemaju jasan odgovor, a preduzetnici nemaju vremena da se bave lobiranjem i “isterivanjem pravde”.

Od sipanja drvlja i kamenja na državnu upravu nemamo ništa, kao ni od čekanja da se željene promene dese same od sebe.

Ostaje pitanje ima li zajednica kapaciteta da se okupi i zajedno nastupa prema državi u traženju potrebnih promena.

Svakako se čini da je to najbolja šansa da se opterećenost preduzetnika birotehničkim glupostima kao što su one u navedenom postu smanje i ukinu.

Ni za ovo kao i za mnoge sistemske probleme ne postoji quick fix ali se sistematičnim pristupom mogu ostvariti osetni napretci u periodu koji je pred nama.