Kako net.kabinet pruža neophodnu podršku nastavi informatike u Srbiji u jeku pandemije

Besplatna internet platforma Fondacije Petlja sadrži otvorene obrazovne resurse za učenje informatike i olakšava rad nastavnika.

Koliko je školskom sistemu u zemlji godinama unazad nedostajao alat koji će pomoći u radu nastavnika i učenika, možda najbolje ilustruje projekat net.kabinet koji je Fondacija Petlja pokrenula u maju ove godine u saradnji sa Inicijativom “Digitalna Srbija”.

Besplatna internet platforma koja pre svega sadrži otvorene obrazovne resurse za učenje informatike i koja olakšava rad nastavnika omogućavajući im direktnu komunikaciju sa učenicima, zatim praćenje napretka đaka, pripremu i pregledanje onlajn testova, brzo je pokazala svoju praktičnu primenu i značaj u jeku epidemije korone kada su školarci nastavu pratili na Javnom medijskom servisu.

Iako se najveći broj đaka vratio u školske klupe, ova platforma je „desna ruka” nastavnicima informatike i đacima pa je tako tim Fondacije Petlja, uoči 1. septembra, na net.kabinet postavio nove edukativne materijale.

Programski koordinator Petlje, Katarina Anđelković naglašava da je u pripremi kurseva najveći izazov bio kako odgovoriti na nalet korone koja je sredinom marta „izbacila” učenike iz škola, svega tri meseca pre kraja školske godine.

U tom momentu sve škole na svetu, pa i u Srbiji, bile su pred velikim izazovom — kako u situaciji pandemije organizovati nastavu na bezbedan način i za učenike i za nastavnike.

Katarina Anđelković, Petlja„Tokom proleća obrazovni sistem se dosta brzo organizovao. Nastavnici koji su snimali časove za RTS su to besprekorno uradili. Međutim, svi smo svesni da nastava putem TV-a nije dovoljna jer na prvom mestu ne postoji interakcija učenik-nastavnik”, rekla je Anđelković.

Taj inače globalni problem, premostila je odmah uvedena onlajn nastava, a u okviru nje, net.kabinet je doprineo da se nastavnicima informatike i računarstva obezbedi na jednom mestu sav edukativni materijal.

Anđelković ističe da je važno da učenici budu u školskim klupama, zbog razvijanja svih veština koje škola razvija a kojih nema u udžbenicima, saradnja sa vršnjacima, rad u timovima i slično, a sa druge strane, potrebno je što bolje nastavu organizovati u uslovima koje nameće pandemija.

Posebno apostrofira koliko je važno da učenici iz nižih socio-ekonomskih grupa, koji nemaju kod kuće računar ili televizor, ne izostaju sa nastave, odnosno da i dalje pohađaju školu.

Autori koji su radili na kursevima koji se nalaze na net.kabinetu, sa kojima Petlja godinama sarađuje, od starta su dizajnirali net.kabinet tako da može da se koristi i u redovnoj nastavi, ali i onda kada se nastava prati od kuće.

Katarina Anđelković, Petlja„To je jako važno za nastavnike koji na ovaj način mogu lakše da organizuju rad. Ako su učenici u učionici oni mogu sa njima prolaziti kroz kurseve, a ukoliko učenici rade od kuće, onda mogu da primene, na primer, flipped classroom model.”

Dodaje da flipped classroom model omogućava đacima da prođu neku lekciju sami, a nakon toga sa nastavnikom diskutuju o lekcijama i zadacima, u ovom slučaju putem neke platforme za video konferensing.

Prekid nastave u martu, kada su školarci krenuli da uče od kuće, dodatno je ubrzao rad na projektu.

„Zajedno i uz podršku kolega iz Inicijative „Digitalna Srbija” razvili smo onlajn platformu net.kabinet sa idejom da dodatno unapredimo postojeće onlajn materijale za učenje programiranja omogućavanjem dodatnih funkcionalnosti onlajn kurseva. To je bilo neophodno kako bismo podržali nastavnike informatike da sa što manje stresa privedu kraju školsku godinu”, podseća direktor Fondacije Petlja, Nebojša Vasiljević.

Dodatno u maju, zahvaljujući podršci sva tri mobilna operatora koji su ujedno i članice Inicijative „Digitalna Srbija” omogućeno je korišćenje portala petlja.org bez naplate potrošenog internet saobraćaja čime je Petlja u potpunosti postala besplatna za korišćenje.

Pored TV časova za informatiku u osnovnoj školi, koje Petlja snima a koji se već emituju na RTS-u, trenutni fokus im je da isprate početak školske godine, i još malo „utegnu” net.kabinet sa nekim od postojećih funkcionalnosti kako bi korisnicima bio još udobniji za rad.

Razmišljaju i o budućim projektima i kažu da su na pomolu neki novi kursevi koji će se i dalje zasnivati na algoritamskoj pismenosti, ali će zakoračiti i u nove tematske celine važne za učenike i nastavnike u Srbiji.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu