Kako (ne) formirati startap tim

Vukašin Stojkov - 29. Maj, 2012.

“Znaš ono – svi bi hteli, dam predloge, svi se nalože, ali onda ja jedini geekujem do 3 ujutru. :)”

Pronalaženje dobrog tima za pokretanje startapa ili bilo kog ozbiljnog poduhvata može biti veliki izazov, kao što ilustruje gornja linija ćaske kojom mi se jedan prijatelj pre neki dan požalio.

Pitanje “Kako formirati startap tim” se pojavilo i juče, prvo na Tviteru, a onda i u našoj sekciji Odgovori. Na pitanje je odlično odgovorio Mlađan Antić (Taksiko). Tim mora biti sastavljen od ljudi koji su ambiciozni, u koje možeš imati poverenja, koji veruju u proizvod koji pravite i strastveni su u vezi sa njim. (Pogledajte ceo odgovor.)

Jedan od problema koji se može javiti prilikom pokretanja startapa jeste i razilaženje sa ko-osnivačima. Ovo se desilo Danijelu Teneru, preduzetniku i poznatom startap blogeru. Pokrenuo je startap sa najboljim prijateljem. Osim što je ostao bez startapa mogao je da izgubi i najboljeg prijatelja.

U sledećoj sjajnoj prezentaciji Tener opisuje ovo iskustvo i deli savete kako prići dogovaranju sa ko-osnivačima o tome šta i kako pravite, tako da umanjite rizik od raspada tima. Na početku je potrebno da usaglasite očekivanja, dogovorite vreme koje posvećujete kompaniji i, najvažnije, stavite sve to na papir.
—–