Programer koji u C++ razvija softver za mašine za pravljenje kafe, nedavno je pokušao da na jednoj takvoj mašini potera VNC klijent i pokrene Microsoft Teams.

Zašto? Kako kaže, ponekad mu za razvijanje softvera treba drugi ekran za datasheet, ili za programiranje sa još nekim, i palo mu je na um da bi aparat mogao da bude odličan kandidat, jer je u pitanju samo ARM PC na kom radi linuks sa framebuffer-om za grafiku.

Ranije je već radio nešto slično, kada je softver za kafe aparat pokretao na svojoj mašini. Pošto su mu sekundarni ekrani bili skupi za povremeno korišćenje, rešio je da isproba da li ekran osetljiv na dodir koji imaju kafe aparati može da posluži za prikazivanje MS Teams-a.

Kako su na mašinama Gnash ili QT, i pošto na njima nema X servera, na aparatima ne mogu da rade obični VNC klijenti a ni sam MS Teams, pa je programer morao da smisli nešto drugo. Rešio je da iskoristi x11vnc i napravi lokalni server koji će preko nekog viewer-a prikazati sadržaj na mašini.

Najpre je pokušao da iskoristi directvnc. Iako program ima više od 9 godina, našao je openembedded recipe koji je odmah proradio, mada je na kraju rešenje ispalo polovično, jer je polovina ekrana bila crna, a na drugoj polovini su postojali artefakti: 

Onda je probao i fbvnc, manji i prostiji alat, koji, za divno čudo, i dalje ima tragove razvoja na Git stranici. Nakon petljanja sa šiframa, portovima i adresama, uspeo je da uspostavi SSH tunel i spoji x11vnc sa viewer-om, i tako prikaže samo jedan program na ekranu.

A korisničko iskustvo? O tome je programer imao da kaže sledeće: „Što se performansi tiče, bolje je nego što sam očekivao. Malo laguje, ali može da se koristi čak i za video pozive, nema mnogo seckanja… za sekundarni ekran je savršeno.”

Bez obzira na praktičnu svrhu ovog rešenja, programeri na Hacker News forumu imali su šta da kažu, i ukazali su na nekoliko stvari — najpre, da je stanje VNC klijenata i servera sve gore, pa da je čudo što je programer uspeo ovo da izvede, sve do toga da nema smisla što je nešto ovog tipa uopšte moguće, jer, „što je veći ekran aparata za kafu, to je kafa koju pravi gora.”